vrijdag 3 juli 2015

Waarom het in mijn filiaal toch leuk is (1)

Nota Bene: dat is Italiaans voor: let goed op. In het onderstaande Blog geef ik, helemaal en ook helemaal alleen, MIJN mening over bepaalde religieuze zaken. Over een religie die de mijne niet is en die ik nauwelijks ken. Die mening is MIJN mening. Mocht die niet stroken met die van jullie: jammer dan. Ik houdt mij het recht voor om mijn mening te geven in woord en geschrift, ook al staat het mensen niet aan, want dat recht heb ik en ik zal dat recht altijd blijven verdedigen en uitvoeren!  (Ondanks dat, veel leesplezier.) L.G

Jullie hebben natuurlijk het idee dat het allemaal hommeles en narigheid is op mijn werk. Die indruk gaf ik, de voorbije Blogs, wel een beetje, dat geef ik toe, maar nee hoor, niets van dat alles. Er is genoeg om over te lachen en om plezier in te hebben. Anders zou het werk helemaal niet te harden zijn. Dat het vanmorgen even mis ging, nu ja dat kan. (Zei hij grommend.) De goederenlift tussen winkel, de vloer, zeg maar, naar het magazijn zat halverwege de etages vast en was niet naar beneden of naar boven te krijgen. Da's pijnlijk, want in het magazijn, beneden dus, staan de voorraden van zowel onze groenteman, J., en van de bakkerij en van mij. Aangezien er, voor acht uur, geen andere oplossing is om naar beneden te komen, vanaf 0800 werkt pas de personenlift vanuit de garage en kunnen we dan, met kruip door/sluip door, wel bij de voorraad komen, moesten we andere trucs en werkzaamheden verzinnen om ons bezig te houden. Dat lukte wonderwel, want er was genoeg zooi om op te ruimen en weg te werken, met dank aan de bezetting van de vorige avond. Nee, het was niet netjes op de vloer en ja, ik was niet vrolijk, hetgeen ook voor de meiden van de bakkerij gold en idem voor maat J.
Ik bespaar jullie de vak details, die zijn niet interessant. Maar: vraag ik me af en ik weet dat ik me, ondanks de tropische hitte, op enorm dun en heel glad ijs begeef, voor zover die vergelijking op gaat. Ga me nu niet meteen bedreigen en beschuldigen van racisme of van antisemitisme of van vreemdelingen haat of zo, maar ik heb er over na lopen denken. Ik had tijd zat, die eerste uren, natuurlijk. Der was niks te werken. Kan het zijn, zo vroeg ik me af, en niet voor de eerste keer, dat de heilige vastenmaand van de moslims, de "Ramadan", daar debet aan kan zijn?
Ik ga uitleggen: de ware gelovigen mogen tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten en drinken en roken en zo. (Ja, oké, ze mogen ook niet aan seks doen, maar, ik voor mij vind deze temperaturen te hoog om overdag aan seks te doen.) Ik weet, dat weten we allemaal, dat als je niet eet en drinkt, je bloedsuikerspiegel behoorlijk laag gaat worden, gevaarlijk laag zelfs. Ok, men eet dan wel stevig voor zonsopgang, dat is rond half zes of zo, maar als je dan een hele lange dag, zonsondergang is na negen uur, misschien pas half tien, moet blijven werken en moet blijven buffelen en het is dik dertig graden, ja, dan krijgt je lijf een aardige opdoffer en, zie over bloedsuiker hierboven, je geest ook. Kennen jullie de term "fringale?" Nu ja, een kreet uit de wielersport. Het betekent zoveel als "hongerklop." Ofwel, te weinig brandstof voor ons menselijke kacheltje. Ik heb het een of twee keer in mijn fietsende leven meegemaakt. Zo'n fringale, zo een hongerklop gaat helemaal nergens over. Je kan amper meer iets zien, je wordt duizelig, krijgt vlekken voor je ogen, je krijgt een enorm "leeg" gevoel in je lijf, je kan nauwelijks meer bewegen en je concentratie vermogen is al helemaal naar Blanes, naar gort, op straat, naar de klo..., zeg maar.
(ik moet nu uitleggen dat veel van de avond medewerkers/-sters van onze avondploeg, uit de moslim- of Mohammedaanse bevolkings-groep stamt. Vaak zijn het scholieren die dus al een behoorlijke schooldag achter de rug hebben en dan 's avonds ook nog eens een baantje hebben. Goed van hen, bewonderenswaardig. Ze werken, verdienen eerlijk hun geld, sparen voor of kopen spullen en ja, zo werkt de wereld en zo werkt de economie. De Mier en de Krekel, zeg maar. Waarvoor, gemeend hulde, maar ja, die hulde geef ik elke dag aan de mensen die in ons land geen zootje trappen, rellen uitlokken of zo, maar eerlijk hun brood verdienen. Saaie ouwe man, wordt ik, geloof ik, nietwaar?)
Wat ik vanmorgen in de winkel zag, ik wou "ontwaarde" zeggen, maar dat is weer zo een ouderwets woord. Ik hou wel van ouderwetse woorden, dat weten jullie, maar ontwaren? Nee, ik zag. Wat ik zag waren tekenen van een overhaast vertrek. Bij de marine, nu ja, bij de mariniers, zeiden we dan: een "Crash move!"
Overal in de winkel lagen inderhaast uitgetrokken werkshirts, je weet nog wel, van die felle rooie dingen. Neergegooid waar ze werden uitgetrokken, toen de avond ploeg leider, het sein gaf: 'Mannen/vrouwen, vertrekken.' Er stonden spullen schots en scheef, er was een bende in het "fusthok", een rommelruimte die geen rommelruimte mag zijn, maar ja, da's weer dat jargon. Nee, ik, en maatje J., hij, die van de aardbeien en kroppen sla, begrepen het wel, maar hadden er geen waardering voor. Kijk, je hebt trek, je hebt dorst, je familie, ma/pa/broer/zus, weet ik het, hebben een heerlijke maaltijd staan koken en er staan flessen met koude frisdranken klaar, pakken ijskoude vruchtensappen ook en je wilt, natuurlijk, ASAP naar huis. Ja, ik snap dat, helemaal. Maar, wat je dan doet, door je meuk zo achter te laten, is je collegae van de volgende morgen wel voor het blok zetten en hen met hun "p.. in het zand" achterlaten. Ja, en dat is dan weer niet collegiaal.
Maar ja, ik ben geen gelovig mens en al helemaal geen gelovige moslim. Ik vind, da's heel persoonlijk, hoor, pin me er niet op vast, dat  religie een emotie is die je maar gauw moet vergeten, maar ja, die discussie gaan we nu niet aan, ik heb nog maar een goede dertig jaar te leven (ja ik klop ook af) of zo en dat is veeel te kort daarvoor.
Maar: is het niet mogelijk om die vastenmaand te versoepelen? Ik bedoel, de katholieken hebben ook een "soort" vasten, maar dat stelt, volgens mij, geen ruk voor. Kan je dan niet zeggen: je vast tussen zonsondergang en zonsopgang? Dan slapen we toch al vaak, niet waar? Of: maak een uitzondering voor de mensen die wel werken en laat die gewoon hun lichaam verzorgen, door wel te eten en te drinken. Of: schaf die hele Ramadan af. Veel van mijn moslim collegae, die overigens wel vrij zijn rond het felbegeerde en stak gevierde Suikerfeest, zie ik overdag overigens gewoon een "pafke" doen of een "bammetje" eten of een flesje Spa drinken, dus ja, waarom dan niet die hele vasten veranderen?
Maar ja, ik ben geen kenner van de godsdiensten, ik ben zelf niet gelovig, wil dat ook niet zijn, ik probeer als een  goed mens te leven, hetgeen ik van heel veel gelovigen, van welke religie dan ook, weer niet kan zeggen!

=Ja en ik ga meteen al weer de tuf en de mist in. Ik zou alleen maar leuke dingen vertellen. Ok, korte inhoud van het volgende verhaal: de man met de vreselijke "platpoten" die het altijd maar over de Dore aardappelen heeft en waarom hij zo een hekel heeft aan De Keten, de man die na al die jaren nog steeds niet weet hoe de afstandbediening werkt, het echtpaar dat nog steeds niet kan tellen, de man die uit de kroeg is gesmeten.=

Geen opmerkingen:

Een reactie posten