woensdag 18 januari 2017

Mary Celeste/MH370/Bermuda driehoek. Geheimzinnig


Het verhaal van het zeilschip, de "Mary Celeste" behoort tot de grootste geheimzinnigheden van de verhalen van schepen op zee. In november 1872 vertrok de het schip, het was een brik, een tweemaster, vanuit New York naar zee, met lading van 1701 vaten ruwe alcohol voor de Italiaanse stad Genua. Aan boord waren de kapitein Briggs, diens vrouw en hun twee jaar oude dochtertje en daarnaast ook nog eens zeven bemanningsleden. Een schip vertrok naar zee, zoals er in die jaren honderden per dag naar zee vertrokken.
Op 5 december werd het schip 510 mijl ten westen van Gibraltar waargenomen door het schip Dei Gratia. Omdat het duidelijk was dat het waargenomen schip in nood verkeerde, begaf men zich aan boord van de brik, maar men vond er niemand. De enige sloep die aan boord van een brik moest zijn, was weg. De zeilen van het schip waren deels gescheurd. Er waren overigens geen sporen van geweld en het stuurwiel van het schip was niet eens vastgezet. Wat ook bijzonder was, was dat de sextant, waar er stuurman zijn plaats mee bepaalde, ontbrak en dat het logboek nog wel in de hut van de kapitein lag. De kapitein verlaat zijn schip overigens nooit zonder logboek. Op het achterplecht lag wel een gebroken kompas en er ontbrak ook een, nu ja, de, reddingsboot.
De bemanning is nooit teruggevonden. Het schip was duidelijk NIET in zwaar weer geweest en was niet lek. Ook waren er geen lijken aan boord gevonden. De bemanningsverblijven waren niet overhoop gehaald, de lading was niet verstoord en niets wees er op dat er 'gemeen spel', zoals een muiterij, aan de hand was geweest. 
Onderzoekers vonden dus niets. Latere rechtszaken dachten aan piraten en zo, maar daar was geen enkel bewijs voor of is geen enkel bewijs ooit voor gevonden. Men gooide het uiteindelijk dan maar op een aanval van een reuze squid, een Kraken, die fantasie monsters die in de diepzee zouden wonen. Ook een fraaie hypothese was de zogenaamde 'komeet van Biela'. Een komeet die, een jaar eerder, in tweeën zou zijn gebroken, waardoor die komeet een "sterrenregen" rond Chicago zou doen hebben neer komen en waardoor dan de bemanning, al dan niet gevlucht in een reddingsboot, zou zijn getroffen. Vijftienhonderd mijl verder dan de sterrenregen? Goed we zullen het nooit weten, net als we de geschiedenis van Kaspar Hauser, zie eerdere Blogs van me, nooit zullen weten. Allebei de verhalen behoren tot de meest grote raadselen van de mensheid, net als dat van de "Vliegende Hollander", waarvan een later koning van Engeland, de toenmalige prins George a.b van HMS Bacchante, beweerde het schip van Den Decker gezien te hebben!

Vandaag is men overigens gestopt met het zoeken naar "vlucht MH 370",het vliegtuig van Malasyian Airlines, dat op acht maart 2014 van Kuala Lumpur, grappig, ik ben der zelf geweest, naar Peking zou vliegen. Na ongeveer veertig minuten was het toestel plotseloos verdwenen van de radar en er was ook geen contact meer mee te krijgen, ondanks alle moeite die men nam. Het verdween simpelweg van de wereld, ondanks alle moeite die men nam om contact op te nemen! Er is drie jaar gezocht naar het toestel en men denkt dat men een deel van een vleugel heeft gevonden, aangespoeld op het eiland Réunion, maar zeker is dat niet!   
Hoe kunnen dit soort zaken, er zijn er vele meer, overigens, gebeuren?
Kennen jullie de verhalen over de Bermuda Driehoek? Ik heb de boeken gelezen over dat gebied. Sterker, ik ben meerder keren in dat gebied geweest. Een vreemd oord, nu ja, een vreemd zeegebied, met mysterieuze zonsondergangen, maffe schemergebieden, rare golfslagen. Ik heb, samen met een oudere onderofficier, in de nacht, we hadden de acht en dus alleen koffie op, twee heel heldere en heel snel rijzende blauwachtige lichten vanuit zee naar de hemel zien verdwijnen, ooit, in die area. UFO's? 

Later hoorden we van een andere uitkijk dat 'ie een oud zeilschip had zien varen, "zo een schip als van de Ruyter, van op die schilderijen, die je in het museum ziet", vertelde hij. 'Ze voer met gescheurde zeilen tegen de wind in!'.
Hij had het niet mogen vertellen van de officier van de wacht. Er was geen melding gemaakt in het Journaal. Gek: een andere uitkijk had iets dergelijks ook gezien, enkele dagen eerder, maar kreeg ook een spraakverbod opgelegd. Drank op? Opgefokt door mythe van de regio en de boeken die over die omgeving bestonden?(Charles Berlitz en zo?)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten