dinsdag 11 februari 2014

Meer en meer en met met minder. (1)

Dat het niet goed gaat in Superland, heb ik vaker verteld. Dat heeft allemaal te maken met de slechtere economische situatie in de maatschappij, daardoor de toenemende financiële onrust en zo de terugnemende koopkracht en daardoor dus de 'prijzenoorlogen' die, niet alleen de supermarkten hoor, zich zelf (moeten) aandoen. Dus moet er meer en meer op de 'kleintjes' gelet worden, (een kreet die de blauwe mensen al jaren geleden propageerden, maar die nu niet op de producten slaan, maat op het 'lagere' personeel.) Want, en dat heb ik ook al vaker verteld, alles komt uit de lengte of de breedte. Je kan lagere prijzen bedingen bij de grote inkoop organisaties (want daar zijn de kleinere supermarktketens allemaal deelnemer van of aan en/of bij de fabrikanten en bij allemaal andere toeleveranciers), maar die gaan natuurlijk ook niet voor verlies aan jou, hoewel je een keten bent, ben je toch ook een klant, leveren. (Die lagere prijzen, je kent ze wel vanuit de eigen supers waar jullie shoppen, hebben kreten als: ACTIE/ACTIE, VIER VOOR DE PRIJS VAN DRIE, ALLEEN NU, DEZE WEEK, en meer van dat soort dingen, worden vaak al een jaar van te voren afgesproken tussen fabrikanten en inkoop organisaties. Tussen de inkooporganisaties en bijvoorbeeld Coca Cola, Calve, Unilever, Melkunie en noem maar op, is het een steeds doorgaande ronde dans. "Wij willen dit product voor dat geld en: wij leveren dat voor zo geld en verder".)
Maar, geld is geld, winst is winst, omzet is omzet en daar wil de directie jou, als FM van een filiaal, goedlopend of niet, natuurlijk aan houden. Dus moet je als FM gaan (laten) knibbelen en knabbelen aan de inzetbare uren van je mensen en dus vaak minder mensen inzetten en dus minder salaris kosten genereren.
Ik geloof, uit de grond van mijn hart, dat geen enkele FM daar op zit te wachten, maar hij/zij zal wel moeten, want ook hem/haar worden uren afrekeningen, loonkosten, omzetstijgingen of juist verlagingen daarvan en steeds hogere CPU's*, door de strot gewrongen. Dus ga je, als directie van onder andere De Keten, een oekaze opleggen aan je FM's om te bezuinigen op het personeel, want je moet, als directie, immers bezuinigen op de grootste kostenpost die er is, en ja, dat is het personeel, maar dat heb ik ook al eens vermeld. Conclusie: mensen gaan weg en worden niet vervangen, je moet uren afpakken van mensen  en dus: het bestaande personeel krijgt steeds meer werk voor hun kiezen, maar wel in de zelfde toegemeten tijd die ze daar voor mogen doen. Nou ja, da's niet helemaal waar eigenlijk, want het werk, van de weggevallen mensen of hun uren die weg bezuinigd zijn, moet natuurlijk ook worden gedaan.
(Even een tussen shot: hij/zij die  dit Blog lezen en in de gezondheidszorg of de verpleging of verzorging werken of werkten, en ik denk even aan E., hebben al meer dan een tiental jaren met dit fenomeen te maken gehad, overigens.)
Maar, zo gaat het, het is nu eenmaal niet anders. Dus doet de bezetting van ons filiaal, gedwongen, mee. Zij en wij moeten wel, we hebben namelijk een job, die we wel willen houden. De meeste van mijn collegae zijn over het algemeen jongere mensen, hoewel je dat soms, zoals in het geval van collega/vriend/gabber R. niet zou zeggen. Dat jongere dan, hé?  (Sorry, R. Geintje!) Maar, die jongere mensen hebben al dan niet een koophuis, hebben vaak wel al een kind of (geplande) kinderen en hebben, ik ben ook jong geweest dus ik weet hoe dat zit, hoge lasten.
(Nee, A. en R. ik kan jullie geintje zelf maken over dat jong geweest zijn.)
Maar niet alleen mijn directe collega/gabbers hebben dergelijke problemen, natuurlijk. Wees eerlijk naar je zelf en wees blij dat je een baan hebt in deze toch wel moeilijke tijden. En dan is een baan in een super nog niet eens een van de slechtste, hoor. We hebben de afwisseling van het publiek en zo. De afgelopen weken.., oh ja, dat MOET ik even vertellen. Geen tijd? Hoezo geen tijd, 'tuurlijk' wel, natuurlijk heb je even tijd, kom, ga even lekker zitten. Nou ja, je weet dat we een Koning hebben. Die man en zijn vrouw en kinderen staan zo enthousiast te zijn op die Olympische Spelen, dat het je niet kan ontgaan.
Ik, kijken naar de spelen? Nee, dat heb ik al eens uitgelegd. Door die homofobie van die Russen en omdat ik me achter de HOLEBI's schaar, wat ik eigenlijk al mijn hele leven gedaan heb, kijk ik, in principe, niet naar de spelen en dat meen ik echt. Maar ja, ik kijk wel naar het Journaal of de opinie uitzending en ja, dan kan je niet miskijken, natuurlijk. Maar, ik zie The Royals juichen. (Ik vind: blijf nou thuis, geef nou een statement af. We hebben die Gay Pride/Parade in Mokum, hoeft voor mij niet zo, maar het is er en ga dan niet met je koningsbekkie doen alsof je het eens bent met die vreselijke Poetin, maar dat geldt natuurlijk ook voor onze MP, hoor. Ja, dan doe je dik: 'Ik heb met Poetin gesproken en zo, maar dat zal alleen over de gasprijzen of zo geweest zijn, ben ik bang voor).
Maar goed, ik zie, op het journaal, dus beelden van Kowi en Prima en ik denk, wat doet die vogel nu?
Ik keek de herhaling van het staats journaal nog eens en ik zag dat de man, de koning, de gebaren van de schaats coach imiteerde. Zo van: vlakkere slag, hoger ritme, strakke tijden, zuks dus.
Ik heb er niet zoveel verstand van, maar sinds de mispeer van Sven op de Tien, zal ik maar zeggen, weet elke Nederlander hoe hij een schaatser moet coachen, geloof ik.

=later meer, maar dat was je al gewend, ik klets te veel. Waarover? Ik heb zelf geen idee, maar komt goed=

*CPU: Colli per uur, het aantal verpakkingen dat een medewerker per uur moet vullen. Dat aantal is afhankelijk van de afdeling waar iemand werkt. Je 'trapt' er ongeveer 180 kratten bier per uur in, maar bijvoorbeeld maar veertig verpakkingen cosmetica. Tandpasta en poederdoosjes, weet je wel?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten