zondag 2 oktober 2016

Krijg nou wat! (Vage verhalen)

Je leest af en toe van die kleine berichtjes in de krant, waardoor je aan het denken, of aan het lachen of, soms, aan het huilen wordt gezet. Ik vond wat van die berichtjes in die media en ja, misschien vinden jullie ze ook leuk of niet, of wel of niet naar of zo. Ondertussen kletteren, het is twee oktober, de hagelstenen tegen ons raam. Ik heb vanmorgen voor het eerst dit najaar de thermostaat op winterstand, 20,5 graden gezet en schrok me de pleuris toen ik, ik had er even niet meer over nagedacht, mijn hand op de badkamer radiator legde en die klauw verschrikt terug trok: 'Sh.. dat ding is warm.' Voor het eerst sinds april of zo, is de verwarming weer eens aan, dus ja, het was van mij een reflex? Maar, het is ontegenzeggelijk herfst (aan het worden). Hoewel het de aanstaande week nog wel 'buitenweer', zoals charlatan Piet de weerman het altijd belooft, schijnt te worden. Bij Piet is het overigens altijd buitenweer, ook al ijzelt het als een gek. Piet ijzelt zelf ook een beetje,met die gekke handjes. Goed, dan, even die berichtjes:



1/ Een vrouw, nu ja, ik neem aan dat het een moeder was, heeft geprobeerd een kind, ik denk en hoop haar eigen, kind van drie 'softdrugs' de extra beveiligde gevangenis in Vught te laten binnensmokkelen. De beveiliging heeft dat weten te voorkomen, gelukkig. Dat meldt overigens een wijkagent op Twitter, de gevangenis directie deed overigens niet  commentaar. Volgens de mensen van Omroep Brabant is ondertussen bureau Jeugdzorg ingeschakeld voor hulp of begeleiding van de peuter. (Misschien ook van de moeder?) Wat trouwens de relatie van de vrouw tot dat kindje is, is nog steeds niet helemaal duidelijk heb ik begrepen.
Die penitentiaire inrichting in Vught omvat onder andere een extra beveiligde inrichting, een huis van bewaring en een psychiatrisch centrum. Wie op bezoek komt bij de inrichting, wordt (natuurlijk) streng gecontroleerd. Zo moet de bezoeker door een detectiepoort lopen. Het binnenbrengen van drugs (of alcohol) is, geloof het of niet, ten strengste verboden. Hoe dat dan wel kon lukken met zo een kleine? In de luiers verborgen, denk ik? Maar ja, van het op (laten) blazen van kinderen in Syrië naar het smokkelen van drugs in Vught, da's maar een kleine stap, denk ik?

2/ Een peutertje in mijn dorp, Amstelveen, heeft een nacht of wat geleden, op blote voeten honderden meters afgelegd. Maf toch? Het kind wist 's nachts via de voordeur, (hoe kan dat denk ik, hoe kun je een voordeur naar de straat open laten staan?), te ontsnappen uit het huis waar het kind woonde en vertrok met onbekende bestemming, zeg maar. De kleine liep honderden meters ver over en door haar wijk. Het kind had alleen een rompertje aan en een dekentje bij zich. Een mevrouw die fietsend langs kwam zag het kind lopen en belde de politie. Die greep onmiddellijk in en de kleine werd opgevangen en kreeg, ergens, een tijdelijke slaapplek. De moeder van het kind ontdekte 's ochtends dat het kind ergens in de nacht de benen had genomen. Ze liep, totaal in paniek, ja, dat snap ik ook, schreeuwend over straat op zoek naar het kind. Gelukkig brachten de wouten die net surveilleerden, de huilende en bedroefde moeder in contact met haar kind. Vanwege de privacy zegt de politie niet hoe oud het kind is en in welke buurt van Amstelveen het kind rondzwierf. Ook wil de politie niet zeggen of het gaat om een jongetje of een meisje.


3/ Ergens in China vermoorde een man negentien mensen. Hij ging door het lint omdat hij met zijn ouders had geruzied over geld. (Boven ons woont ook een Chinees gezin, die heel vaak door allerlei linten gaan, wij kennen geen Chinees, maar hebben wel het idee dat een inwonende zoon, ergens ijn de twintig, ook nooit werkt en vaak blowt, zeg maar.) 
Volgens de politie van de stad doodde de 27-jarige dader eerst zijn vader en daarna zijn moeder. Daarna vermoordde hij ook nog even zeventien omwonenden van zijn dorp, omdat hij bang was dat zij hem zouden aangeven bij de prinsemarij. Later werd die man toch gearresteerd. Enkele uren daarvoor had de politie negentien lijken gevonden in een afgelegen dorpje in de zuidwestelijke provincie Yunnan. Onder de slachtoffers waren mannen, vrouwen en kinderen. De moordenaar heeft bekend dat hij voor zijn daad ruzie had met zijn ouders. Hij was naar zijn geboortedorp teruggekeerd om hen om geld te vragen. Toen zijn vader en moeder hem dat niet wilden geven, sloeg de man aan het moorden. Ja, lekker idee om met zo een mens boven je te wonen?

4/  Heel zielig, maar wel waar, denk ik?
Quote: "Diepe rimpels, holle bloeddoorlopen ogen en een harige rug. In Bangladesh is een baby geboren die er eerder uitziet als een bejaarde man dan als een pasgeboren baby.
Het kindje heeft een zeldzame vorm van de verouderingsziekte progeria. Slechts één op de vier miljoen mensen op aarde heeft de aandoening, wereldwijd zijn er ongeveer 100 patiënten bekend.
De ouders zijn overigens dolgelukkig met hun zoontje. "We zijn zo blij dat we een jongetje hebben in huis. We accepteren hem zoals hij is", zegt zijn vader. "We waren al gezegend met een dochter en nu is ons gezin van vier compleet. Wat kunnen we ons nog meer wensen?"
Beelden van het baby'tje gaan de hele wereld over en ook in het ziekenhuis kwamen veel mensen naar het kindje kijken. De ouders blijven positief en hopen dat hij, ondanks de slechte vooruitzichten, een gezond en gelukkig leven kan hebben.
Kinderen met de gen-ziekte progeria worden meestal niet ouder dan 13 jaar." Unquote

Dit laatste verhaal heb ik helemaal overgenomen uit een Belgisch persbericht! Hoe erg kan het zijn? Ja, ik ken ze ook hoor, ik heb dat soort kinderen ontmoet. Bewonderenswaardig hoe sterk die, hoe moet ik hen noemen, mannetjes/vrouwtjes? zijn, vooral psychisch. Ik heb veel bewondering voor de patiëntjes, maar vooral voor de ouders/verzorgers van hen.

PS: veel verhaaltjes zijn uit de media. Ik zuig niets uit mijn duim. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten