woensdag 19 juni 2013

Amstelveen, een lichtend voorbeeld

 
"Ho even, supermarkt man, je zou eens wat Blogs gaan schrijven over je winkel. In de Super heet je Blog toch? Nou, vertel dan over die super."
Jullie hebben gelijk! Ok, daar gaat 'ie dan. Een nieuw verhaal over de Super.  Er was eens een super, die was helemaal verbouwd. Ze verkochten veel spullen en draaiden een goede winst.
Nee, nee, dat is flauw, natuurlijk. Maar ik moet heel eerlijk zijn, er is een wat slappe tijd in de winkels tegenwoordig. Nee, de omzetten blijven goed en ik werk me nog steeds een kledingboetiek, maar, gekke of maffe figuren, nee, die zijn misschien even ergens anders hun fratsen aan het vertonen, ik weet het niet.
Nou ja, de man die koekies van sinterjaak wilde hebben, even er buiten gelaten, dan. Ik keek als de befaamde chinees met het vraagteken. 'Koekies van sinterjaak?' vroeg ik hem. 'Ja, in van die plastic zakkies, je weet wel man, je hebt ze verkocht, vooral tijdens de kerst. Die waren lekker man en nou wilde het vrouwtje ze weer eens eten, weet je niet?'
De puzzelstukjes vallen samen. Kerst, Sinterjaak, koekies. Nou dat kan niet missen dat moeten wel haast een soort speculaasjes zijn, toch? Misschien wel een specifiek merk van bij en tijdens de feestdagen of zo? Kordaat. 'Mijnheer, loop even mee, we gaan dat even voor U zoeken. Ja, ik weet niet of we het hebben, hoor, maar kijken kunnen we altijd.' Ik wil richting koek- en snoepafdeling lopen, maar hij, ook kordaat, zegt: 'Nee man, die lagen hier man, hier in het vriesvak, echt waar, man.'
Tegen de tijd dat ik erachter kom dat hij Coquilles Saint Jacques bedoeld, je weet wel van die soort mosselen, maar dan hele chique, want Frans, is het even verder. Sint Jacobs schelpen, heten ze in het Nederlands. Ze zijn genoemd naar een van de apostelen van Jezus die later in Santiago de Compostella begraven werd en daardoor werd het dorpje een bedevaartsplaats. De schelp, die hier veel gevangen wordt, is het symbool van de pelgrims die vaak te voet de afstand van hun huis naar hier af leggen. Ze naaien de schelp dan op hun jas of hoed en werden dan zo gevrijwaard van overvallende struikrovers. (Nee, niet de regering Rutte en ook niet de belastingdienst, nee, gewoon, eerlijke en verder brave boeven.)
Genoeg super voor even? Ik kom later met een ander en uitgebreider Blog hoor (moet dan nu echt? hoor ik jullie kreunen) Ja, dat moet echt, want binnenkort krijg ik er een functie bij. In die functie moet ik gaan vergaderen, iets dat ik tien jaar heb kunnen vermijden.

De titel van het Blog heb je gelezen: Amstelveen, een lichtend voorbeeld. Ik heb me in een paar Blogs druk gemaakt over het onzalige plan om een uitbreiding van de winkelcentra in ons stadshart te bouwen. De bewoners kwamen in 'opstand', demonstreerden, hingen lakens aan de woningen en bijna heel Amstelveen was boos. Binnen twee weken kwam de gemeenteraad er achter dat het idee misschien toch niet zo slim was. Ze blies het onzalige plan dus af. Gefeliciteerd voor de Schildersbuurt! Natuurlijk hebben mijn Blogs de uiteindelijke victorie helpen bewerkstelligen, toch? Schreef hij overtuigd van eigen belangrijkheid. Nee, onzin, maar ik ben bang dat het een proefballonnetje was van de gemeente en dat er waarschijnlijk een enorm winkelcentrum ergens in een mooi stuk poldergebied gaat verrijzen, dat nu nog ongerept ligt. Ik houd mijn hart vast. Er is al een hele grote golfbaan, met achttien gaten, verrezen in een polder langs de Amstel. Maar ja, daar kan ik wel lekker doorheen fietsen. En toen de polder nog polder was, kon ik dat niet. Dus: mij hoor je, hypocriet die ik ben, even niet. Natuurlijk werd daar ook tegen geprotesteerd, hoor, begrijp me goed. In Amstelveen hebben we ook Groen linkse kabouter Plops. Maar er is meer protest. Zo willen ze de A9 onder het dorp door gaan voeren. Protest! Zo willen ze een heel nieuw parkeertarief afspreken voor onze stad. Ook een hoop protest.
Maar: Amstelveen was nu dus een lichtend voorbeeld op een groot gedeelte van de rest van de wereld. Nauwelijks heeft het Amstelveense protest de Tv gehaald of in Turkije stromen mensen in Istanboel hun deuren uit en een centraal plein in de stad op en beginnen hun protest tegen: een winkelcentrum.
Maar ook aan de andere kant van de oceaan hebben ze 'Hart van Nederland' ontvangen op hun schotel: ook in Rio de Janeiro en in Brasilia en Manaus gaan miljoenen mensen de straten en pleinen op. Ze demonstreren tegen: voetbalstadions. Maar, ho, ho, in voetbalstadions zitten tegenwoordig ook allemaal supermarkt(jes)  dus het is wel degelijk de Amstelveense school die opgang maakt, ook daar.
En hier blijft het natuurlijk niet bij.
=Ik dreig: je blijft van me horen=

Geen opmerkingen:

Een reactie posten