maandag 19 oktober 2015

Huichelarij! (Over vluchtelingen en dubbele gevoelens)

Eerlijk is eerlijk. Ik weet ook niet meer hoe het allemaal moet en hoe het allemaal in elkaar zit en hoe het verder moet. Echt niet. Ik weet alleen dat de wereld, in ieder geval onze, de westerse, wereld helemaal verdeeld is en in de knoop en overhoop ligt met elkaar. Ik heb geen idee wanneer ons land ooit zo verdeeld is geweest als momenteel, nu het ver de vluchtelingen gaat. De crisis  en de totaal verdeelde stemming onder ons volk daarover, bedoel ik. Ik zag vandaag op de Tv weer vreselijke beelden van mensen in de regen en de natte sneeuw die doelloos bij een of andere grens rondhingen en van kinderen die het koud hadden en ja, als mens en vader breekt je hart dan wel. (Een beetje, nu ja, boel.)

Ik heb altijd geschreven dat ik geen politiek wil bedrijven in mijn stukjes, in mijn zogenaamde Blogs en ja, dat wil ik liever nog steeds niet. Maar, ja, het is nu zover dat ik er niet meer onder uit kan, denk ik. 
Ik moet van acquit: Nee, ik hoef geen AZC of aanmeldpunt voor vluchtelingen in mijn straat. Ik hoef geen mensen met een totaal andere cultuur die vaak ook nog eens helemaal en totaal getraumatiseerd zijn (door het oorlogsgeweld dat hen is overkomen) in mijn portiekflat of op mijn galerij flat of in mijn rijtjeshuis wijk. Maar, dat er mensen moeten worden opgevangen, dat is duidelijk. Maar welke mensen dan? (Lees voor mensen: gezinnen.) Die mensen met zo een vreselijk oorlogstrauma, nu ja, goed daar ga ik in mee. Maar: wel gedeeltelijk, hoor. Want, als je je land gaat verlaten omdat daar een (burger)oorlog heerst, dan ga je, ik denk heel simpel, ik ben ook heel simpel, toch zo dicht mogelijk in de buurt van je land blijven om, zo gauw die nare en totaal verkeerde regering is gevallen of die effing oorlog is afgelopen, terug naar je land te kunnen terugkeren om dat land her op te gaan bouwen? Om te zorgen dat je huis weer bewoonbaar wordt, of je land weer geploegd wordt of je supermarkt weer wordt bijgevuld of je olijfgaarden weer vruchtbaar worden, en je schapen en geiten weer worden gehoed?
Er was, in WO2, ja dat is jaren her, ik weet het, een groep NL mensen, m/v, soms senioren ook, hoor, die naar het vrije Engeland vluchtten, vaak onder de meest moeilijke omstandigheden. Sommigen van hen waren rechts, sommigen waren links, anderen waren weer pacifist, anderen waren van de communistische partij, Kortom ze waren van alle gezindten, maar ze wilden maar een ding: terug naar een Vrij Nederland en dit is geen reclame uiting voor dat blad, overigens. Naar Engeland dus, net over het water, zoals vele (boot) vluchtelingen tegenwoordig ook net over 'een/het' water kwamen. De meesten van hen, die "Engelandvaarders" m/v, ik schreef het al eerder, gingen "in dienst". Ze volgden een (al dan niet) militaire opleiding, ja, man en vrouw, en vochten, soms met vreselijke ofwel dodelijke afloop, tegen de bezetters. 
Wij Nederlanders gaan, elk jaar op 4 mei, die gesneuvelden onder andere herdenken. Ik, nu ja, wij, ons gezin, buigen elk jaar op vier mei, tijdens de twee minuten stilte, nog steeds deemoedig het hoofd voor "hen die vielen" en als dat "kwijlerig" klinkt, nu ja, dat zij dan maar zo.
Maar, vraag ik me nog steeds af, waarom gaan al die jonge en, zo te zien, oergezonde kerels, die ook "Engelandvaarder" zouden hebben kunnen zijn, die dus ook als militair getraind zouden kunnen worden om te vechten tegen die Assads en Ayatholla's en al die andere nare mannekes van deze wereld, die stap voorbij? Waarom komen zij niet in opstand? (Ik vocht, ooit, tegen de "gangs" in mijn wijk in Mokum die ons het leven zuur maakten! Ik was toen al een wat oudere man, nu ja vijftiger en tegen "gassies" van tegen de twintig, maar ik liet me niet ondersneeuwen door dat vreselijke tuig!)
En, waarom komen die gasten nu in enorme getale naar onze contreien? Is dat angst, zijn dat trauma's? Ja, dat kan, mensen steken in elkaar zoals ze in elkaar steken. Trauma's. Ja, veel NL militairen, oud of nog actief, hebben die trauma's ook (toen ze in die landen van die gasten die nu toch maar hier na toe komen) kwamen om de rechten van die mensen te verdedigen en daar heel veel en allerlei naars meemaakten, iets dat veel schade heeft aangedaan bij veel van onze jonge kerels en meiden. Ik ken mensen die enorm lijden onder PTSS, soms nog steeds, na jaren! Of is het gewoon gemakzucht van die vluchtelingen? Zijn het dan dus wel (bijna) allemaal "economische" vluchtelingen? Want: waarom willen ze dan allemaal door naar het westen van ons continent? Duitsland, Zweden, NL, landen waar er welvaart en sociale zekerheid is?
Ik voel dat de leider van de PVV daarin overigens wel enigzins gelijk heeft. Ooit werd de man in de linker kant van ons land maar zeker door zijn ter linkerzijde gedwaalde politieke collegae, verguisd en verdoemd, toen hij het had over een Tsunami van moslims die Europa zou verzwelgen. Maar, ja, het blijkt dus dat hij gelijk heeft. Opeens zijn de leiders van de VVD en de CDA ook een beetje om en hebben hun "kom maar binnen" visie iets veranderd/dan wel zijn ze tevreden met "houdt-ze-tegen-hekken" in Europa.
De linkse fracties zijn nog wel pro instroom, nog. Vanmorgen zei, ik stond in de rij bij de bakker, een man zuchtend tegen me: 'Nu ja, dan hebben die linkse rakkers het volgend jaar een miljoenen stemmen erbij.' Ik lachte wat, maar was toch nadenkend. Vanmiddag las ik wat dingetjes op de teletekst. Normaal zou ik TXT schrijven, maar vriend B. heeft het moeilijk met afkortingen, dus vandaar deze gratis service!
Goed, ik las dus dat in het "Benoordenhout", dat is een poep chique wijk in Het Haagje, een kazerne leegstond, waar genoeg ruimte voor 800 asielzoekers was, maar dat de mensen die in die wijk woonden dat niet op prijs stelden. Onze PM, de heer Rutten, woont daar, heel gezellig samen met veel van de overige ministers en hun medewerkers, hoge ambtenaren, staatssecretarissen en zo. Oef, dacht ik, dit gaat niet goed 'komme legge', in de publieke opinie. Maar ook de "Bible belt" doet niet aan opvang mee, las ik. "Want", zeiden die achterlijke magoggels "ons lieve heer hebt het niet toegstaan dat we gevaccineerd werd'n. Dat mog niet van God, zeg maar. Dus, "nu komme al die buutenalanders, met allegaor ziektes en zo, dus ja, dan kunn'n wie dus ok ziek word'n en dat mag dus niet, zegt maor!"
(Maar, brave Gristeneikels: in jullie geloof staat toch dat de Here jullie je tot Hem roept als het jullie tijd is? En dat vaccinatie dus in strijd is met de Here des Heren woord? En, zegt het boek, dat jullie je moeten gedragen als Gristenen? De andere wang toekeren of liefde aan een ieder geven en zo?) 

Nu ja, ik weet het ook allemaal niet. Jullie wel? Laat me het weten, s.v.p.!
 

1 opmerking: