zaterdag 1 juni 2013

Over het milieu en het voorjaar en zo. 1

Al Gore had gelijk. Dat heeft Al Gore altijd, ook al heeft hij het. Al Gore is namelijk net als zo een ouderwetse onderwijzer of een dominee/priester/imam. Die hebben namelijk ook altijd gelijk. Zij lezen voor wat in de lesboeken of in de Koran/Bijbel/Tora, of in Al's geval in een dik rapport, staat en hebben dus gelijk, want het staat geschreven! Ze hoeven niet te bewijzen dat ze gelijk hebben en kunnen dat natuurlijk ook niet. Nee, zelf hoeven die mensen, die verkondigers niet over 'hun waarheid' na te denken. Het staat toch, zoals ik al zei, ergens opgeschreven? Dus, dan heb je gelijk, toch? Nou ja, dan heb je dus gelijk, toch. Ja, je kunt daar zelf nog een draai aan geven, of homoseksuelen/lesbo's nu uit kerktorens of uit moskee torens geworpen moeten worden, maar, dat ze geworpen moeten worden, dat staat geschreven.
Ons aller Al beweerde dat de wereld ten onder zou gaan aan de Global warming en dat is ook zo, natuurlijk. De temperaturen in ons land stijgen tot recordhoogtes en de droogte van de velden en de landerijen ook evenzo. Er dreigde al een hele droge en hete april, maar mei zou werkelijk desastreus worden. Er zou nauwelijks nog een druppel zoet water zijn, nadat de de poolkappen waren ingestort en de Noordzee ons land zou hebben overspoeld. Onze dijken waren niet opgewassen tegen de plotselinge ineenstorting van de beide Polen. (Twee domme grapjes, mag dat? Een blondje/zwartje/bruintje/geeltje werd gevraagd: weet je waar Polen ligt? Nee, maar ik heb een collega uit Polen en het kan niet ver zijn, want hij komt elke dag op de fiets. Blondje/etc. vroeg aan die collega: kom je nu uit Noord- of Zuid polen?") Hoe flauw kan ik zijn?
De zeeweringen ins ons land hadden hun taak helemaal verzaakt. Het Deltaplan was slecht aangelegd en heel Zeeland was overstroomd. Den Haag was iets wat leek op het verdronken land van Saaftinge en in de Bollenstreek werd gezeild door Lisse en zo. Handig voor de zeilers waren de kerktorens, die als aanlegplaats konden dienen voor de zeilboten. Ik kon mijn werk alleen nog zwemmend bereiken en was voor het werk van de dag gekleed in een duikpak.
Tja, dat pakte iets anders uit. Het was een van de koudste voorjaren die opgetekend werden sinds men, ergens in de jaren dertig van de negentiende eeuw, nu een goede 180 jaar geleden, is begonnen met het meten en noteren van de weersomstandigheden. Zelfs Frank de Boosere, een geweldige, aardige en goede Vlaamse weerman, (toerfietser ook) moest even terug van zijn standpunt over het opwarmen van de wereld en zo.
 Nee, ik bedoel niet te zeggen dat er niets aan de hand is. Nee, ik geloof dat wij, de mensheid, ook met grote zorg bezig zijn om onze aarde in snel tempo naar de klo... te helpen. Maar dat is meer vanuit het standpunt bezien dat we onze natuurlijke grondstoffen in maximaal tempo op souperen. Aardolie, aardgas en dat soort zaken veteren we in hoog tempo. Ooit is dat op, natuurlijk, daar kan onze generatie niet meer op wachten, maar die van onze achterkleinkinderen wel, ben ik bang voor.
'Dus ben jij Groen?' vragen jullie nu. Nee, ik ben niet 'Groen', zoals in de politiek dat wordt genoemd. We hebben een auto, ik zou haast zeggen: natuurlijk. Die gebruiken we overigens om eens per week naar een andere stad te rijden waar we op onze kleinkinderen passen. Vroeger gingen we met het OV en die reis duurde, voor een hemelsbrede afstand van dertig kilometer, met bus/trein/bus anderhalf uur. En dat kostte ook nog eens acht euro per persoon per keer of zo. Ja en we gaan natuurlijk op vakantie met de auto en af en toe doen we een boodschap aan de andere kant van de stad met de auto. Maar: ik maak meer kilometers per jaar op de fiets dan dat we met de auto maken, geloof het of niet. Daarom, voor dat oppassen dus, hebben we een auto aangeschaft, geloof het of niet.
(Hebben jullie ook zo'n f... hekel aan die mannen, het zijn zo goed als altijd kerels met van die Duitse bakken,  die in Blik op de Weg zeggen dat ze wel zo- en zoveel KM's per jaar maken? En dat ze daardoor betere automobilisten zijn dan anderen? Misselijk makend, toch?)
Maar, ik geloof wel dat we bewuster moeten zijn met onze leefomgeving. Maar dat bedoel ik dat we dat al in het klein moeten aanpassen. Kijk, ik bedoel, olie en gas raken op, daar ontkom je niet aan. Maar zon, golfslag en wind zijn allemaal in overvloed aanwezig op onze aardkloot en daar kunnen we veel meer mee dan we tot nu toe doen. Ook nucleaire energie is een aanwezige energiebron. Zo vloek ik in de kerk, natuurlijk en alle linkse en groene lezertjes verketteren me nu in de meest vileine bewoordingen. Maar het zal wel moeten gebeuren hoor, dat zoeken naar alternatieve energiebronnen.
En daarom fiets ik dus, zoveel mogelijk, naar de Super, naar mijn werk. Nee, niet alleen voor dat milieu, natuurlijk, maar gewoon, omdat het: goedkoper is, sneller is, en ik er een hoop fitter van word, zowel lichamelijk als geestelijk.Maar ja, het afgelopen voorjaar kwam van dat heen en weer fietsen niet zo veel terecht. Ik ben niet bang voor wat regen, maar de sneeuw en hagelbuien die we tot in April hebben gehad, nodigden niet uit om weer eens op mijn 'orgeltje' te gaan zitten.
--meer? doe ik, later--




1 opmerking:

  1. Moi Lucas.

    Tja dat we wat voorzichtiger moeten zijn met onze CARBON FOOTPRINT is duidelijk. Maar wij geven toch al het goede voorbeeld. Fietsen is gezond,is leuk, en je ziet veel meer van je omgeving. Ik heb ook een auto en net zoals jij gebruik ik die voor familiezaken. Boodschappen op de fiets naar de stad op de fiets en met de kleinzoon naar buiten lekker in de natuur op de fiets. HOE GROEN MOET IK NOG MEER ZIJN>

    Groet Huub

    BeantwoordenVerwijderen