donderdag 11 augustus 2016

Erdogan, Stalin en Hitler. Is er wel verschil?

Ik maak me ernstig zorgen over de wereld politiek. Niet alleen over de vreselijke IS en de misselijke islam die de wereld in vuur en vlam willen zetten, overigens. Niet alleen dat.
De situatie in Turkije baart mij in ieder geval aardig zorgen. Door de (zogenaamde?) coup tegen Erdogan heeft die man als reactie vreselijke maatregelen kunnen nemen om de democratie in zijn land tegen te gaan, sterker, te vernietigen en zo een eenmansbewind, een dictatuur, heet zoiets, te vestigen. Meteen verbood hij daarom alle (in zijn toestand vermoedelijke) tegenstand tegen zijn bewind. De rechterlijke macht, de pers, de advocatuur, het, al dan niet hoger, onderwijs werd aan banden gelegd en de rechters en journalisten, (hoog)leraren werden in gevangenissen gegooid. Daarna zorgde hij voor spreekverboden voor de intelligentsia en voor alle mensen die een mening tegen hem en zijn bewind hadden. Zijn arm reikte ver, ook in België en in ons land worden zijn tegenstanders monddood gemaakt, bedreigd door mede Turken en worden ambassades en consulaten gesloten. Hij liet zelfs een 'Nederlandse' politieke partij oprichten die democratisch verkozen leden in ons parlement zette, ten einde de Turkse zaak te bepleiten. Megalomaan als hij is, liet hij (meerdere) massabetogingen op zetten, die allemaal die, in mijn ogen verfoeilijke, vlag als symbool meedroegen ter meerdere eer en glorie van de man zelf.
Maar daar gaat het niet mee ophouden, natuurlijk. Hij, die man met die enge snor, laat zijn tegenstander, ene Guelen, (de e na de u betekent een umlaut, trouwens), waarschijnlijk is die man ook geen al te beste, (dat zijn politici in mijn ogen nooit), en diens volgers weer vervolgen. Hij verbrandt nog net geen boeken van zijn tegenstanders, waarschijnlijk is hij analfabeet, dus snapt 'ie niet wat er in staat, maar hij verbiedt dus wel kranten, bladen, tijdschriften om te verschijnen, media die niet in zijn dictatoriale straatje passen.
En ja, natuurlijk heeft de geschiedenis dat veel en veel vaker gezien. Natuurlijk waren de oude Romeinen en hun staat een broeinest van gekonkel, achterdocht, moord en doodslag en intriges. De Fransen konden er ook wat van hoor, na en voor hun revolutie van 1789. 'De revolutie eet zijn eigen kinderen op', was geloof ik een uitspraak over die tijd? Nu ja, dan Lenin! Stalin was een van de grootste massamoordenaars uit onze geschiedenis, samen met zijn communistische holmaatje Mao. (Dat de communisten al die jaren lang wegkwamen met het ontkennen van al die massa moordpartijen is me nog steeds een raadsel, overigens, maar waarschijnlijk te danken aan de man Marcus Bakker, ook al weer zo een rat in de vaderlandse geschiedenis.) Onder het beleid van die twee eerder genoemde 'mensenvrienden' zijn misschien wel drie keer zoveel moorden gepleegd dan in Hitler/Duitsland.
Dus ja, ik aborteer weer eens. Hitler, dus. (Die had ook al zo een enge snor.) En de vergelijking met Erdogan/Turkije, zoals ik dat dan maar, naar de noemer Hitler/Duitsland, ga noemen. De door hem, Hitler, vermeende coup van SA leider Roehm, (de e naast de o betekent, oké, jullie hebben hem) tegen zijn bewind, werd in bloed gesmoord, in de zogenaamde "nacht van de lange messen", waarin de leider van het Duitse volk zelf zijn voormalige makker overhoop knalde, wordt beweerd.
Ik neem aan dat jullie allemaal wel eens van Leni Riefenstahl hebben gehoord? Zo niet dan ga ik heel in het kort even wat zeggen: zij was de film regisseuse die Hitler groot heeft gemaakt, door films als Triumph de Willens en Olympiade. De tweede film ging over de OS in 1936 en valt even buiten mijn verhaal, maar de eerste is helemaal waar ik het over wil hebben. De film ging dan over een Nazi partij bijeenkomst in Nürnberg. Wat je heel groot en veel zag waren enorme groepen aanhangers van de Führer die keurig in het gelid marcheerden en allemaal: "führer befiehl wir folgen" scandeerden. Maar, daarnaast zag je ook allemaal van die gehate Nazi vlaggen meegedragen worden. Zoals in Istanboel ook, dus, heel recent. Die Duitse leider liet natuurlijk ook alle niet aan hem verwante of hem toegenegen schrijvers, kunstenaars, journalisten, intelligentsia verwijderen uit zijn land. Einstein was een van hen, nu ja, hij was op tijd weg, zo moet ik het zeggen. De Duitse dictator sloot een pact af met Rusland, net als de Turkse dictator dat nu aan het doen is met die verwerpelijke Poetin, een braaf volger van Lenin of Trotzky. 
Dus ja, dat baart me allemaal zorgen. 'L'histoire se repete', schijnt dat te heten. Want: er wordt nu een heel militair sterk en vooral anti democratisch blok aan onze oostgrens gevestigd. Dan is er ook nog eens een heel economisch zwak blok aan onze zuidgrens aan het ontstaan. Griekenland, Italië, Spanje en Portugal zijn zo goed al failliet. Door de open grenzen en allemaal instroom van mogelijke IS aanhangers is Europa nog meer verzwakt. De Brexit is een feit en dus gaan de Britten hun eigen gang! Ja, oké, we mogen nu hun Stilton kaas namaken en zo, maar ja, die lust ik niet. 
Tot overmaat van ramp is er ook nog eens de USA politiek. Gabber B. gaf een schokkend filmpje door aan me, waarin Clinton H., nogal een heel naar verleden als advocate bleek te hebben! De republikein Trump die dan ook nog eens, semi, oproept om zijn tegenstandster maar te liquideren en ook de zittende president beschuldigt van het "oprichten van de IS". Je moet maar durven, maar die man, de man met dat haar dus, is misschien wel zo dom, of mag zover gaan, niet gehinderd door enige vorm van scrupule of geestelijke inhoud, dat hij het gewoon doet en durft!
Is dit allemaal doemdenken, zoals Van Kooten dat noemde? Ik hoop het. Maar ik ben bang van niet. Ik ben bang dat er weer iets gaat gebeuren waar jij en ik en onze gezinnen heel veel last van gaan hebben. Ik ben geen pessimist maar als je de jaren voor de eerste en de tweede wereld oorlog vergelijkt, kom je tot pessimistische vergelijkingen. 
Ik dan, maar ja, ik ben maar een klein mannetje in een grote en nare wereld.


1 opmerking:

  1. Moi Lucas.

    De vergelijkenis is groot, tussen door jou beschreven personen. De wereld wordt gevaarlijk. Ik wil in jou rij ook nog de naam van de zich zelf zo perfect vindende Fladimir Putin. Ook zo'n gevaarlijke.

    BeantwoordenVerwijderen