donderdag 4 augustus 2016

Met dank aan Brazilië. (En, eerlijk, aan Mokum.)

Het was me wel een zaterdag zeg! Man, man, man, wat heb ik genoten vandaag. Van verre en met de nodige tijd afstand dan, dat wel. Ik zag de opening van de OS in Rio. Nee niet live, dat was te laat in de nacht voor deze senior, maar vanmorgen werd alles nog eens herhaald en dunnetjes overgedaan. Omdat het vanmorgen 'zeek' van de regen, bij ons in Amstelveen dan, had ik helemaal geen trek om zelf sportief te doen, om te gaan fietsen zeg maar, dus, tussen het naar de bakker/slager/super/bieb gaan in, keek ik naar de openingsceremonie. Geslaagd, om het maar eufemistisch te zeggen. Nu zijn al die openingen, ik bedoel die van formele spelen, natuurlijk, hoewel andere openingen ook feestelijk kunnen zijn, gelikt, om het heel voorzichtig te zeggen. Nee, ik genoot er weer van. Een prachtige geschiedenis over het bestaan van het land en zo. Ik zag daarna landen en staten voorbij trekken van wiens bestaan ik niet eens wist en ik had eigenlijk geen idee dat er zoveel landen/staten waren die met de letter T begonnen, als ik heel eerlijk ben.
Maar enfin, de spelen begonnen en de wielrenners, ik geef toe, de enige sport waar ik in geïnteresseerd was vandaag, deden meteen hun trucje, namelijk een wedstrijd over 260 kilometer. Het parkoers was zwaar, heel zwaar. Natuurlijk waren er ook allemaal 'exoten' aan de start, mannen uit Irak, Iran, Jordanië en/of Indonesië en India. Het was triest en zielig om hen op de eerste kasseistrook of op de eerste klim al te zien lossen. Het was allemaal goed bedoeld, natuurlijk en ze deden vooral mee onder het Olympische motto: "Meedoen is belangrijker dan winnen." Dat is natuurlijk al helemaal waar voor de beroepsatleten die op fietsen zitten. Kijk, een trui met vijf van die ringen is aardig, natuurlijk, maar je sponsor ziet er al helemaal geen brood in. Dat logo staat in de plaats van zijn sponsor naam en daar koopt hij, als sponsor, niets voor. Bovendien is het een prijs die eens in de vier jaar wordt uitgereikt, de broodrenners verdienen er geen ene r.. mee, dus nee, voor coureurs is het niet hun hoogste goed. Maar, natuurlijk keek ik, op de Belg, ja, toch? Ik had al in het snotje dat Dumoulin de wedstrijd heel vroeg zou verlaten, om zich voor te bereiden op de tijdrit, dat Mollema en Kruijswijk ook niet op scherp stonden en dat Poels waarschijnlijk gewoon voor Froome zou rijden.
Maar, ik heb natuurlijk niet alles gezien, de wedstrijd duurde zeven uur. Veel langer dan een andere doorsnee Olympische wedstrijd, dus af en toe ging de Belgische omroep naar andere enerverende sporten, zoals mijn  geliefde 'zwerkbal', waar in twee mensen tegen over elkaar staan en dom verbaasd doen, dat ze af en toe niet mogen zitten, maar een balletje of twee, drie over een netje moeten plaatsen. De winnaar verdiend dan een half miljard dollar aan uitzendrechten of zo. Net als een voetjeboller die voor vijfentachtig miljoen euro wordt verkocht? Een mens verkopen? Heel Suri Nederland zou toch in opstand moeten komen?! Dat is pas slavernij, neem ik aan!

Goed, ik keek naar het fietsen en zag prachtige beelden van een prachtig land! De enorme stad die Rio is, de fraaie en chique buitenwijken, maar er werd ook, bijna, langs zo een Favela gereden, de regie kon het niet helemaal uitsluiten en bracht het in beeld, natuurlijk. Maar wat was het een fraaie "umgebung" waar de renners in fietsten. Heerlijke groene wouden, prachtige bergen, goed wegdek, fraaie stranden, mooie beelden van (vaak vrouwelijke) mensen, al dan niet in weinig kledij. De Atlantische oceaan wierp een stoere en fraaie branding op tegen de baai van Rio. De rit ging over steile heuvels, bijna Vlaams en, ja hoor, meerdere keren over een heuse en hele verraderlijk kasseien weg. Da's een rit voor een Flandrien, dacht ik meteen, maar wel voor een aparte Flandrien, een man als Gilbert of Van Avermaet. Het was een zwaar en behoorlijk riskant parkoers. Veel renners gingen op hun plaat, niet de minste van hen Nibali, in volle finale. Goed, Van Avermaet won, terecht, een man die jaren een belofte was mar het nooit waar maakte, maar nu al meerder TdF etappes won en 'semi' klassiekers. In april '17 wint hij zijn eerste Ronde. (Van Vlaanderen, dan.)
Dus: bedankt Brazilië, voor de fraaie beelden van je fraaie land. En nee, helaas zag ik de kop van H. er niet tussen.

Maar: ook weer bedankt Mokum. Die stad heeft het, voor de zoveelste keer, mogelijk gemaakt dat hlbtg's (ik denk het zo goed op te hebben genoemd?) hun Canal Parade hebben kunnen en mogen houden. Nee, dat is niet zo vanzelfsprekend als je denkt! In veel landen en staten bestaat er nog steeds een enorme discriminatie tegenover die groep mensen. In heel veel landen, ook in ons land, worden mensen met een andere seksuele geaardheid, ik noem maar iets, nog steeds als de duivel gezien. Nee, natuurlijk niet alleen in de landen waar de verfoeilijke moslims huizen, maar ook in de strenge "gristen" landen, nu ja, onder de, ook al even verfoeilijke, strenge gristen mensen, dan. Dominees in Nederlandse dorpen als Staphorst of IJhorst of Putten of zo, in ieder geval in de "bible belt" verdoemen hen ook. Dus, dominees en streng gelovigen in de "Here, Here, de gristen Here", doe je farizese masker af. De mensen die, volgens jullie nare leer, niet voldoen aan de bijbel, zijn gewone medemensen, hoor. Niet meer, maar zeker niets minder dan jullie, zogenaamde uitverkorenen.

PS. Dat die OS nog op tijd afkwamen, kan alleen maar doordat er een landgenoot mee bezig is geweest. En dan natuurlijk een ouwe marine Onderofficier. Ik schat in dat vriend en oud-collega H., die daar woont, de leiding op zich heeft genomen? Dus ja, ik vat er een op H.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten