dinsdag 4 juni 2013

Voorjaar en milieu. 2

--In het vorige stukje had ik het over het opraken van olie en gas. Dat zoiets nog wel even zal duren, misschien, maar het zal ooit gebeuren. Nu ja, zei ik ook, wind-, zonne- en kernenergie zullen tegen die tijd wel een enorme voortgang hebben gemaakt.--

En dan is mijn probleem niet alleen over olie en gas of wat dan ook, maar wat denk je van al dat straatvuil? En dan van al die zogenaamde 'omverpakkingen?' Omverpakkingen zijn de dingen die ik (maar dat doen jullie ook) iedere dag meemaak bij het verwerken van mijn vracht. Kartonnen dozen, waar dan weer spullen in plastic verpakkingen in zitten die dan weer individueel in plastic verpakt zitten. Nu heben we bij De Keten een strikt 'recycling' beleid. We scheiden palstic/karton/chemische meuk/batterijen/elektrische apparaten en wat niet en leveren dat allemaal apart aan en in. (Daar is, heel modern, een aparte installatie voor neergezet, naast het apparaat waar je je flessen en kratten inlevert.) Onze keten heeft trouwens een  zogenaamde 'winkel voor het milieu' laten bouwen, ergens in de 'Boerenbuiten' waar zonnepanelen de 'prik' leveren voor de diepvriescellen en de koelingen van de zuivel en andere versafdelingen en zo. Dat bespaart een hoop energie, man. Na onze verbouwing zijn trouwens ook al onze koel- en diepvries elementen voorzien van deuren en luiken en zo. Ook op die manier gaat er veel minder energie verloren. Maar ook gaan de lichten in onder andere het magazijn, de omkleedruimte en de toiletten uit, als er even niets beweegt. Op het moment dat iemand dan die ruimtes weer betreed, gaan die lichten weer aan. Cynici onder ons zeggen natuurlijk dat de directie zo meer geld overhoud ten eigen bate, hogere bonussen en zo. Ik ben, dat las je al, zelf ook een cynicus, maar nee, ik geloof heilig dat De Keten energie bewust aan het worden is. (Ja het is waar: het scheelt een klauw poen ook nog!)
Maar! En helaas, verpakt mijn winkel ook nog veel zaken in plastic. Brood, croissants, kaasbroodjes, groentes en zo. Als ik 's middags naar huis fiets, zie ik veel van die troep, en niet allen van mijn toko, overigens, in het schoekeloen zwerven.
En niet alleen De Keten (maar ook alle andere supers) doet dat, nee, alles is tegenwoordig verpakt in plastics of dat soort artikelen.
Ga naar bakker of groenteman, kom bij je fietsenmaker of bij een modezaak of waar dan ook. Alles wat je aanschaft wordt je meegeven in een plastic zak of tasje. Nu hergebruiken E. en ik die dingen vaak wel tot ze bijna uit elkaar vallen, maar, eerlijk is eerlijk, plastics laten zich heel moeilijk afbreken. (Zelfs een bananen schil, da's puur natuur, heeft een leven van nog wel drie jaar ergens in de berm van een weg, voordat het verrot en opgenomen is in de omgeving, als compost. Zo vertelde Gerard, een fietsmaatje van De Berg me ooit eens.)
Ik fiets redelijk veel. (zei hij met een gevoel van understatement). Nee, echt, ik fiets heel veel. Dat wist je al, lees mijn andere Blog. www.lucasfietst.blogspot.com. Maar, wat me meer en meer opvalt is dat er overal waar je komt, je meer en meer zwerfafval ziet. Afval dat zo goed als nooit meer afbreekbaar is. Plastic verpakkingen, zoals ik al zei, maar ook veel blikjes en van die plastic flessen en zo. Dat je die haast wel moet kopen, dat is een feit. Je kunt geen energydrinks of frisdrankjes kopen die niet in blik verpakt zijn. Maar: ruim dan je k..zooi, zoals we in de Km zeiden, wel op. Ik zie lege frisdrankblikjes in de berm van de weg liggen, naast een 'bladder' waarin twee kaasbroodjes gezeten hebben, op een meter afstand van een vuilnisbak! En al was het tweehonderd meter van een vuilnisbak! Je kan die zooi toch even in je handen blijven houden tot je zo'n punt passeert!
Nee, ik ben niet Roomser dan de man in het Vaticaan. Ik smijt mijn peuk ook wel eens op de grond en da's ook smerig, natuurlijk.

Goed, ik heb nu eindelijk een beetje de Groenen op mijn hand, maar ga dat in het zelfde tempo weer teniet doen. Het meeste straat- en zwerfvuil vind je namelijk in de zogenaamde 'Prachtwijken', de 'Vogelaarwijken'. Fraaie Scrabblewoorden, toch? Dat zijn die wijken waar de bewoners zo erg geïnteresseerd zijn in het wereld gebeuren dat ze, om maar niks te missen van dat gebeuren, maar een schotel hebben geïnstalleerd. Het zijn natuurlijk ook die delen van de steden waar de (lokale) politici zich geen goed raad meer mee weten. (Als ze er ooit wel eens komen?) In mijn nabije omgeving, Mokum en Zaandam, noem ik alleen maar de delen waar ik geregeld door kom, al dan niet fietsend. Amsterdam West, Bos en Lommer en Geuzenveld, lijken wel vuilnisbelten. Dat geldt ook voor Amsterdam zuidoost, met name Holendrecht en Gaasperdam. Maar ook Poelenburg in Zaandam is een vreselijke troep.
 Dat ligt echt niet aan de mensen die het daar moeten op gaan ruimen hoor, die doen heel hard hun best, maar het ligt echt aan de mensen die die wijken bevolken en er daar echt een zooi van maken. Ik heb het zelf meegemaakt dat mensen hun volle vuilniszakken van drie hoog naar beneden pleurden, ik het tuintje van de mensen die daar woonden. En dat zonder boe of bah. Als die beneden buur daar dan wat van zei, werden ze op het minst uitgescholden of bedreigd. En daarna tot diep in de nacht werd er 'stamp' muziek gedraaid om die, vaak oudere, bewoner maar even te intimideren.

Maar, je had het over het voorjaar, toch? Ja, het is nu eindelijk voorjaar, haast zomers. Nu ja, dan ben je al het gechagrijn van zonet weer vergeten toch?
Wat een dooddoener he? Goh, wat maak ik me er weer makkelijk vanaf zo? Ja, je hebt gelijk.
Ik ga het binnenkort eens hebben over de 'Tuinbonenpolitie', denk ik.

1 opmerking:

  1. Moi Lucas

    Vuil langs de straat en in de wijken begint echt binnen het opvoeden van kids. Nou zijn over het algemeen wij macamba's (blanken) voor niet westgangers, wat concequenter dan de "van rijkswege opgedrongen gekleurde medewerkers".

    En de tuinbonen politie is ingesteld door ons kiezers van dubieuze partijen die dan in een regering zitten waar niets gebeurd door deze dubieuze partijen.

    dat wolk moar zegg'n

    Huub

    BeantwoordenVerwijderen