dinsdag 11 oktober 2016

Donald, Hilllary? "Muckraking"

Nee hoor, ik ga geen nachten voor de televisie op zitten voor de presidentsdebatten, zoals die worden genoemd. Ik ben niet helemaal leipe Henkie! Ik begrijp terdege dat het enorm belangrijk is wie de 'troon' in de VS gaat bestijgen, zeg maar, maar ja, wie van de twee nu beter is dan de andere? I do not effing know, say I but!
Ik zag natuurlijk wel de samenvattingen van de beide debatten en ik las ook wel de commentaren en zo en nu ja, ik ga meteen maar van acquit, ik vind Trump de grote loser van het debat. Ik vind hem sowieso een loser en zeker niet de beste kandidaat voor de positie van 'machtigste man van de wereld', maar ik zie Clinton dat ook niet zijn, nu ja, 'machtigste vrouw' dan. 
Zoals ik al eerder vertelde of schreef, beter gezegd, is de VS een fraai land, ik ben er vaak geweest op mijn omzwervingen in de wereld. Ze hebben alles. Bomen, vlakten, steden, natuur, bergen, films, prairies, Interstates, het Yellowstone Park, Jack Reacher, hamburgers en natuurlijk, heel erg veel Hollywood.
Doordat de VS de tweede grootste (of is het grote) filmindustrie ter wereld hebben, (Bollywood, India, is de allergrootste) hebben de Yanks de neiging zich af te spiegelen aan die films. Ik vertelde het al eens. (Zie een Hollywood film of TV serie. Er is bijvoorbeeld een mevrouw die een goed*/slecht*/weet ik niet, geen mening* bericht krijgt en ze gaat, met een zucht, met de rug tegen de deur staan, check het maar.)
Alles in of uit de VS is namelijk verpakking, bijna niets is inhoud. (Nogmaals, ga naar de MacD., Subway, Burger King, what ever. Kijk op de verpakking van een willekeurig product. Er is zoveel info te lezen, voornamelijk over de goede en vaak ecologische bedoelingen van de firma, dat je niet eens door hebt dat het product naar helemaal niets smaakt. Nu ja, naar verpakkingsmateriaal, misschien?!)
Oke, ik geef het toe, ze, de Amerikanen, hebben hebben een enorme technologische voorsprong op ons, Europeanen, als het gaat over ruimtevaart. Ik geef ook toe dat ruimtevaart belangrijk is, denk ik.

Maar: hoe interessant is het voor een volk om te moeten kiezen voor mensen die, voor heel veel geld en ik bedoel heel veel, een kolonie op Mars willen gaan stichten als in jouw eigen land mensen sterven aan de verdrinkingsdood omdat jouw regering niet adequaat kan optreden tegen een zoveelste hurricane die de specialisten wel al van verre aan zagen komen?
Hoe interessant is het voor een volk om te moeten kiezen tussen twee steen- en stervensrijke op macht beluste piepeltjes, allebei met een nogal besmet verleden, als er dagelijks, ik chargeer, maar niet overdreven veel, donkere mensen door blanke politiemensen worden omgelegd, zonder vaak enige echte oorzaak?
Hoe interessant is het voor een volk om te moeten kiezen tussen twee met modder gooiende (vandaar dat "muckraking" in de aanhef) figuren, die abso geen idee hebben hoe de echte Hank the Yank from the street in het wild leeft en dat die zich zonder een adequate ziekenzorgverzekering dan maar moet zien te redden?
Hoe interessant is het voor een volk om te beseffen om te kiezen voor een kandidaat die vrouwen tot op het bot beledigd of hen zelfs als tweede rang-burgers behandeld? Een presidentskandidaat die buitenlanders haat? Die grove uitspraken doet over de strijd tegen criminelen? Die muren langs de VS wil optrekken tegen de illegale Mexicanen? Een man die een vriend van Poetin is?
Hoe interessant is het voor een volk om te kiezen voor een man die Amerikaanse veteranen en de ouders van die veteraan beledigd omdat hij een moslim was? Maar die dan wel werd gedood door andere en niet vredelievende moslims in een conflict ver weg van: 'mom's Applepie?'

Hoe interessant is het dan ook voor een volk om te moeten kiezen voor een vrouw als presidents- kandidaat, die, 30.000 e-mails over haar beleid heeft laten wissen? Die haar man door dik en dun verdedigd, een man die een veelvoud aan dames onzedelijk heeft betast, nu ja, verdedigd en dat zij, die Hillary, die slachtoffers ook nog eens heeft bedreigd of zukse dingen?

En nee, ik hou totaal niet van die twee en ik wil ze geen  van beiden aan het hoofd zien van een, in mijn ogen, kinderklas staat zoals de VS is. Een staat die alleen maar op Hollywood en haar gebaartjes is gemoduleerd. De VS is verpakking, geen inhoud. Tinseltown word Hollywood ook wel genoemd, glitterstad, zoiets, niets is echt, alles glimt en schittert, zeg maar. Maar, niets is echt echt. Dat geldt voor de hele VS, niets is echt wat het is!
Ik heb twee vrienden, F. en B., die allebei nauwe banden hebben of hadden, met dat enorme grote en hele fraaie land. Beiden zeggen ze ook dat het een geweldig land is. F. zegt dat hij heel veel leuke dingen met de bewoners heeft meegemaakt. B. zegt dat het een vreselijk volk is. Ik ben ook meerdere malen in het land geweest, van de noord- naar de zuidkant, van de North West naar Californië en ik ben het met hen beiden eens en dat is geen duidelijke uitspraak, dat begrijp ik. Een geweldig land, vol mogelijkheden, maar het volk is zo absoluut vlak en zonder diepgang dat het me deed rillen!

De zoon van een familielid is een "Yank" geworden, hij woont nu in een van de oostelijke staten, in de Bible Belt, in Georgia. Hij is een geboren en getogen Amstelvener maar woont, door omstandigheden dus, nu sinds een jaar of twee in dat land en is al helemaal Amerikaans geworden. Hij doet High School en plaatst, op feestboek foto's van zichzelf in American Football tenue, je kent het wel.
Een gigantisch aardige knul, trouwens. Het lijkt wel een Yank.

* Doorhalen wat niet van betekenis is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten