woensdag 21 oktober 2020

Koninklijke knieval?

Ja, het is het laatste dat ik er over zeg/schrijf hoor, het gedoe over die koning en zijn gade en hun prinsessen, is te vaak in het nieuws geweest om nog nieuws te zijn. Een enorme en hele stomme fout van die man en zijn gezin. "We zijn niet onfeilbaar", zei hij, in een tv fragment,  vandaag.

Ik had wel een grimlachje over voor dat statement dat WA en de keunigin maakten, als twee betrapte kleuters, die uit de koekjes trommel hadden gepikt, en door hun ouders waren geschaakt, zaten ze op een bank. Hij las, totaal emotieloos, zijn verhaaltje voor van een autocue, een verhaaltje vermoedelijk helemaal door Rutte geschreven. Er was totaal geen spontaniteit aan die zogenaamde excuses. Ik had eerder het idee dat 'ie een dikke vinger opstak aan 'zijn' volk, die hem beroofde van een weekje welverdiende rust, nu hij zijn salarisverhoging er eindelijk door had kunnen jassen. Salarisverhoging? Ja zeker, hij gaat een miljoen extra krijgen. Verdienen is het niet, zijn 'uitkering' wordt verhoogd.

Dat, terwijl wij, vaak gepensioneerden, aan hoesten tegen een komende pensioenkorting, het aanstaande jaar. Dat, terwijl er steeds meer mensen naar voedselbanken moeten, omdat hun uitkering/pensioentje, niet opgewassen is tegen de steeds meer stijgende prijzen van onder andere levensmiddelen. Zijn oudste dochter, de kroonprinses, gaat binnenkort, het is een grietje van net 18, met een ton in de maand wegkomen, ik geloof zelfs meer. Haar school, waar ze, dat is bij over koningshuis algemeen bekend, ze zijn niet van der slimsten, zal haar een een vluchtpakket studie aanbieden. Geschiedenis of rechten en zo en waar ze, hoogst vermoedelijk, een heleboel 'eredoctoraten' aan zal overhouden.

Haar overgrootmoeder, de toenmalige prinses, later koningin, weer later prinses, Juliana, haalde die eredoctoraten binnen met het grootste gemak. Nu was zij dan wel zo eerlijk om zich af te vragen waarom ze die eredoctoraten kreeg, ze had nauwelijks een studie afgemaakt, toch? (Haar man, Prins B., overigens ook niet, maar liet die dingen zich gemakkelijk aan leunen, net als haar moeder, de oud koningin Wilhelmina, ook al geen beste.)

Maar goed, onze huidige monarch, heeft wel een studie afgemaakt, geschiedenis, naar ik begreep, heeft een Elfsteden tocht geschaatst en is zo wereld beroemd geworden in heel ons land. (Er zijn liedens die geruchten verspreiden dat de toenmalige kroonprins, kilometers in auto's heeft gezeten, dan wel een helikopter, maar da's zulke kwaadsprekerij, daar geloven we toch niet in?)

Dus ja, ik zag, eigenlijk geheel toevallig, de excuses van deze koning aan. Zoals gezegd, hij las, houterig van de autocue, er was niets empathisch aan zijn stem, zijn houding of de manier waarop hij, ons, zijn 'klootjesvolk' aankeek. De Maxima keek nog eens even lief naar hem, maar ook in haar blik zag ik dat wij, dat 'klootjesvolk'  haar hadden beroofd van een week "rozen, rumbonen en rode wijn", (dit is gejat van Koot en Bie hoor), en dat ze ons dat wel heel erg kwalijk nam. 

Het was triestheid op triestheid. Wat een dedain voor ons. Vooral voor de mensen in de pleeg/zorg/geneeskunde, die zich de 'ballen', hoe macho stel ik dit, uit de broek werken om al die patiĆ«nten weer op de rails te krijgen, maar ook voor de BOA's, de politie, de mensen van het OV, nu ja, kortom, al die mensen die hun uiterste best doen om het goed te laten worden/komen. 

Maar ook voor de mensen zoals jij en ik, die zich WEL houden aan afstand en mondmaskertjes en die NIET op vakantie gaan, omdat de regering dat niet verstandig vindt.

Het koningshuis heeft zich weer eens een brok schande en negatieve publiciteit toegediend en ik ga er van uit dat de Republikeinse partij veel medestanders heeft gekregen. Mijn stem hebben ze, in ieder geval.

Domela Nieuwenhuis, een van de eerste en meest prominente, socialisten van ons land, zei over koning Willem III: 'Hij maakt niet veel van zijn baantje'. Het leverde hem een gevangenschap op. 

Nu ja, ik zou dat ook over WA kunnen zeggen. Ik geloof niet dat ze me tegenwoordig in de lik gaan stoppen. Maar: ik heb gelukkig nog steeds de vrijheid wel om dat te zeggen.

Blijf gezond, houdt afstand.

L.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten