dinsdag 29 januari 2013

Voor onze deur

Ik zou de titel van het Blog eigenlijk moeten uitbreiden met de woorden, 'hun fecale behoefte doen', maar dat zijn onbeleefde woorden en, omdat het in dit Blog over de Koninklijke familie gaat, zal ik die woorden niet gebruiken. Maar het feit is er wel, verdikkeme. Koninginnedag (hoe spel je dat eigenlijk? Ik weet het niet zo goed, eerlijk gezegd) zou dit jaar in Amstelveen en De Rijp worden gevierd. Een feest, zoals ieder jaar, als je van het Koninklijk huis houdt, of je wordt er mee lastig gevallen worden, indien je een verstokte Republikein bent. Ik ben een bi, in dit geval, niet in dat andere geval, hoor. Ik hou van 'de franje van Oranje' zoals Wim Sonneveld ooit zei en ik vind het geweldig dat ik deel heb uitgemaakt van de Koninklijke Marine en, daardoor, een kroon op mijn uitmonstering te hebben mogen dragen, maar ik vind, ja, hoe zeg ik dat kies, nu ja, dat gedoe, met dure vliegtuigen en vijf buitenhuizen in allerlei landen en/of provincies en die enorme 'doteringen', zoals de Belg zegt,  nog al van het goede teveel.
Maar, zoals in elk gezin, gebeurt bij hen ook het nodige. Bij ons en onze gezinnen weten alleen de gezinsleden dat, maar bij de Kon. familie,  is het meteen wereldnieuws, natuurlijk, door al die pestblaadjes als Priry of Stove, die natuurlijk alleen bij de kapper gelezen worden, door eigenlijk niemand, heb ik me laten wijsmaken.
Prins Claus, ik betreur zijn overlijden heel diep, zei ooit eens iets in de geest van: 'Mijn core business is het knippen van linten.' Hij was een man met heel veel humor en durf (hij gooide zijn stropdas weg voor Tv) en met een grote liefde voor zijn gezin. E. en ik en denkelijk miljoenen Nederlanders met ons, denken daar wwaarschijnlijk net zo over.
De Oranjes zijn door diepe dalen gegaan, hoor, maar welke familie niet? Nu hadden ze wel de pech dat Prins B. tot de familieclan behoorde, een man die, terecht als 'De schavuit van Oranje' bekend stond. Tot op de dag van vandaag komen er nog steeds schandaaltjes over hem in de pers.
Maar goed, de Oranjes hebben het goed gedaan. Juliana was een geweldige en naturrelle koningin en onder Beatrix kwam de formaliteit weer wat terug. Maar ook zij is een vrouw met een enorme uitstraling. Ik heb haar, door die KM, een paar keer mogen ontmoeten en ik was eigenlijk nooit echt in haar ban. Ze was iets te afstandelijk en iets te formeel. Haar zoon, onze toekomstige Koning, ken ik ook persoonlijk. Ik heb hem meegemaakt, toen hij gekeurd werd voor de Marine. Ik heb met hem gepraat, ik heb zijn röntgen foto's, van zijn rug en zijn longen, aan hem laten zien en uit gelegd wat wat was en hoe het eruit zag en het was een, ja, gewoon een leuke knul. (Ook met zijn neef, Maurits, heb ik goede contacten gehad, niet alleen vanwege de keuring voor de Marine, maar wij waren op het zelfde schip geplaatst en hij kwam wel eens in mijn ziekenboeg.)
Beatrix heeft het goed gedaan, heel goed, ondanks de stormen en rellen die haar, voornamelijk door haar zeer geliefde vader, maar ook door de schoonvader van onze a.s. Koning, denk ik, bedroefd achter lieten. Het ongeluk van haar zoon, Friso,  in die lawine, maakt de moederlijke zorg natuurlijk wel heel erg. De prins ligt, heel triest, binnenkort al een jaar in coma, zonder uitzicht op verbetering.
Aan het einde van '12, kwam het bericht binnen dat K'dag 'gevierd' zou worden in De Rijp, heerlijk klein oud stadje in de buurt van Alkmaar, en in A'veen. Nu wonen E. en ik in A'veen. Nu wonen E. en ik in hartje A'veen. Nu wonen we aan de, zeg maar, aanvliegroute die de koningin zou afleggen naar het hart van de festiviteiten. We wonen aan, daar waar de loper zou zijn uitgerold. We wonen op 1 hoog, bijna drie meter boven straatniveau en zien elk jaar de Sint voor onze deur voorbijkomen bij zijn intocht. Lol! Like!
Maar de wandeling van de koningin +, is natuurlijk wel wat anders. Dus nodigden we alvast de kids, aanhang, en eventuele schoonouders van de aanhang uit, om bij ons te komen. Eerste rang, wedden dat de Queen je ziet en dat ze naar je zwaait en, heel belangrijk tegenwoordig, dat je op Tv komt? In een flits, maar ja, der zijn zo veel mensen die in een flits op Tv komen en dan meteen wereldberoemd zijn. Mathijs van Nieuwkerk, Patty Brard, Patricia Paay, Gordon, Jolink, en al die zelfbenoemde hotemetoten in de orde van de BN'ers. Ja ze komen wel veel, uren en te veel uren, met hun kanis op de buis, maar de invloed van hun IQ is net als de flits van een Supernova, namelijk, niet waarneembaar.
Dus heb ik stoelen, ligbanken, catering en wat die meer zij, besteld en geregeld, om het onze gasten naar de zin te maken. Verder natuurlijk een advertentie gezet in de drie lokale kranten, om te zeggen dat je bij ons thuis een zetel kon huren en dat er, a raison van 25  euro, per uur, een plekje was te verkrijgen.

Maar daar gaat het nu even niet om, trouwens. Het gaat erom dat de koningin heeft aangekondigd om op K'dag afstand te doen van de troon. En, dat doet ze, zoals het hoort, in Amsterdam. Maar, wij hebben dus geen K'dag in A'veen.  Dus kan ik alle uitnodigingen teniet doen, kan ik de verhuurder van bankstellen en zonnestoelen en de catering voor op het balkon af zeggen! Dat scheelt me poen, dat scheelt me mijn aanvulling voor mijn pensioen, dat al schromelijk gekort is door het ABP!
Nee, natuurlijk, onzin. Koningsdag, een nieuw, nee, niet nieuw woord, ik geloof dat het al in gebruik was in de 19e eeuw, zal voortaan gevierd worden op 27 april. Het volgende jaar is dat op een zondag en dan wordt het dus op de zaterdag daarvoor gevierd. Maar die zaterdag ben ik al vrij! Dus hebben ze me nog eens bij mijn pietje! Voor mijn deur ge...., dus.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten