maandag 10 juni 2013

Alarm in Amstelveen








Ik heb het vaker aangegeven. E. en ik wonen nu een jaar of tien met heel veel plezier in Amstelveen. De stad grenst aan Amsterdam, dat noordelijk ligt. We, ja ik voel me Amstelvener, hebben een goede 80.000 inwoners. Van die groep mensen is de grootste groep autochtoon, dat woord mag ik wel gebruiken, en de bevolkingsgroepen die naast de Nederlanders het meest vertegenwoordigd zijn, zijn Japanners, Indiërs en Chinezen. Dat komt door de nabijheid van de Zuidas en doordat Amstelveen een schone industrie heeft. Die Zuidas is bekend om zijn grote bankgebouwen en zo en de schone industrie van Amstelveen bestaat uit filialen van computer distributie zaken en van randapparatuur. HP en Canon en meer van dat soort zaken. En, daardoor of niet daardoor, staat Amstelveen nu niet bekend als 'crime city no 1'. (Vul zelf verder maar in, waarom dan niet.) De stad ligt direct ten zuiden van Amsterdam, tussen het Amsterdamse bos en de Amstel in. Landelijk gelegen, heet dat in de reisbrochures. Onze stad staat in Nederland, vooral in Amsterdam, maar ja, zegt de Mokummer, dat is Nederland, bekend als 'kak'. Chique, poepers. Een heel klein beetje waar is dat wel. Het gemiddelde inkomen in onze stad zal iets hoger liggen dan in bijvoorbeeld Amsterdam oost of - west of in Finsterwolde of zo. Het feit dat we minimaal twee golfbanen hebben helpt natuurlijk ook mee aan dat imago. Maar, naar mijn mening, is de opinie over Amstelveen gebaseerd op het feit dat wij, Amstelveners, nog de menselijke maat als norm zien. Er worden nog deuren voor elkaar open gehouden, Mensen laten elkaar voor gaan op roltrappen of bij kassa's, staan nog op voor elkaar in het openbaar vervoer en zo. Ik fietste ooit naar huis en het fietspad werd bevolkt door scholieren die met zijn dertienen naast elkaar op het fietspad reden. I brulde, je kent het wel: 'Even er langs!' De jeugd week uit en riep, ik lieg niet: 'Sorry mijnheer, gaat U maar!' Iets dergelijks probeerde ik ooit in een van de andere grote steden van ons land,waar ze fan van 010 zijn, en werd toen prompt voor alles wat met Israël en de mensen die daar wonen uitgemaakt en er werd mij fijntjes verteld dat ik ook in Slochteren mocht gaan wonen. 'Slochteren?' 'Ja, Goh, je bent er niet helemaal bij, geloof ik. Slochteren , daar halen ze gas uit de grond, weet je nog? Israël, joden, Slochteren.'  Saai leven, denk je nu, gebeurt er wel eens wat? Ja, er gebeurt heel veel. Maar dat moet je maar eens op het net uitzoeken. Laten we zeggen dat wij, E. en ik, het heerlijk wonen vinden na 25 jaar hectiek van A'dam zuidoost, als je me vat.
De stad is vrij nieuw. Althans, we hebben wel een zogenaamd 'oud dorp', dat lag aan de postkoets weg van A'dam naar Leiden en Den Haag en dat strekte zich ooit uit tot aan waar nu Amsterdam Zuid ligt. De hoofdstad, in haar nietsontziende groei van de vorige eeuw, slokte zo goed al veertig procent van het grondgebied van Amstelveen op. Maar in de jaren vijftig en zestig werd onze stad een belangrijke overloop gemeente van Mokum. Er werd enorm gebouwd en nieuwe wijken rezen als de bekende kabouter bankstellen uit de grond. Eh? Kabouter bankstellen? Paddenstoelen, toch?
In een van die toenmalige nieuwe wijken van toen, wonen wij. E., (die geboortig is uit Den Haag) en ik, noemen het 'De Schilderswijk', en dat het liefste met een wat dik aangezet Haags accent. Wij wonen op de Rembrandtweg. (We hebben een Gerard Doustraat, een Lucas van Leydenstraat en zo meer). De Rembrandtweg is de 'drukke' winkelstraat die naar de twee winkelcentra en naar het stadshart voert.
Twee winkelcentra tegenover elkaar. De Binnenhof en de Rembrandthof. Alles wat je aan winkels wilt hebben, heb je daar. V&D, AH, Blokker, Hema en C&A. Dat zijn de standaard winkels die in elke stad of middelgroot dorp te vinden zijn. Maar er is zoveel meer. Nu word ik niet gesponsord door Hergo of M&M of De Bijenkorf en ook Xenos en dus zal ik hun namen dan ook niet noemen. Maar goed, twee grote winkelcentra in het Stadshart, zoals wij dat noemen met een keur aan winkels, een bioscoop/theater een prachtige bieb, zie foto, Wat wil je nog meer!
Maar: men wil nog meer. Men, gemeenteraad, winkeliersclub, investeringsmaatschappij? Men wil de winkelcentra uitbreiden en vergroten. Niets aan de hand, moet je doen, denk je dan. Maar, dat gaat wel ten koste van een grote hoeveelheid woningen (koop en huur) in die Schilderswijk!
Dus: werd er alarm geslagen in Amstelveen.
=morgen meer=

1 opmerking:

  1. Moi Lucas.

    Volgens mij zag ik"ïn een hap en een snap"dat op de TV. Dat men via een vervrommeld A4tje te horen kreeg.
    Zo zie je niet alleen de vriendjes van Rutte in den Haag maar ook in Amstelveen de touwtjes in handen hebben. Maak je borst maar nat. Nog 6 miljard meer bezuinigen in 2014 om de Brusselse 3% te halen. Ik bedoel maar. Ram die PVDA en de VVD uit den Haag en probeer eens wat anders.

    Groe'tn Huub

    BeantwoordenVerwijderen