woensdag 25 februari 2015

De Keten is van het pad af. Gelooft er iemand in toeval?

Ja, De Keten is ver van het pad van de duidelijkheid af, hoor. Maar dan ook helemaal. Maar dat komt straks, denk ik, maar nu even wat anders en je hoeft het dus niet verder te lezen, maar het is wel weer een zo een verhaal over merkwaardige, zeg maar aparte dingen, nu ja, ik noem het maar: 
"Toeval".
Kennen jullie dat soort zaken? Ok, ik geef even een willekeurig voorbeeld: je bent ergens geweest, al dan niet op vakantie, in een stad, dorp of land, in een straat of steeg, in een omgeving of een bepaalde, al dan niet spannende situatie, en dan, na een dag of wat, zit je lekker thuis. Je pakt een krant, je neemt een blad, zet een radio- of Tv zender op, pakt een boek van de plank en, of de duvel der mee speelt, lees je over die voornoemde dingen of streken of gebeurtenissen. Nu is het in het geval van een uitje of een vakantie, nee "uitje", niet die bolgewassen, maar een uitstapje, dus normaal dat je scherper bent als je de naam van die streek of stad of land in je geheugen meedraagt. Je bent er net geweest namelijk, die naam staat vooraan in je geheugen en zo, dus ja, dan is het logisch dat je dat oppikt.
Ik zeg nu: Buinerveenschemond, of Tweede Gasselternijveenschemond. (Ja, bestaande plaatsen, echt, je gelooft het misschien niet, maar ze bestaan echt, echt.) Daar hejje niks mee, natuurlijk niet. Maar ik zeg: Parijs, Kopenhagen en Rome er der gaan allemaal verhalen en berichten door je heen: Charlie Hebdo, weer een aanslag op cartoon tekenaars, en Rome: hooligans van een NL club.Ja, dat was allemaal in het nieuws, net.

Ik had dus iets dergelijks ook, vanavond. Ik ga er niet al te veel over uitweiden. Maar ik zocht het adres van de NL ambassade in Berlijn in het jaar 1938. Uitweiden, ik, nee, dat doe ik niet, nu ja, jullie hebben me wel een beetje door. Ik ben momenteel bezig met een boek, iets dat  waarschijnlijk ooit/nooit zal worden uitgegeven, hoewel ik natuurlijk wel blijf hopen, en dat gaat onder andere over de "Kristalnacht". Dat was de nacht, in november 1938, dat de nazi's echt helemaal los gingen en hun echte ware gezicht toonden, qua antisemitisme dan en Joodse winkels, warenhuizen en huizen van Joden en synagoges vernielden en heel veel Joden vermoorden. Het was de echte "coming out" zeg maar, van de bedoelingen van de waanzin en de waanzinnigen die heel dat land ongeveer twintig jaar nog in hun greep hebben kunnen houden. Hitler en zijn maten!  (Ik houd me nu behoorlijk in, hoor nu, maar ik heb me wel helemaal ingelezen in die nacht, maar ook in die geschiedenis!)

Mag je, of moet je het vergelijken met de huidige Jodenhaat? Ja, je mag, nee, je moet dat. Het antisemitisme dat ik, nee, we, ondertussen mee hebben gemaakt en nog steeds meemaken en waar we steeds meer over te horen krijgen, is vergelijkbaar met dat van in de jaren dertig in, overigens niet alleen, Duitsland. Vooral Oostenrijk, maar ook Frankrijk, dat land van zon en wijn en kaas, waren broeinesten van anti Joodse gevoelens. En ons land? Ja, dat ligt moeilijker. Nederland heeft in al de jaren en eeuwen, allemaal vluchtelingen opgenomen, natuurlijk ook Joodse. Zie maar de naam die Amsterdam als (trotse) bijnaam draagt: "Mokum Alef", de Eerste stad. De Joodse gemeenschap is tot de huidige dag, gelukkig, zeg ik, voelbaar in de hoofdstad, die ik ook vaak MIJN hoofdstad, mijn MOKUM, noem. Maar ook in ons land werden Joden gedeporteerd, veel, te veel en veel te veel.
Mensen vergeten gauw, denk ik. Als ik, bij dat hersenloze spelletje dat voetbal heet, alleen maar kreten hoor als: "Joden, Joden", en van de andere kant dan weer "Hamas, hamas, alle Joden aan het gas", dan wordt ik wel bang. Zeker na al dat gedoe, wat we net hebben meegemaakt in onder andere die Parijse super, of in dat Joodse museum in Brussel.
Dat ik (en dus, helemaal verdund, mijn kinderen en kleinkinderen na me), Spaans-Joodse voorouders heb, (mijn E. heeft een Pools/Joodse overgrootmoeder, trouwens) zal daar mee te maken hebben, denk ik. Maar, ik voorvoel weer het ergste. Ik voorvoel weer een  zoveelste "pogrom". Weer een aanval op alles wat Joods is. En nee, die gasten in IsraĆ«l, die doen het niet goed met die Palestijnen, dat geloof ik ook wel. Maar doen die achterlijke en moorddadige vrienden van de "Greta Duisenbergs" en de "Driesen van Agts" het wel goed dan tegen dat land?
Dacht het ook niet.

Goed, mijn verhaal ging daar helemaal niet over en, hoewel ik een echte "OH" ben, en gewoon wil schrijven, wil ik ook mijn "research" grondig doen. Omdat dat verhaal, waar ik het over had, dus in die tijd (kristalnacht) speelt en er ook de NL ambassade in voorkomt, wilde ik graag het adres van de NL ambassade en van de ambassadeur weten. Nee, echt belangrijk is dat niet, nee, helemaal niet, dus ik verzon wat. Dus ja, ik verzon een adres van die ambassade en dan, meteen ook maar een naam voor die  ambassadeur. Ik koos voor die laatste, die gezant dan, uiteindelijk, nou ja, ik dacht er drie minuten over na, en koos een willekeurige naam. De man zou de graaf "Van Limburg Stirum", heten een ouderwetse en degelijke naam, klaar. De man komt, denk ik, maar even voor in het boek.
Ik mailde toch even met ministerie van BUZA met de vraag waar onze NL ambassade in het jaar waar ik over schrijf, was gelokaliseerd in Berlijn. 
Ik kreeg een heel snel en fraai antwoord terug van onze MINBUZA. Ene mevrouw R. vertelde dat de ambassade was gevestigd aan de "Rauchstrasse" en ze gaf een mooie Duitse Link door naar de geschiedenis van onze ambassade, in die stad. Ik klikte dat aan.
In het jaar waarover mijn verhaal ging was ene mijnheer Van Limburg Stirum, gezant in Berlijn.
"Toeval?"
Ik werd even stil.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten