donderdag 15 oktober 2015

Ja, wel jammer, geen EK voetbal.

Eerlijk is eerlijk, ik ben helemaal geen voetbalkenner. Ik behoor niet toe aan de groep van de zestien miljoen bondscoaches die ons land rijk is. En, nee, ik volg het voetbalspel dus ook niet fanatiek. Ja, ik lees de uitslagen op TXT en ik hoop natuurlijk dat de club uit 020 weer eens kampioen wordt. Mijn oudste zoon en mijn kleinzoon praten me bij over de stand in de competitie en zo. En nee, ook "de elf" van Oranje volg ik niet al te veel of te fanatiek. Ik heb geen hekel aan voetbal hoor, het is wel een aardig spelletje, maar voor mij is het dan ook niet meer dan een spelletje voor grote knullen. Ja, zei ik al, ik volg het Nederlands elftal wel, een beetje hoor, om een hoekkie, zeg maar. Ik bedoel, wees eerlijk, ze, de 'onze jongens' zijn er al gedurende dertig jaar bij, bij elk WK of EK. (Op een keer na of zo.) Ik heb natuurlijk genoten in '88 toen de 'onze jongens' van toen EK werden, na een fantastische finale en een fraaie wedstrijd. (De legende is dat we de finale van de Duitsers wonnen, maar het was van Rusland, toch?) Ik weet dat nog omdat we op vakantie waren en in een bungalowtje in de buurt van Ede zaten en onze jongste dochter gezellig naast mij, de wedstrijden werden vaak in de middag gespeeld, voor het open raam van buiten naar binnen, Tv keken. Ik zie haar nog voor me. Iets ouder dan onze kleindochter nu is, met twee eigenwijze strikken in het haar en op haar kleine stoeltje naast mij en de lief. Tja, nu is ze al weer dertig en leeft haar eigen ding en haar eigen leven, met haar eigen lief.
Bon, dit keer is de plaatsing voor het EK in Frankrijk rampzalig verlopen en ik ben nu heel eufemistisch, hoor. Het was, zeggen hen die het weten, een ramp. Nogmaals, ik ben geen kenner en geen hele echte voetbaladept, maar, mijn lief keek geregeld naar de Interlandwedstrijden. Ik had dan vaak wat te lezen of te schrijven en zo en hoorde van haar het misprijzen over de prestaties van de 'jongens', laat ik ze zo maar noemen. Toen het duidelijk werd dat het er op of er onder was, ben ik zowaar een aantal wedstrijden integraal gaan kijken. En nee, dat was niet eerlijk en niet leuk, zou de (bijna) driejarige kleindochter zeggen. Nee, het waren drama's, zij de lief, dan. Dus ja, dat bleek ook wel en we 'lagen der uit.'
Op en in alle media, geschreven en sociaal en zo, als jullie me begrijpen, braken stormen van kritiek uit op de leiding van het elftal. Dat zal wel. Ik heb nog steeds het, misschien verkeerde, idee dat een team een team moet zijn en dat dat het team het moet doen? Een mijnheer als Blind of Van Gaal of Hiddink, geven richtlijnen aan en zo. Maar nee, volgens velen was de trainer of coach de schuldige. Voornamelijk omdat hij uit 020 zou komen? Dat begreep ik in elk geval uit die reacties, die nog net vol stonden met antisemitisme. Maar, het Oranje voetbal werd ook in de kranten en zo helemaal afgeserveerd. De Tv zenders stonden bol van de (zelfbenoemde) critici die het allemaal wel wisten. Bij een Tv programma, ik zag het overigens in de herhaling, zat de befaamde zelfbenoemde voetballiefbber, -kenner en commentator, de heer Cheque van Geld en liet zijn gedachten de vrije loop. 
Het Gooi zou het Gooi niet zijn als ze al niet vreselijk opportunistisch was. Zo ook de heer Mathijs van Nieuwkerk, nu ja, de redactie van dat programmaatje, dat hij mag presenteren. Kennen jullie het? De wereld draait door, heet het. Het is een niksigheidje overigens hoor, een flinterdun showtje van die Van Nieuwkerk, waarin hij allemaal BN'ers hun CD'tjes en hun boekjes laat aankondigen en zo. Het Gooi? Ons kent ons, nietwaar en ons helpt ons, zoiets, dan. (Zelfs Freek de Jonge, de in verre gaande staat van ontbinding verkerende eenmalige cabaretier schuift geregeld aan, zeg maar. Nu ja, dan weet je het wel, toch?)

Maar goed, volgend jaar geen NL elftal in de zomer. Tja, dat vind ik ook tres sneu, ik ontken dat niet. Dan hadden we ons weer een aantal weken lang kunnen ergeren aan "corrupte scheidsen" en aan die k.. Moffen die wel weer zwijnden zo. Ondertussen grilden we een lekkere speklap of zo, openden een sissend koud biertje en hadden de straat versierd. Soit, het zij zo. Maar, in '18 zijn we der weer bij, toch? 
In ieder geval, geen voetbal, geen Oranje, het volgende jaar, maar wel een TdF. Een fraaie en zware ronde van Frankrijk, hoorde ik vanavond op de Belgische Tv. Dus is  'Het Gooi'  nu helemaal georiĆ«nteerd op die Tdf. Sinds jaren weer eens. Dus had men Tom Dumoulin uitgenodigd. WTF is dat? Tom Dumoulin is, voor de lezers die niet zo vaak mijn Blog's lezen, de man die het NL wielrennen momenteel aanvoert. Na hem komt er een enorme generatie jonge en hele goede wielrenners. Ik (kan dat natuurlijk niet echt, maar ik ben er wel van overtuigd) garandeer dat we over vijf jaar weer eens de Tdf, of de GdI of de VdE winnen!
Dus zat daar Van Geld hem uit te lokken, raar te doen, dat doet hij vaker, en uitspraken uit te lokken dat hij, TD, het volgende jaar de TdF zou winnen. Dumoulin bleef nuchter, liet zich niet opnaaien door het etter mannetje Cheque en zei dat hij waarschijnlijk liever Goud op de tijdrit in Rio, de OS, wilde winnen dan een gele trui. Geld was uit het lood geslagen en hoogst beledigd, leek. 'Want', zei Dumoulin, nuchtere en jonge gast die hij is, 'de TdF wordt elk jaar gereden, die zou ik misschien ooit wel eens kunnen winnen, maar een gouden plak op de OS kun je maar een keer in de vier jaar halen.'
Ja en toen werd het lachen: die van Nieuwkerk, ook al niet een al te slimme man, legde aan Cheque, die net weer een haartje dommer is, uit dat de Olympische spelen om de zoveel jaar was en zo.

Tja en soms wordt een dom en niet leuk programma iets minder dom en ook weer iets leuker, door de domme gast en een hele domme presentator en zo. Vaak moet je naar een programma als "bloopers" gaan, maar wij hebben onze eigen blooper top show, ondertussen!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten