woensdag 18 december 2013

Wat doen we (jullie) met de Kerst? Deel 1

Nog twee weken. Nog maar veertien dagen en dan is alles voorbij. Dan gaan we weer normaal doen. Dan is de stress van de feestdagen voorbij. Dan is het over en sluiten! Dan zijn die vreselijke feestdagen gepasseerd, over, weg, een jaar lang niets meer van die stress. Heerlijke visioenen gaan aan mijn geestesoog voorbij. Geen garnalen, slakken, kreeft, diepvriestaarten en Van Dobben snacks meer. Gewoon: spinazie en boerenkool en sperziebonen vullen, dat is alles. Geen overvolle koel- en diepvriescellen meer, geen gestreste collegae en chefs meer, gewoon, gewoon. 

De titel van dit stukje is de vraag die, momenteel, het meest gesteld word onderling, aan vrienden, collegae en familieleden, denk ik. Doen jullie nog iets leuks met de Kerst? De antwoorden die je dan krijgt zijn over het algemeen dezelfde!

Over een week of twee is dat gelukkig alles gedaan. Dan zijn we klaar met de feestdagen, klaar met het kiezen en boodschappen doen, klaar met het eten van kreeft, kalkoen, klaar met gourmetten/steengrillen/fonduen, klaar met het familiebezoek aan de mensen die we een jaar niet hebben (willen) gezien. De ellenlange verhalen van Tante Jans over haar 'Ulcus cruris*' en van Ome Piet over zijn langdurige flatulentie*, over nicht Julia's buitenbaarmoederlijke zwangerschap en over neef Henk's "coming out" op zijn vijfenvijftigste levensjaar zijn dan allemaal aangehoord en weer opgeborgen en in het hoekje: 'nooit meer doen, niet meer uitnodigen' weggestopt. Daarna gaan we weer een lekker bakkie kippensoep maken, een bruine boterham met kaas eten, een eitje bakken. We bergen de kerstbomen op, we gaan de versieringen weer naar de bergplaats brengen en we gaan over tot de orde van de dag, namelijk de jaarwisseling. We hebben dan wel onze goede voornemens te voldoen. (welke voornemens hebben jullie je trouwens al voorgenomen?)
Volgens het CPB, de economen die het kunnen weten, gaan we er zelfs een half procent in economische groei op vooruit!? Is dat zo? Nou, ik niet. Ik lever nog steeds (uren en loon) in en dat geldt voor mijn vrouwelijke en goede collega J., ook. Zij werd, ook weer zonder overleg, zomaar tien uur in de week gekort! Dat is, net als in mijn geval, voor haar een week minder salaris. Nu hebben E. en ik gelukkig een vangnet(je), maar vriendin J. staat er alleen voor en heeft ook nog eens de zorg voor een familielid dat net (verkeerd) geopereerd is en veel zorg nodig heeft. Dus ook zij merkt geen moer van die 0.5% groei, geloof dat van mij. (Ze heeft het, na een heftig gesprek met FM2, een beetje terug kunnen draaien. Maar het is wel weer het feit dat men niet overlegd met de personen waar het om gaat. Dat is ook zo met overige collegae, die maar een of ander rooster voorgeschoteld krijgen, take it or leave it. Een van die collegae zorgt voor (ook weer) een net geopereerd familielid, die collega wilde in de avonduren thuis zijn om die zorg te kunnen doen en had dat duidelijk aangegeven, maar kreeg dus toch de late diensten op haar rooster, take it, or leave it.)
Wordt het dus een vrolijke Kerst? Nou voor velen van ons niet, hoor. Daar komt bij dat de Kerstperiode voor winkelpersoneel een absolute crime is. Het is niet zozeer omdat we hard moeten werken, nee, daar is niemand ooit aan dood gegaan, zoals het gezegde luidt, het is voornamelijk omdat we zoveel vracht binnen krijgen, die we die niet kunnen vullen in de winkel en dus moeten opslaan in onze koel- en vries magazijnen. Maar die gekoelde en bevroren magazijnen zijn niet berekend op een enorme toevloed van extra vracht. Die magazijnen zijn berekend op de normale, dagelijkse, aanvoer en je hebt dus zoveel kubieke meter tot je beschikking. Met heel veel moeite en pijn en zorg, raak ik (net als mijn collegae) het overschot aan producten kwijt in zo'n opslag cel. Maar, nu ik steeds maar minder uren mag werken en er steeds meer vracht binnenkomt, gaat dat ook niet meer zo een, twee drie lukken om al de restanten, ja, jullie herkennen het begrip, weg te werken en ik ben dus bang dat er een heleboel vracht gaat staan te ontdooien, gewoon omdat er geen plaats meer is. (Zo begon het Bijbelverhaal ook, natuurlijk: er was geen plaats meer in de herberg.)
Vrolijke feestdagen, lees ik in de feestdagen folders. Nou, nee hoor, de feestdagen zijn voor mij een gruwel. Die feestdagen zijn ervoor om de mensen die op en voor die dagen moeten werken misschien een rustperiode te geven, die ze knetterhard nodig hebben. Het vorige jaar heb ik beide Kerstdagen bijna slapend op de bank doorgebracht. En ik doe nog geen eens late diensten.
Want, de 24/7 economie, die ons land, door onze diverse regeringen toegezegd, nu hanteert zijn voor de arbeidende mensen ook een drama. Natuurlijk, de zorg, de politie, de brandweer, zij werken en werkten ook al jaren met dat systeem. Maar: op de zorg/verpleging, na zijn politie en brandweer alleen maar actief als er iets loos is. De zorg daarentegen is wel altijd bezig en ik zeg dat uit ervaring.
Ik heb zo het idee dat de politie niet extra patrouilles gaat rijden op de feestdagen en dat de brandweer ook geen extra oefeningen in gaat lassen. Nu ja in de nieuwsjaarnacht is het voor hen vaak volle bak. De zorg moet wel zorgen. Mensen worden ziek, moeten verschoond of behandeld, gevoerd en gedoucht.

Voeger was onze winkel open van 0800 - 1800. Later werd dat tot 2100 en nu zelfs tot 2200. Nog later waren we ook op de zondagen open. En nu zelfs alle feestdagen. 365/365 dus. Moet dat? Waarom? Kan je, als klant, je leven dan niet zo plannen dat je in zes dagen van de week je boodschappen kunt doen? Moet je nu perse op zondag nog je dingen gaan kopen? Natuurlijk, je kunt altijd opeens onverwachte gasten krijgen of omhoog zitten zonder toiletpapier of zo. Maar, het aantal mensen dat tegen sluitingstijd op de zondag nog even de boodschappen voor de hele week komt doen, zal je niet de kost moeten geven. En waarom op de Kerstdagen en zo open zijn? Omdat je geen (christelijke) feestdagen viert? Gelukkig mag dat in Nederland. Maar, zijn de winkeltjes van die mensen wel open met: Loofhuttenfeest/Jom Kipoer/Suikerfeest/Slachtfeest en zo? En, waarom kun je tijdens de Ramadan of de Bar Mitzwa wel allemaal je boodschappen op tijd in huis hebben? Kun je je dingen dan niet plannen voor een dag of twee dagen vooruit? Dat geldt natuurlijk niet alleen voor de mensen die een ander geloof dan het (nu nog, maar hoe lang) in Nederland heersende christelijk geloof aanhangen. (Ik moet voorzichtig zijn, begrijp ik. De multiflauweculti politie staat op de loer om mij in de bajes te gooien wegens belediging begrijp ik.) Maar het geldt natuurlijk ook voor de in overtal aanwezige Yuppen en de oude en trouwe alco's die nog even op zondag hun biertjes willen scoren die ze vervolgens in het fraaie park Frankendaal, tegenover de winkel, op lurken. De lege blikken dienen vervolgens als aankleding van de voetpaden van het fraaie park. Als het daar, in dat park, te koud en nat wordt, gaan ze in de parkeergarage  onder de winkel hun zuipgelag verder doen. Ook hier is het natuurlijk onzin om je meuk in de daarvoor bestemde bakken te gooien. Hallo, je bent verslaafde, je krijgt geld van de gemeenschap, je zorgt, met je alco bekkie,  voor de aankleding van die buurt en dus moet de gemeenschap daar wel wat voor terug doen toch? Bijvoorbeeld door jouw shit opruimen. Jij hoeft toch geen tegenprestatie te leveren voor dat gratis geld? Je investeert dat in de omzet van winkels en brouwerijen, immers? Of zie ik het nu net verkeerd om? 

Wij, wij doen niets met de Kerst. Helemaal niets. We hebben een te drukke periode achter de rug waarin (noodgedwongen) heel veel mensen in ons huis waren het afgelopen half jaar en willen nu gewoon eens een paar dagen rust. Rust en stilte. We koken niet speciaal iets. Een kop soep maken (het liefst uit blik, ook nog) en een dag Chinees halen. Gewoon even helemaal niemand om ons heen. Rust, weet je wel, een dik boek, de dikke kranten en de kerstspecials van Elsevier, HP De Tijd en Vrij Nederland. En de klok horen tikken en: gewoon niemand behalve wij beiden en dus: rust.

*Flatulentie=winderigheid
*Ulcus Cruris = open been

Geen opmerkingen:

Een reactie posten