maandag 4 april 2016

"Ik heb nog zo gezegd: Geen bommetje."

Dat zeiden de politici en andere voorstanders van het Oekraïne referendum de afgelopen weken/maanden. Niet dat ik er ook maar ene jota van snap, hoor. Ik begrijp dat we dan handel gaan drijven met dat land, maar dat deden we al, maar dat de inwoners van dat land dan ook hier mogen komen werken en zo. Uiteindelijk zou dat dan kunnen leiden tot een aansluiting van dat land bij Europa, maar nogmaals, ik ben het pad op dat gebied helemaal kwijt. Eerlijk gezegd interesseert het me de rozen, hoor. Maar goed, we moeten dus wat vinden en een mening hebben en ja, ik had daar natuurlijk nachten lang over wakker gelegen. Tot dat ik vanmorgen, ik was me serieus en sportief aan het voorbereiden op mijn fietstocht, met een zware en een bak zwart, de TXT pagina's aan zette. Wat schetste mijn verbazing? "The Panama Papers" deden dat in hoge mate, kun je in hoge mate je verbazing laten schetsen? Nu ja, soit.
Feit was dat er door, onder andere het dagblad Trouw, onderzoek gedaan was naar het 'wegsluisgedrag' (of ik het woord aan mijn woordenlijst wil toevoegen, vraagt de pc) van duizenden rijke galbakken. Die parkeren hun geld dan op allerlei geheime rekeningen op allerlei geheime eilanden en in moeilijke en niet eerlijke landen, zodat ze geen belasting hoeven af te dragen over dat geld. Nu ja, die constructies zijn allang bekend, natuurlijk. Leden van ons koninklijk huis deden dat al jaren, via de zogenaamde Guernsey - of was het nu Jersey, constructie. Prinses Christina, ooit: Marijke, (maar ik kan niet kijke, nu heet ik Christien maar ik kan nog steeds niet zien), bewandelde die weg en ja, de Oranjes kennende zullen velen van hen dat gedaan hebben. Wees eerlijk: stamvader Bernhard, een prins die der geen was, deed al allemaal "shadowy deals" als het over geld ging.
Maar goed, nu was het te doen in Panama. Op de, hele lange lijst van massale ontduikers, stonden nog al wat namen. Veel topsporters, onder andere ene Messi. Dat zegt mij, als echte sportliefhebber, niet zoveel, maar de man schijnt goed te kunnen voetballen en dus ook goed te kunnen duiken. (Ja, even denken, mensen.)
Naast allerlei andere 'criminelen' zeg maar, medewerkers van Poetin en meer van dat soort stuk goed,werden er nog meer namen genoemd. Onder andere die van de president van de Oekraïne, Porosjenko, de man die wil dat, vertelde hij in zijn campagne, de corruptie zou stoppen als hij aan het bewind kwam en dat hij dat  zou fiksen. (Hmm, dus.) Een lid van de ethische commissie van de FIFA had ook al wat geld apart gehouden om een seizoenskaart voor 010 van te betalen, denk ik en ja, ook de premier van IJsland wist die banken te vinden. (Weet je nog, het Isave schandaal?)
Leden van het Spaanse koningshuis deden ook appels voor de dorst weg zetten, net als de koning van Saoedi-Arabië en meer van dat gejurkte volk uit die vage Harry landen, waar nog slavenarbeid bestaat. Slavenarbeid om het WK voetbal in orde te kunnen maken. Maar ook de (in 2011 overleden) vader van de Britse premier Cameron had daar een dikke vinger in de dollar pap. Maar ook de Chinese heersers schijnen de verleidingen niet te hebben kunnen weerstaan en ook daar vielen er fikse rekeningoverzichten op de mat. (Nee, ja, natuurlijk begrijp ik dat ook, dat gaat allemaal digitaal en zo, maar je mot er wat van maken, toch?)
Dus, terwijl ik maar weer afwacht wat het UWV gaat storten om mijn magere salaris in stand te houden, ben ik er weer achter dat de mensen met poen de bazen zijn in de wereld en dat wij, de simpelen en eerlijken van geest, die voor 1 mei hun belasting opgave moeten doen en dan te horen krijgen dat: "je mot gewoon betalen", gewoon klootza.... zijn. 
Waar ik met pijn en moeite een paar honderd euro van mijn belasting probeer af te trekken, voor, echt eerlijk, medicijn gebruik van de lief en voor de kosten van mijn gehoor ondersteuning, gaat de rijke wereld geld poten op ver-van-de-wereld banken. Hoe voelt dat? Om te beginnen: ik stem dus abso tegen de Oekraïne. Ben je nou helemaal be GVD? Ik ga dus geen IJslandse producten meer kopen. (Bestaan die dan?) Ik ga nooit meer een speech van Poetin beluisteren, niet meer op vakantie in Abu Dhabi, dingen die ik toch al vervelend vond. Ik kijk niet meer naar Messi, dat deej ik toch al nooit en ik steek ook nooit meer de vlag uit op koningsdag. Nou ja, dat deed ik ook al nooit, maar toch, dat zal ze leren! Het WK voetjebal doe ik in de ban, ik keek toch al nooit, en op Cameron zal ik nooit meer stemmen, maar dat kon ik al nooit. Maar: het lijkt allemaal wel haast een bommetje onder dat referendum, nietwaar? 

Nog een bommetje, van andere aard dan. Een Britse krant schreef dat er minsten 1500 gedopeerde Britse topsporters rond liepen, door een Britse 'sportarts' geholpen. En, gelukkig, niet alleen fietsers. Ook voetjeballers, tennis eikels, gewichtheffers en boksdwazen. Gelukkig, niet alleen weer mijn sport. Nu ook die lui die niet aan sport maar aan spelletjes doen. Ik ben benieuwd om die lijst eens te zien. 
Ik denk dat veel namen van die lijst overeenkomen met de hierboven genoemde Panama Papers? Met uitzondering van die fietsmensen? Die verdienen, in relatie tot voetbalspel en tennisspel lieden, bitter weinig, hoor.

(Ik ga mijn boze kanis maar weer eens op fb zetten.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten