zondag 22 september 2013

Honderd


Ja, dit wordt alweer mijn 100ste Blog over 'In de Super'. Een fraai getal. Maar eigenlijk is dat is niet zoveel hoor, er zijn natuurlijk mede Bloggers die ondertussen wel duizenden berichten hebben gepubliceerd. Maar, samen met mijn 120 andere Blogs over het fietsen en mijn Blogs over onze kleindochter en mijn geschrijf aan diverse boeken vind ik het toch wel wat hebben.
Het zou dus een chique Blog moeten zijn, met een feestelijk randje, maar dat zal het niet worden. Het wordt ook geen kommer en kwel verhaal hoor, dat ook weer niet, maar ja, zoals jullie allemaal weten en zeker na afgelopen dinsdag: de economie in ons land zakt behoorlijk in, sterker nog, ze zit in een diep dal. En, daar lijden wij, supers, natuurlijk enorm onder. Het zal jullie niet ontgaan zijn dat de blauwe mannen, Appie dus, wel 1000 prijzen hebben verlaagd en zo hebben aangestuurd op een tweede 'supermarkt oorlog.' Nu is De Keten ondanks al die prijsverlagingen nog net even goedkoper dan blauw, hoor, maar ja, stilstand is achteruitgang, rust roest of iets dergelijks, dus moesten wij toch wel weer mee. Ook ons hoofdkantoor verlaagde een heleboel prijzen en ja, zoiets komt uit de lengte of de breedte. Er werken natuurlijk meerdere factoren mee. Appie verlaagt de prijzen, mensen zijn nieuwsgierig om te vernemen wat er allemaal zo goedkoop is bij die mannen en verlaten dus (tijdelijk) hun normale supers zoals De Keten, DEKA, Vomar, C1000 en meerdere, om eens te zien wat die Zaankanters nu allemaal verlagen. Daarnaast is de troonrede net uitgesproken, de bezuinigingen voor het volgende jaar meegedeeld en daar hebben de slimmeriken van het Zaandamse Ankersmidplein, daar zetelde altijd het AH hoofdkwartier, vlak voor die miljoenennota gereageerd, want: slim zijn ze, hoor. Ik heb zelf een Zaanse zoon en schoondochter en twee Zaanse kleinkinderen, dus ik weet dat ze slim zijn!
Enfin, in opdracht van de 'mannen in pakken', zie voorgaande Blogs, togen tientallen medewerkers van tientallen filialen met nieuwe zo genaamde "schapkaartjes" aan het werk om al de prijzen aan te passen. Maar ja, "Wie zal dat betalen, zoete lieve Gerritje", luidt een oud-Hollands kinderliedje en ja, die kosten worden natuurlijk afgewenteld op de grootste lastenpost, ja, lastig zijn ze ook wel, maar ik bedoel dus nu de kosten, die in een bedrijf bestaat: het personeel. Ik bedoel dat medewerkers broodnodig zijn, maar dat ze ook het grootste deel van de kosten uitmaken.
Ik ben een oudere en, hopelijk, wat wijzere man en het is niet mijn eerste dag in een commerciële instelling. Ik lees kranten en volg het nieuws en, toen ik hoorde dat de prijzenslag er aankwam, wist ik dat ik uren moest gaan sparen. En, hoewel ik geen Zeeuw ben, heb ik wel iets van: ik ben zuunig.' Niet zozeer met geld hoor, helaas niet, was het maar zo, maar wel met mijn reserves, zoals vakantie uren. (Zoals zal blijken is dat ook geld.) Dat heeft een korte uitleg nodig en jullie, die me kennen, weten dat zoiets weer een heel Blog duurt. Nee, ik ga echt kort zijn. In mijn eerste leven had ik per jaar minimaal 42 vakantiedagen, vijftien zomer-, tien winterverlof- en nog eens vier snipperdagen. Daar boven op ook nog eens twaalf ADV of ATV dagen. Die betaalde jezelf natuurlijk, net zoals je je eigen vakantiedagen betaalde. Dat werd via via ingehouden van je salaris. Een dergelijk systeem hebben we nu natuurlijk ook, bij De Keten. Omdat ik al een gezegende leeftijd heb opgebouwd, 61, ja, ja, maar men geeft me uiterlijk nog maar 60 hoor, bedankt voor het compliment en vat er een van me, krijg ik een paar uur per maand extra en bouw ik, 9,91 uur/maand op. (Hoe kom je in Godsnaam aan dat getal?) In ieder geval gaan E. en ik tegenwoordig niet vaak meer weg. Een weekje in het voorjaar, dito in het najaar en dan heb je het wel gehad. (Ik heb vaker over de zoete kat geschreven, die met de diabetes, die elke keer mee moet en wat toch wel stress voor het beest op levert, en vaak zo erg dat ze dan weer weken en soms maanden van slag is en dus weer helemaal ontregeld is, qua glucose gehalte in het bloed.)
Dus hebben we besloten om dit najaar eens niet weg te gaan. De prijzen van vakantiebungalows stijgen ook de pan uit, overigens. Dus: heb ik nog de nodige vakantie uren staan.
Tot zover nog niet afgehaakt? Dat is goed, want, er moet dus bezuinigd worden op personeelsuren, ergo zijnde de loonkosten. Dat is allemaal helemaal doorgerekend, hoor. Zoveel omzet per winkel?zoveel loonkosten per winkel enzovoort. Dan blijkt dat je omzet opeens hard naar beneden gaat. En dus? Dus stel je minder personeel op per dag. Dat scheelt een heleboel kosten. Dat personeel levert dan uren in en krijgt dus minder salaris. Of, ze leveren vakantie uren in, met behoud van salaris. Vakantie uren gaan namelijk niet ten koste van de loonkosten van het filiaal, maar zijn "ten laste" van het hoofdkantoor. Niet alleen bij De Keten overigens hoor, maar in elke instelling. Dat schijnt zo geregeld te zijn bij Wet.
Nu zijn er collegae die al hun vakantie dagen en uren al hebben opgemaakt. Vaak bewust, lekker een paar weken weg, maar soms ook door de nood gedwongen. Denk daarbij aan zieke familieleden of verhuizingen of vrije dagen rond een bevalling. Die mensen worden dus gekort en zitten in behoorlijke problemen, want: geld is geld en iedereen werkt voor poen toch?
Maar, ik was net een dag terug van mijn vrije dagen en hoorde ik dat er behoorlijk bezuinigd moest worden. Gelukkig heb ik uren en ik kan dus nu mijn chef ervan overtuigen dat ik de eerst komende acht weken elke week wel een dag minder wil gaan werken. Dus dan hoeft een collega met minder of geen vrije tijd, niet gekort te worden, toch? 'Jezus', hoor ik B en H, mijn medelezers al brullen, 'wat ben jij een sociaal wrak zeg.'
En dat is waar. Ik ga door het leven met zo'n rondje boven mijn kop, een aureool. Ik ben bijna heilig.
Nee, hoor, gewoon, ik wil minder gaan werken, ben het zat op mijn 61ste, wil wat meer doen met vrije tijd en niet nog eens vier jaar wachten.
Puur egoïsme dus. Maar mooi verpakt, toch?

De Keten bespaart overigens niet alleen op personeel, eerlijk is eerlijk, de winkels zijn heel bewust bezig met energiekosten en dat soort zaken, hoor. We hebben zelfs een filiaal dat helemaal door natuurlijke brandstoffen, wind- en zonne-energie en zuks, wordt gedreven. Mooi.
P.S. De Vlag is die van Noord Holland. De Keten opereert daar voornamelijk.



1 opmerking:

  1. Moi Lucas.

    Tja de bezuinigingen beginnen nu overal aan te knabbelen en dus ook aan jou KETEN. Maar dat je korter gaat werken lijkt mij een heel verstandig besluit. Tegenwoordig moet je toch al meer doen, iets met PARTICIPATIESAMENLEVING wat een woord zeg. Wat wij gespaard hebben geven die twee daar in den Haag met een vlotte babbel zo aan het zuiden van Europa. En wij maar participeren met elkaar. Het kan wel een baby boom geven hahahaha. Lekker genieten van 1 dag extra vrij. Lekker fietsen enzo...
    Ik ga as donderdag 26 sept weer onder het mes met mijn li-knie.

    Have a nice day

    Groet Huub

    BeantwoordenVerwijderen