zaterdag 24 april 2021

De slechtste der tijden, de beste der tijden

"It was the best of times, 
it was the worst of times, 
it was the age of wisdom,
it was the age of foolishness,
it was the epoch of incredulity, 
it was the season of Darkness, 
it was the spring of hope,
it was the winter of despair."

Dit citaat komt uit een boek van Charles Dickens: "A tale of two cities."  Het zijn geloof ik de eerste regels van het boek, als ik het goed heb. Het is al lang geleden dat ik het las, maar ik zal binnenkort nog eens snuffelen of ik het boek kan vinden en het dan weer herlezen.
Het verhaal speelt zich af tijdens de Franse revolutie. Zoals we weten werden daar duizenden mensen, al dan niet goede figuren, onthoofd en/of afgeslacht. Maar Dickens maakte er een heel fraai boek over.
(Ik gebruikte het citaat vanavond al eens in een berichtje aan een goede vriend, Frans, het is natuurlijk een beetje een soort plagiaat, maar die vrind vind dat, denkelijk, niet erg.) 
 
"It was the best of times, 
Het is inderdaad een van de beste tijden, want de vaccins komen er aan, zoals we allemaal al hebben gemerkt en mijn meisje is gisteren dus ook al voor haar eerste prik geweest. In de RAI dus. Dat was daar allemaal goed geregeld overigens, moeten zij en ik eerlijk zeggen.
it was the worst of times,
Het is inderdaad ook een van de slechtste van de tijden, omdat de besmettingsgraad bijna nog nooit zo hoog was als nu gemeld is en de regering 'alles' weer open wil gaan doen, waar ik NIET in geloof.
it was the age of wisdom, 
Het was ook de tijd van wijsheid: de laboratoria maakte als gekken de vaccins aan, top.
it was the age of foolishness,
Het was om het tijdperk van de idiotie: mensen die het virus en de besmettingen niet geloofden en het allemaal ontkenden.
it was the epoch of incredulity,
Het was inderdaad het tijdperk van ongeloof, eerst in dat virus, later in in die vaccins. Ze schijnen te werken, sommige van die vaccins met "wat/behoorlijke" bijwerkingen? (Of is dat een competentie gevecht tussen de ontwikkelaars/fabrikanten? Wie is het beste jongetje van de klas dan wel, wie gaat er het meeste aan verdienen?)
it was the season of Light,
Het was inderdaad het seizoen van het licht: de vaccins zijn er en worden helemaal en snel geproduceerd en worden toegediend en dat gaat nu heel vlot, begrijp ik.
 it was the season of Darkness,
Het was inderdaad het seizoen van de duisternis en ja, man, man, man, wat een angstige winter, de winter van narigheid, 
it was the season of hope
Iedereen hoopte natuurlijk dat er rap en snel een einde aan dat vreselijke gedoe zou komen, nu ja, hopen hebben we allemaal gedaan en nu hopen we dat het vaccineren nog sneller gaat.
it was the season of despair
hoewel ik nooit echt wanhopig ben geweest, of niet echt depri, hoor. Ja we misten de kleinkinderen en de kinderen erg, maar goed, die tijd was te overzien.
 
Maar nu, geloof ik, ik schreef het al een beetje, komen die beter tijden eraan? Volgens het kabinet? RIVM/OMT? Of willen ze ons 'gewone' mensen alleen hoop geven? Hoop op beterschap? Terrassen open, musea open, dat soort dingen? Geef het volk brood en spelen? Dat geloof ik niet, maar, helaas, ik vrees dat wel.
Het kabinet wil veel te snel, in mijn ogen. Het aantal besmettingen is bijna nog nooit zo hoog geweest, het raakt de 10.000 bijna aan en we kunnen volgende week al weer op terrassen zitten? 
Ik geloof daar niets van. Eerst het grootste deel van de bevolking vaccineren en ook nog eens de besmettingen naar beneden dwingen. Dus: afstand houden en dat soort zaken meer en dan pas alles open, maar pas dan meer ruimte geven.
Ja: ik begrijp heel goed dat, vooral jongere mensen, nu ja, jonger dan wij, 'dor hout', er helemaal klaar mee zijn. Maar ik hoop dat ze zich toch aan de regels gaan houden, in solidariteit met hun ouders, grootouders of verdere (vaak kwetsbare familieleden.)
 
Nee, helemaal niets tegen de jeugd, in genen dele, zij betalen binnenkort, zodra ze werken, onze pensioenen en zo, maar die generatie os misschien wel iets te makkelijk geworden, ben ik bang voor. En ja, dat wijt ik wel een beetje aan de 'online' cultuur, als ik eerlijk ben en nee, ik ga niet de 'auwe l..'uithangen, maar, ja, wees het met me eens, die generatie heeft minder contactuele eigenschappen dan die van ons? Maar goed, ik zal dat wel weer helemaal verkeerd zien? (Ik kijk ook nog wel eens naar het journaal als 'de jeugd' er weer eens een zooitje van heeft gemaakt in een van de vele en fraaie parken die ons land heeft en dan denk: waarom zijn jullie van die milieu Harry's als je zo een tyfus bende achterlaat?

Goed de eerste van ons beiden is geprikt, ik ga over negen dagen weer eens naar de RAI. Lekker voor niks parkeren in Mokum! Dat alleen al geeft voor mij de doorslag om te gaan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten