zondag 7 februari 2016

Gelukkig zijn ze niet allemaal zo!

Eerst wilde ik dit Blog: "Achterlijke k.. mongolen" noemen, maar ik begreep dat ik daar dan ook de goedwillende voetbalwedstrijd bezoekers mee zou benoemen en die schijnen er, geloof ik, ook wel te zijn. Hopelijk. Maar het is wel ten Gode geklaagd hoor, hoe het er nu in de stadions aan toegaat. Ik kijk niet veel meer naar het spelletje, dat ooit eens een "volkssport" was, maar nu een sport is die vergeven is van hooligans en Yups, (de Youp van 't Hek en zijn maats maten), en de dombo's, ik scheer graag over een kam. Ik begrijp niet dat al die vreselijke uitingen van haat en nijd nog steeds worden getolereerd, sterker nog, door de omroep(en) word(en) uitgezonden. Ja en ik bedoel dan die walgelijke uitingen van haat tegen, nu ja, tegen wie dan ook. De meest recente van die walgelijke uitingen kwam enige tijd geleden voor bij ADO, waar ene (Ajax?) speler Bazoer werd getrakteerd op oerwoudgeluiden door de Haagse magoggels. Bij een, voor die ploeg helaas de zoveelste, nederlaag van Feyenoord werden zelfs de spelers Vejinovic en Kramer thuis bedreigd, niet alleen zij, maar daardoor natuurlijk ook hun partners en/of gezinnen.
Vandaag, bij De Klassieker: Ajax-Feyenoord, (2-1) was het weer prijs. Een of andere dwaas zag kans om een (opblaas) pop het stadion, de Arena in te smokkelen en, na zijn longen getraind te hebben, die pop, met een shirt met daarop de naam Vermeer, als een gehangene te tonen aan zijn net zo leeghoofdige en van elk IQ verstoken maatjes. 'Kijk eens mannen, wat ik durf?' Ja, lef man. Dom en debiel en je kan zo in een show van Paul de Leeuw optreden. Hoewel, die heeft mensen met het syndroom van Down in zijn programma's. Die mensen zijn natuurlijk veel slimmer dan dat slijmerige, op een schaamluis lijkende en eencellige wezen die die pop ophing. (Ere wie ere toekomt: vriend en mede lezer Frans zou: "Pantoffeldiertjes" hebben gezegd en dat vind ik een fraaie. Daarom wil ik 'em niet te gebruiken, ik doe niet aan plagiaat.)
Waarom juist de keeper Vermeer dit overkwam is gauw verteld. Hij is, zover ik weet, een 'opleidingsproduct', wat een raar woord, van Ajax geweest en heeft, in 2014, voor de Rotterdamse club, een vereniging met heel veel uitstraling, gekozen, want let op: Feyenoord is een topclub en bezorgde de Nederlandse voetbal liefhebber absolute vreugde. Ze spelen in een heel fraai en heel historisch stadion en ja, Rotjeknor hebt wel wat, niet ten?
(Ik ben er, voor een afspraak met vrienden Frans en Joop vier keer verkeerd gereden en vier keer door een tunnel gemoeten waarvan ik de naam nog steeds niet weet, maar, eenmaal ter plekke, het uitzicht op de Euromast en het SS Rotteknor, was de moeite wel waard, maar dit terzijde.)
Nee, nee, ik ga niet weer in over de aanhang van: Korfbal, heilgymnastiek, schaken, boksen, karate, mahjong en wielerwedstrijden. Ik zeur nu, dat merk je. Feit is dat dat soort wedstrijden, ook vaak beladen, niet tot nauwelijks excessen trekt.
Maar: het is spijtig dat dit weer gebeurd. Of die voetballers er minder van worden? Och, de voetballer kan wel incasseren denk ik, maar of hij het 'leuk' vindt? Vermeer werd ondervraagd vanmiddag en ja, hij heeft, gelukkig, een aanklacht ingediend door die man die waarschijnlijk bij de bevruchting al door het Zikavirus werd besmet. Ik hoef dat van dat virus niet uit te leggen toch? Vermeer vertelde, nuchter, dat het nu eenmaal gebeurde. "Zo gaat dat, nu eenmaal", zei hij nuchter. Tja, een fatalist?
Maar: moeten we het allemaal maar pikken? Mag het allemaal maar doorgaan? Is dit nu waar de voetballiefhebber op de tribune of de kijker thuis op zit te wachten? Oh ja, ik weet het allemaal, al die rapporten van die sociologen: oude stammenstrijd mentaliteit, het uitvechten van stammenoorlogen, zelfs kannibalisme uit de oertijd en al dat soort idiotie meer. Mensuh! Het is 2016. Waarom kunnen zogenaamde supporters zich niet gewoon gedragen en alleen maar kijken naar de (spannende) strijd tussen teams of individuen zonder meteen zelf in de strijd te gaan? Ik verfoei al dat gedoe. Ik kijk naar mijn sport, het fietsen ja, die ook al word bezocht door dwazen (voetbal lag stil zeker, maar nee, dat is zo cynisch) zie de urine die over Froome wordt uitgestort in de TdF van '15. Maar: ik hoor ook weer de enthousiaste kreten die de, niet eens Nederlandse, mensen aan de kant van de weg uitroepen toen de lieveling van het Nederlandse fietsen, Dumoulin, de etappe voor Froome won, de rit naar de Alto de Puig, in de voorbije VdE.
Goed, soit. Kan het nu allemaal zo verder? Ik vind van niet. Nee, de voetballers hebben geen kwetsbare zieltjes, die kijken er misschien wel doorheen, maar wat een voorbeeld krijgt mijn kleinzoon (een talentje, hoor) als hij dat soort gedoe ziet en meemaakt? (Hij en zijn pa zijn grote voetballiefhebbers en volgers.) Wat moet dat kind van acht met die magogelen aan? Is dit normaal gedrag? Ja, de club geeft de man een stadion verbod! As if?
En dat is mijn grote zorg. Mijn kleinzoon, oké, ons kind mijn lief, is het zo goed, is een talent in die sport. Maar wat als hij niet verder wil doordat zulke dwazen de tribunes gaan beheersen? Boudewijn de Groot zong het vroeger: "Als hij maar geen voetballer wordt ..."

Het lied heette trouwens: "Hoe sterk is de eenzame fietser", en dat doet mij wel weer deugd!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten