zondag 19 februari 2017

Trump en populisme (2) (en meteen excuses)

Ja, ik weet het allemaal wel, het is verkiezingstijd en iedereen loopt iedereen te bashen en af te 'plassen', noem het maar. Zo las ik vandaag weer een leuk artikel over Jesse Klaver, je kent hem wel de snelle jongen van Groen Links, waaruit blijkt dat 'ie, zoals ik al vaak dacht en ook wel eens schreef, koketteert met zijn verleden. Een Marokkaanse vader die er na zijn geboorte snel vandoor was, een alleenstaande moeder en zo. Dat is dus waar. Maar dat 'ie in een achterstandsbuurt woonde en naar de voedselbank moest en dat hij alleen maar VMBO had en zo, da's allemaal niet waar, blijkt na onderzoek. Nu ja, dat is natuurlijk weer Klaver bashen en, ja, het hoort lekker, maar het zijn 'alternatieve feiten', zoals dat heet tegenwoordig.
Goed, Wilders heeft weer eens boos getwitterd over een vraaggesprek met zijn broer, door RTL en zegt meteen maar af voor het tv debat dat die zender wil houden. Waarom? Daarom? Ik ben bang dat dat ook een 'alternatief enz' iets is. Ik geloof dat de grote blonde leider helemaal niet zit te wachten op een openbaar debat. Hij heeft flink aan klantenbinding gedaan door een interview met WNL, met Rick Niman, dus heeft hij dat debat niet meer nodig. Hij kan der alleen klanten mee verliezen, natuurlijk. 
En, omdat de VVD alles doet wat de PVV ook doet, alleen vaak veel later, zal de MP ook wel afzeggen voor het debat.
Populist, zo worden Wilders en dat soort mannen, Roemer en Klaver noem ik dan ook maar zo, genoemd. Ze verkondigen een ander standpunt, dat wel, maar ze verkondigen vaak ook maar een eenzijdig standpunt, respectievelijk: de zorg en het milieu. Ja, daar win je natuurlijk, net als Wilders dat doet, stemmen bij mensen die juist in die zaken geïnteresseerd zijn/bij betrokken zijn, mee. 
De enige echte en oprechte populist in deze wereld is overigens ons aller Donald. Mr Trump, the POTUS. Door blèren en roepen en een eenzijdige leuze, je kent hem wel die over America Great, is hij uiteindelijk verkozen en is nu bezig aan zijn 'first hundred days.' Die eerste dertig van die dagen zijn overigens al rampzalig verlopen. Hij heeft verschillende kleunen voor het oranje hoofd gekregen, door dat zijn decreten nul en gener waarde werden toegekend door de rechterlijke macht. Er waren al mensen op posten aangewezen, die, na uitlekken van weer andere alternatieve feiten, het veld moesten ruimen en hij, the Don, heeft nog geen enkel nieuwswaardig feit klaar gemaakt of een lovenswaardig initiatief doen uitgaan.
Een staatshoofd of politieke leider, die kans ziet om met de hele pers overhoop te liggen, zelfs zijn republikeinse zender Fox, keert zich tegen hem, is niet al te clever. Je hebt, in die functie, juist de pers nodig. De media zijn de belangrijkste stem naar het volk toe. Je kan je beleid uitleggen dan wel verdedigen door de pers. Zelfs Louis van Gaal had dat wel door, maar deed het helemaal verkeerd. Momenteel is hij, nee, niet Louis, weer op campagne, lijkt het. Hij was gisteren in Florida en schreeuwde zijn publiek toe dat de pers leugenachtige monsters waren. Maar waarom was hij weer op campagne? Men zegt en ik denk dat ook, dat hij de sfeer van de campagne mist. Regeren is wat anders dan voor stadions vol jou toejuichend volk staan, namelijk. Zijn boodschap naar de kiezers is ook uiterst eenduidig: 'The media and fake news en, oh ja, the white house runs so smoothly!'. Een zo megalomane man als The D. is, heeft namelijk toejuichingen, bewieroking en bevestiging nodig. (Een vriend van me zond me kortgeleden een foto toe van een door mij niet al te aardig gevonden, ik ben mild nu, vroegere chef van me, die breeduit lachend op een foto stond omdat hij een prijsje of een dingetje had gekregen voor iets dan een voorvader van hem had gefikst. Ik (en meerderen) ken die ex-chef ook als een enorme megalomane figuur, overigens.)
Ook maakte hij, POTUS, in Florida, terloops bekend, dat 'er maar eens gekeken moest worden naar dat wat er de avond ervoor in Zweden was gebeurd.' 
Wat was daar dan gebeurd? Nu ja, een eland, een elk, had een houten hut aangevallen, er was een dronken bestuurder aangehouden, men had Zweedse kotterballer gegeten en dat was dat, schreef een Zweedse krant.

Dat soort feiten, maar vooral het optreden naar de diensten, maken de FBI, CIA, NSA en al de hele alfabetlettersoep van de USA geheime diensten behoorlijk kopschuw. Men is, las ik in diverse kranten en zag ik op diverse tv stations, nu bezig om al die maffe verhalen te verzamelen. Ook alle eventuele contacten met Poetin en alle mogelijke fraude bij de verkiezing worden nu verzameld en men denkt dat er een poging zal worden ondernomen om een afzettingsprocedure tegen hem op te starten. Tja, van mij mag het. Ik vind het geen fake news dat hij een fake president wordt genoemd.

Goed even dit. Geen goed woord over AH, de Fuhrer, hoor. Maar: hij deed wat hij beloofde. (Nee, over de Joden, nee, dat is niet grappig. Maar hij beloofde om het totale bankroete Duitsland weer omhoog te stoten in de vaart der volkeren. En ja, de werkeloosheid daalde met rasse sprongen, de enorme inflatie verdween en Duitsland herbouwde zich zelf na vijftien vreselijke jaren. AH had wel geloof in de pers en zijn even vreselijke als even sluwe propagandaminister, Goebbels, had de pers helemaal in zijn hand. Op een nare manier, dat wel. Ik schrijf dit even schuin. Ik weet namelijk niet of ik dit wel moet laten staan in het Blog. Ik wil dat jullie begrijpen dat ik geen enkele bewondering heb voor het verfoeilijke NAZI regime. Maar er waren wel feiten. En feiten liegen niet. Donald liegt wel en die heeft geen feiten.
Ik denk dat ik dat laatste stukje maar even doorstreep.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten