donderdag 29 oktober 2015

Poppie Day (2)

Gerelateerde afbeelding

Dit is zo een Poppy, zeg maar een afbeelding op papier van een klaproos, die vanaf 1 november, onze trouwdag ook overigens, in de Commonwealth en in België, in elke geval in Vlaanderen, gedragen gaat worden. Ik schreef al eerder waarom, lees dat Blog anders nog ff. 

In ons land kennen we die klaproos traditie niet, maar, zoals ik al schreef, In de UK en in Vlaanderen doet men er wel aan! Je zal ze, vanaf de eerste november frequent zien op de kleding van de Belgische of Britse bezoeker van ons land, of als je de Tv op de zenders van die landen zet, dan zie je politici of andere mensen uit en in het nieuws een dergelijk vlaggetje dragen. (Vergis je niet, ook de gewone burger in die landen dragen een dergelijk vlaggetje ergens op hun kleding.) Ik vind het een fraai gebaar en een nog fraaiere geste. Na bijna honderd jaar worden de gesneuvelden van de "Great War", zoals dat in de UK nog steeds genoemd wordt, nog steeds herdacht. Het zegt natuurlijk ook wel wat over de "impact" die WO1, zoals dat bij ons heet, gehad heeft in die UK, dus in de Commonwealth, zeg maar. Er is, niet alleen in Groot Brittannië natuurlijk, maar ook in Duitsland en Frankrijk, België en Oostenrijk, Italië en Rusland, (zelfs de VS streed aan het Westelijke front en zorgde eigenlijk voor de cruciale doorbraak in die oorlog), veel over die oorlog te doen. Een hele generatie mensen, nu ja, jonge kerels was weggevaagd. "The lost Generation", een term van de, misschien ondertussen al vergeten schrijver, Hemingway, bezigde die kreet overigens. (Hij was zelf deelnemer aan die oorlog.) 
De generaals van die tijd keken niet op een mannetje of honderdduizend meer, begreep ik een beetje uit de boeken en de geschriften die ik veelvuldig las en lees over die vreselijke tijd. Ik geef een voorbeeld: tijdens de eerste dag van de Slag aan de Somme, die duurde van juni tot november 1916 verloren de Britten op de eerste dag al: 57.000! mannen. De Duitsers slechts 8000, maar zij waren dan ook de 'ingegraven' en dus verdedigende partij. Tegen het einde van die slag, geen van beide partijen had veel gebied veroverd of verloren trouwens, was het dodental opgelopen tot 420.000 voor de Britten en hun geallieerden, de Fransen hadden 200.000 man verloren en er lagen 450.000 jonge Duitse kerels dood in de modder. Tja, dat zijn getallen. Maar het waren wel allemaal echte mannen en kerels geweest. Het waren zonen van, broers, verloofdes of echtgenoten van. Denk je eens in! Een miljoen doden in vier maanden!
Twee mannen die later berucht of befaamd zouden worden worden, deden overigens aan die vreselijk strijd mee. De een zou berucht worden om zijn nietsontziende fanatisme waarmee hij en zijn helpers, onder andere zes miljoen Joden de dood in zou helpen. (Hij zou twee boeken schrijven: Mein Kampf 1 en 2) De "Gefreite" Adolf Hitler was namelijk een deelnemer aan die slag. 
Tegenover hem vocht een man die later befaamd zou worden door een rij van boeken die hij schreef en waarin hij de gruwelen van de dingen die hij zag en had gezien op een "Fantasy" of sprookjes manier beschreef, ene luitenant J.R.R. Tolkien. Hij is de schepper van onder andere "The Hobbit" en van "The Lord of the Rings". Boeken, die later ook heel fraai en goed verfilmd, die de wereld zouden veroveren. 
Ik vroeg eerder al of er meerdere, door Nederlandse schrijvers geschreven, boeken waren over onze "strijd", tijdens de meidagen van 1940. Ik ken eigenlijk alleen "Vlam in de pan" van Mr. Roothaert, de man die ook de boeken over Dr. Vlimmen zou schrijven. Over WO1, wij waren gelukkig neutraal, vind ik in mijn boekenkasten alleen wat terug over de mobilisatie: "Dagboek van een Landstorm man" en "Frank van Weezels roemruchte jaren", allebei van A.M. de Jong, die gemobiliseerd was in die tijd. Ook "Spionage in het Veldleger" van (weer) Mr. Roothaert, heb ik daar staan. Maar verder? Ja: "Chauffeur Maas in het vuur", ligt ergens, maar da's een flauw ding.
(Die Roothaert werd overigens na de oorlog een "verschijningsverbod" opgelegd. Ergens in zijn boek: Vlam in de pan", vertelde hij dat hij, vechtend aan de Grebbelinie, met eigen ogen had gezien, dat de Duitse troepen zoveel beter uitgerust waren dan de Nederlandse. Hoewel het de absolute waarheid was, mocht hij dat van de regering niet hebben gezegd. Tja, de doofpot. Waar kennen we dat van?)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten