donderdag 19 januari 2017

Iet giet oan

Nee, nee, denk niet dat we morgen een Elfstedentocht gaan krijgen of zo, hoor, nee, deze befaamde woorden van Henk Kroes, de voorzitter van het Elfsteden comité, waarmee hij de tocht der tochten van 1997 aankondigde, slaan daar helemaal niet op. Nee, het gaat over de inauguratie van de meest besproken en de meest bewonderde en meest gehate President Elect aller tijden, de man met het gele haar, de man met dat merkwaardige mondje, de man met die vreemde uitdrukkingen en dat enorme Twitter gedrag. Ja, Trump, natuurlijk.
Trump, die, zo hij meent, een afstammeling is van onze "Trompen", de admiraals, vermoedelijk. Ja, dat zou kunnen. Maar de naam Tromp of, de Duitse variant Trump, was zo wijdverbreid ooit, dat ik niet echt geloof dat zijn bewering echt waar is. Maar, hoe dan ook, Trump wordt de 45ste president van de USA.
Ik ben geen fan van de man. Ik denk dat hij goede punten in zijn verkiezings-retoriek heeft/had, maar of hij die punten allemaal in Bonus- of actiepunten door zal kunnen geven of er wat mee wil of gaan doen? Ik geloof het allemaal niet zo. Een muur tegen de Mexicanen? Gel..! Er is al een dergelijk soort muur, over de grens met Arizona en Californië hebben ze hele hekwerken en "ditches", een soort tankgrachten, die het moeilijk maken om de grens over te komen. Ook patrouilleren daar 24/7 groepen immigratie officieren, douaniers, zeg maar, om de illegale immigranten tegen te houden. En ja, hij wil strenger optreden tegen de IS! Da's goed, prima in mijn ogen, hoe harder dat islam gespuis wordt aangepakt, hoe liever mij, en de rest van de wereld neem ik aan, het is.
Hij wil ook de Amerikaanse economie weer nieuw leven inblazen, door de mijnen, zowel staal- als kolen, nieuw leven in te blazen. Helemaal goed, denk ik, simpel mens, dus. Dat hij daarnaast ook de banden met de Russen aanhaalt, kan niet veel kwaad, misschien. Maar zijn kritiek op Europa en zijn afkeer van de NAVO, maken me wat kopschuw. Daarnaast de afgrijselijk groete handelsbelangen die hij en de rest van zijn familie nog steeds hebben in allerlei grote zaken imperiums in de States, maakt me achterdochtig.

Nee, ik geloof niet in Trump. Ik geloof ook niet in Clinton, hoor. Haar rare gehannes met allerlei, al dan niet verdachte mails, geven me ook redenen tot ongeloof. En ja, de manier waarop zij, als, mag ik het zeggen, schijnbaar 'socialistische' presidentskandidaat, helemaal voorbijging aan de twijfels en de
ongerustheid van de arbeidende klasse van haar land, was haar 'downfall.' Ze heeft zo goed al nooit de echt arme wijken van de, vaak blanke, arbeider bezocht, maar stond helemaal pal voor de, mag ik het alweer zeggen, donkere medemensen in haar land. Hoe ontevreden, vaak terecht, die groepering ook is of was, de donkere stemmer konden haar geen meerderheid bezorgen. Had ze de staten als Pennsylvania maar aangedaan. Staten waar de armoede en de onrust onder haar potentiële blanke stemmers heel hoog was en waar ze dus de blanke stemmers had kunnen ontmoetten en over had kunnen halen voor een stem op haar.
Domheid of vooral arrogantie? Beide. De Democraten dachten "het volk" in de pocket te hebben, maar ja, onbekend maakt onbemind zegt Paco Saul altijd en dat was ook zo. Ik had ooit, in een vorig marine leven, een eerste officier, (de man is de vervanger van de commandant van een schip en tevens de officier belast met personeelszaken) die het niet nodig vond om in het 'benedenschip', de plekken waar de bemanning werkt en huist, te komen. Niemand kende hem en hij kende niemand. Tijdens een 'vriendschappelijk' rugby partijtje, werd hij in mijn ziekenboeg afgeleverd met diverse wonden aan het hoofd, veroorzaakt door hele scherpe tackles. (Ik geef toe: ik hechtte hem zonder verdoving. De verdovingen deden nog meer pijn, legde ik hem uit en dat was misschien ook wel zo. Nee, niet ethisch, maar wel, in mijn ogen, begrijpelijk.)

En ja, Trump deed wat de elite van de Yanks, de Democraten, niet deed. Hij ging wel naar die staten, hij liet zijn (overigens rare) smoel zien en hij sprak wel met "the man in the street." Iets wat Clinton helemaal niet deed, omgeven als ze was door ja-knikkers en elitaire kunstenaars en muziekmakers. De laatste groep heeft massaal afgezegd om op het feestje van Donald te komen, overigens. Nou ja, daar zal hij wel lak aan hebben. Wie wacht nu op Bruce Springsteen of zo een mannetje?

Goed, morgen "sel it heve". (Sipkema, voor de tocht van '85. Ja je kent je klassiekers of niet.) Morgen wordt hij dus aangesteld. Ik houd mijn hart vast, als ik eerlijk ben. "Hope for the best, prepare for the worst" zei Paco Saul, al eerder genoemd, toen hij les gaf aan de MIT, in die jaren.
Hopelijk gaat het goed morgen, allemaal. Nee, ik ga niet kijken, hoor. Ik ben niet gek op de man of zijn familie. Ik ga wel scherp waarnemen wat er allemaal gaat gebeuren en ja, daar zal ik waarschijnlijk af en toe wel iets over schrijven.

Veel sterkte, de komende jaren!

1 opmerking:

  1. Mogge Lucas.

    ik hoop dat de mensen die belangrijk zijn en een stabiele geest hebben, deze man in de gaten houden en bij sturen. God ( wie dat ook mag) help Amerika en de wereld.

    Groet Huub.

    BeantwoordenVerwijderen