maandag 22 februari 2016

Moresnet en over Yellowstone Park! Waarschuwing voor een vriend. (2)




Nou ja, veel te ontdekken viel er niet, hoor, daar in Moresnet, althans niet met het voertuig. Oh, een lieflijke streek, zeker, veel bos en heuvels, steile ook, zoals ik later zou meemaken op de fiets, want 'Moresnet', dat piemellandje van nop, begon natuurlijk al aan de grens met ons land, waar het al flink heuvelachtig is. Heuvelachtig en fraai van uitvoering, qua decoraties met natuur dan, zo kan je de streek noemen. Er zijn slechts een paar dorpen daar en er is ook maar een plaats, die je met een flinke snuif verbeelding, een stad zou kunnen noemen. Dat plaatsje heet Kelmis, in het Duis, dat is de voertaal van de streek, maar het heette, stukken fraaier, in het Frans: La Calamine. Dat stadje deed dan zijn naam eer aan, want het betekent, vertaald: Zinkmijn. En ja, dat is wat er jaren werd gewonnen, zink. Nu al meer dan een eeuw niet meer, hoor, de zinkmijn is sinds 1885 uitgeput. Maar, ze hadden er wel van alles, in dat Moresnet. Ze hadden een eigen vlag, een burgemeester een, (1) veldwachter, eigen postzegels, zoal je hierboven er een afbeelding van ziet. Ze hadden bordelen en gokhuizen, er konden zelfs dames van chique families, dames die in de problemen waren geraakt door al te intiem verkeer, zeg maar, anoniem bevallen waarna die kinderen ter adoptie werden aangeboden, maar het staatje had ook nog eens een eigen taal. Nu ja, die taal was niet de eigen taal, dat was gewoon het Duits, maar de Esperantisten van de wereld hadden hun hoofdzetel hier, in dit plekje van de wereld neergezet. Tja, ik word altijd wat nostalgisch van die kleine geschiedenissen. (Esperanto, overigens, was ooit bedoeld als een taal die de hele mensdom zou gaan spreken, ter bevordering van de wereldvrede. Er bestaan nog wat clubjes die het doen, dat spreken dan.)
Ik wist dat allemaal al, ik vertelde in het vorige Blog dat ik ooit gestuit was op Moresnet. De jongste dochter, toen al in het bezit van een heus internet, had een en ander voor me opgezocht en me dat, in geprinte vorm, overhandigd.
Dus in mijn eersteling geschrift, "Over mijn toeren" schreef ik er al eens over. Maar, afgelopen zaterdag werd ik nog eens op Moresnet gewezen door "Het Nieuwsblad", een krant uit Vlaanderen. Ik kocht die krant omdat er een "wielerbijlage" bij was ingestoken, die alle parkoersen en alle teams liet zien. Ja, het fietsseizoen brandt dit weekeinde echt los. "Omloop Het Nieuwsblad", gesponsord door de bovengenoemde krant, is op zaterdag en de dag daarop is "Kuurne-Brussel-Kuurne" en zo gaan we fluks verder naar de echte klassiekers. Dus vele zondagen zal ik aan de buis 'gekluisterd' zijn. Er is trouwens een heel ernstig en serieus en ook nog eens een gedegen boek over Moresnet geschreven en ik weet zeker dat ik dat ga lezen!
Soit. 
Kranten, heerlijke media, of mediums? Laat maar. In diezelfde krant, dat Nieuwsblad, stond overigens een heel verontrustend bericht. Vooral verontrustend voor mijn vriend F., sobat, medelid van het exclusieve clubje, de RenP. Deze vriend is samen met zijn echtgenote (ze zijn alweer 32 jaar in de echt verbonden, nogmaals van harte en nog zoveel jaar erbij en zo) namelijk nogal gecharmeerd van de VS. Nu ja, van de VS als land en, misschien minder, dat weet ik niet, van de VS als politieke grootheid of als bepalend land voor allerlei buitenlandse politiek of zo. Daar gaat het hen niet over. Nee, ze gaan regelmatig op vakantie naar die VS om te genieten van de weidsheid, de grootsheid, de imposante dingen van de natuur die het land natuurlijk biedt. F., en ik denk mevrouw F. ook, raakten, geheel terecht, helemaal vervoerd van het Yellowstone National Park, een nationaal park waarvan wij allen de naam wel kennen en die dan allemaal linken aan "Old Faithful", geloof ik, een enorme vulkaan. (Nu ja een geiser, die daar ontspringt) Deze vulkaan, zie boven, schijnt overigens om de 600.000, ja, zoveel jaar, uit te barsten met een vreselijk gevolg voor de mensheid. De laatste uitbarsting was nu iets meer dan 600.000 jaar geleden en veel mensheid had je toentertijd nog niet, nu ja, niet de mensheid die geschriften of aantekeningen achterliet, dan. Dus weten we niet echt of het allemaal zo errug was. Maar goed. Het is wachten op de nieuwe eruptie van deze vulkaan. 
Die eruptie kan: ofwel nooit komen, ofwel: morgen, ofwel: als vriend en mevrouw F. net over de kraterrand staan te koekeloeren. Ik ken het echtpaar F. en ik wil ze niet graag missen in de/onze vriendenkring, dus ik waarschuw hen hierbij even! Maar goed, die krater, caldera schijnt dat in het chique te heten, is volgens 'Het Nieuwsblad', zeventig bij vijftig kilometer groot. Da's ongeveer zo groot als Friesland en Groningen en een flink stuk Drenthe samen, rekende ik even uit. Waar de krant voor waarschuwde was, dat, als de vulkaan uit zou barsten, er een hele nieuwe wereld kon ontstaan. Grote steden, tot op 5000 km van de eruptie gelegen, zouden vernietigd kunnen worden, of op zijn minst een Pompeii en Herculaneum effect kunnen ondergaan, namelijk begraven worden onder enorme wolken vol as en puimsteen en dat soort zaken meer. De rest van de wereld zou natuurlijk niet gespaard blijven en ja, er zou een nieuw soort wereld kunnen ontstaan. Door de enorme as-wolken zou de zon worden verduisterd, de natuur en de inwoners van vele streken van de wereld dus naar de ratsmodee gaan en er zouden bitter koude tijden aanbreken. (Met, als enige voordeel voor de Nederlanders, nu ja de Friesen, weer eens een Elfstedentocht, maar dan via alle hoofdsteden van Europa, zoiets, dan. Stempelposten in Amsterdam, vooruit, Rotterdam, Brussel, Parijs, Bern, Marseille, Madrid, Lissabon, dan over de de dichtgevroren Golf van Biskaje klunend naar Dublin en Londen, en de Bonkevaart ligt dan bij Berlijn, zoiets, dus.
En ja, nu meteen dus maar een waarschuwing voor het mij bevriende echtpaar F. 
Ga niet te dicht bij de rand van die immense krater staan en gooi asjeblief niets naar beneden! Ik bedoel, maak die Caldera, die krater, niet onrustig. Dus geen korstje lekker, uit jullie woonplaats meegenomen, volkoren bruin met zaden er in flikkeren, geen verfrommeld stukje tissue derin tiefen, geen steentje om te horen hoe diep het daar is erin werpen!
Vrienden: doe het niet. Laat de krater haar caldera zijn. Bemoei je der niet mee! Ik haat winters en ik houd niet van schaatsen! Dus: voor ons allen, voor ons allemaal die niet houden van natuurijs: ga niet naar Yellowstone! 
Heb dank, alvast! 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten