woensdag 12 oktober 2016

Politieke Propaganda? Geef me een emmer!

Tja, het is bijna weer zover. Begin volgend jaar, op 15, dat is: vijftien, maart 2017, mag het weer. We mogen onze onvrede met de bestaande politieke situatie in ons land laten blijken door een vakje aan te kruisen of rood te maken. (Al dan niet met potlood, soms elektronisch, heb ik begrepen.) Op die dag worden de Tweede Kamer verkiezingen gehouden. 
(Ik was net even van het pad af, ik tikte eerst 25 maart in, ik leek daardoor zodoende een beetje op Trump, die de dag van de Amerikaanse presidentsverkiezing ook niet meer wist, nota bene de dag waarop hij er moet staan, maar ja, van Donald kan je alles verwachten.)
Dus ja, het begint op te schieten voor de heren en dames, dames en heren zo je wilt, politici, de enige door de fiscus ongecontroleerde groep mensen en dus enige echte zakkenvullers van ons land. En, dat hajje al door, ik heb helegaar niets meer met de politiek. Jaren lang, ik was nog jong en beïnvloedbaar, heb ik gedacht dat de politiek en de bedrijvers ervan, ons land samen zou(den) houden, dat ze naar de beste oplossing(en) zouden zoeken voor ons land, voor ons volk, maar ik ben er nu al lang achter dat de Haagse Jokers het alleen maar doen om dat grote salaris en de dienst auto en de fraaie fractiemedewerker en medewerkster te behouden. Ook de functie doet het goed, natuurlijk: 'Ik ben Tweede Kamerlid, dus ja, ik schuif aan bij Pauw en DWDD en zo, krijg daar ook een aardig zakcentje van mee en ja, ik ben helemaal gaaf.' Kunnen ze dus tegen de buren zeggen.
Overigens: Pa en Ma, Opa en Oma vinden het dan ook wel helemaal oké: 'Kijk eens waar ons kleine Pietje of Marietje is geraakt? Had je niet gedacht hé, van dat beddenplassertje, die alleen maar slechte rapporten mee nam van school?' Dus zo een figuur uit de kamer doet het helemaal best, met een ton netto 's jaars. Vaak zitten die randfiguren, nee ik houd het netjes, helemaal onopgemerkt vier jaar in een zetel hun plasje op te houden, mogen stemmen als de fractie leider daarom vraagt, en alleen maar de stem die hij wil horen, en doen ze vage dingen in een vaag achterkamertje in een vaag bureau ergens in het Haagse.
Maar goed, een enkele maal moeten ze uit hun schulp kruipen en mee gaan doen om na te denken over het volgende partij programma, voor de nieuwe verkiezingen. Dan wordt het dus tijd dat ze de ingeslapen breinen moeten laten ontwaken en dingen gaan opschrijven en zo. Dat is de tijd dat de nieuwe Politieke Programma's worden geschreven en bekeken en in de media worden voorgesteld. Ik hoorde, een dag of wat terug, al het programma van de VVD. De minister president wilde dat we geen "cafetariamodel" zouden hebben, dat we door moesten pakken en blijven opbouwen, dat soort zaken. Maar, schrik niet? Vooral duurzaamheid, minder uitstoot en zo. Maar ja, de VVD heeft wel de 130 kilometer snelheid ingevoerd, nu ja, ik ga er verder niet in detail op in, maar het lijkt me een l.. verhaal. En, ja, der mot geld bij voor Defensie. Wel 800 miljoen. Da's nog geen eens een marine schip, misschien net aan drie straaljagers of zo. En ja, we kopen onze afgeschafte tanks weer terug van Duitsland. Lekker puh, hebben we die moffen even te pakken zeg!!
De PvdA heft ook een verkiezingsprogramma. Ik probeerde het op te zoeken op het net, maar ik zag een rode banier met: "OEPS, DEZE PAGINA IS EVEN NIET... etc". Nu ja, de PvdA is het dus ook even niet.
Onderweg vandaag, in de auto, zetten we de radio even aan en hoorden we de heer Buma, van het CDA, zeggen dat zijn partij weer, of nog, stond voor alles wat goed was: gezin, zorg, samenleving. (Dat jullie de PGB's hebben uitgekleed en geen geld aan mantelzorg willen besteden, daar ging het niet over, dat jullie er duizenden immigranten eeen baan beloven zei hij ook niet. Waar blijven de banen voor onze jeugd? We hoorden er geen antwoord op.) Ja. kwaakte hij verder, Defensie moest er geld bij krijgen. Lees hierboven. Dit is zo hypocriet. Ik dacht meteen aan de mensen die in mei '40 waren gesneuveld omdat de regeringen (vaak ook gevormd door hele griztelijke partijen), van die periode ook geen geld uit wilden geven aan Defensie. 
Wilders van de PVV wil dat het eigen risico met 100 pietermannen wordt verlaagd, maar ja, van Rutten zouden we vorige jaar al 1000 pegels terugkrijgen, dus ja, nee, zwaai, zwaai! Geen Wilders.
Groen Links/SP/GPV en meer marginale partijen beloven natuurlijk ook veel en van alles, maar der komp geen r.. van terecht, natuurlijk. Dus ja, ik ben helemaal gereed met alles wat de politiek doet en zegt en denkt en wil. Maar, geloof me nu echt: ik ben jaren lang gewoon in de politiek geïnteresseerd en geëngageerd geweest hoor. Ik ben jaren lang bezig geweest met al die politieke bewegingen en ik was jaren lang een trouw kijker naar Den Haag Vandaag en dat soort programma's. Maar, je raakt op den duur afgestompt, zoals je afgestompt raakt van allerlei berichten over trainer wissels bij voetbalclubs. Het maakt namelijk geen en moer uit!
Het ligt niet aan die trainer, het ligt aan de spelers. Dat is ook zo in de politiek. Je ziet wel allemaal nieuwe smoelen na de verkiezingen, maar het blijft het zelfde gezapige gedoe in de kamer. Net als bij nieuwe voetbaltrainers. Nooit eens een echt standpunt innemen, nooit eens een scherpe aanval over rechts of links, nooit eens een nieuw aanvalsplan, nooit eens een scorende verdediger of zo inzetten. Nooit extra trainen op pengels, dat soort sh..!
De politieke partijen, net als de voetbaltrainers, blijven behoudend, ze gaan er nooit echt voluit voor, uit angst om de posities die ze innemen te verliezen. Tja, zo raak je natuurlijk nooit uit een impasse. 

Ik schreef al eerder dat ik waarschijnlijk mijn stem niet meer ga uitbrengen. Vriend F. bracht me aan het twijfelen en even had ik het gevoel dat hij misschien wel gelijk zou kunnen hebben. En dus zal ik stemmen op een minderheidsgroep, geen DENK, hoor, van die groep walg ik. Maar, I keep on thinking!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten