zaterdag 20 augustus 2016

" Opgefokt! (Vrouwen boven!)





Tja en nu is de "sportzomer" dus bijna over wordt gezegd, nu ja, de zomer wel dan, maar nee, natuurlijk, de sport nog helemaal niet. Dit weekend is de VdE al begonnen, we krijgen daarna nog het WK wielrennen en het internationale voetbal gaat weer beginnen! Dus ja, het blijft allemaal sport, voorlopig.
Na drie weken zo goed als alleen maar naar sporten te hebben bekeken, nu ja stukkies van sport dan, het tijdsverschil met het land van vriend H. is/was me te groot om "live" te koekeloeren, is het, gelukkig, zo goed als over. Niet dat ik wat tegen sport heb, ieder zijn meug, maar het was veel en zo veel en veel te veel en op alle door mensen te bekijken zenders, onze nationale tv, de Belgen, de Britten en de Duitsers, het was alleen maar sport. (Hoewel ik vraagtekens zet over mensen die elkaar lichamelijk met handen en voeten te lijf gaan sport is, of dat ik twee stel schaars geklede dames/heren die een balletje over een net tikken in een zandbak vindt voldoen aan dat criterium of m/v die op kinderfietsjes, met een motorhelm op der lui domme hoofden, een soort wasbordjes afrijden nu een Olympisch iets vind, laat ik aan de lezer over.)
Maar goed, de OS zijn op een haar na gevild. (Is dit echt Nederlands?) Morgen nog even de marathon, altijd goed om te zien, dan nog wat vage finale dingetjes, die ik eg nie ga keike,  en een slotceremonie, waat het aanzien ook niet waard is. Gelukkig ademend kan ik vanaf maandagmiddag mijn favoriete tv programma's weer gaan kijken. De wereld is terug van vakantie, we krijgen gelukkig weer allemaal bekende filemeldingen en de nieuwe A1 wordt in gebruik genomen en zal over drie weken ook weer vol staan, met al zijn zes rijbanen!
De VdE gaat beginnen, dat is een Spaanse koers, de wedstrijden, nu ja, de uitzendingen beginnen pas na vieren, na de siësta. Maar, dan, met een broodje of een hapje, zie je gelukkig prachtige beelden van een fraai land.
Tja, de sportprestaties van de "onzen" hebben ons allemaal positief of negatief verbaasd, geloof ik? Yuri, Daphne, Naomi, Epke, lekker, voornamen noemen, het zijn, bijna, onze familieleden.) 
Wat is sport eigenlijk, ik bedoel, wat is het nut ervan en hoe is het zo gekomen dat het zoveel uren zendtijd oplevert over de hele wereld? De tweede vraag is het meest gemakkelijk te beantwoorden, namelijk: sponsoring. Coca-Cola, McDonalds, zelfs een fabrikant van inlegkruisjes, sponsoren de spelen. Dus ja, die reclame gelden komen dan weer terug. Vraag een is iets moeilijker te beantwoorden, hoewel niet zo heel erg veel. Het is voorjaar en zomer, mensen hebben veel vrije tijd, zitten te hangen op allerlei vervelende campings, vervelen zich de pleu..., want de dwazen die de tv stations beheren hebben het idee dat de doorsnee kijker te dom is om van kwaliteit programma's te genieten en herhalen de herhalingen van de herhalingen en, groot verdriet, laten abso minkukels als Linda, Utopia, Geer en Goor los op de NL kijker, die zich dus, (hopelijk heeft een NL kijker nog een hersencel meer dan een lama), vol walging afkeert en een andere zender zoekt, waarop dan weer alleen de bovengenoemde sponsoren te zien zijn en zo is de cirkel rond. Als je dit cynisch of sarcastisch vindt, dan is dat ook zo bedoeld, hoor. ("Maar ja, cynisme is als een bal, die zijn rond, " zei Paco Saul.)
Maar, even terug naar het zogenaamde "falen", van die topsporters die ons land, op staatskosten neem ik aan, net als het altijd weer aanwezige koninklijk gezin natuurlijk, naar Brazilië heeft uitgezonden. Waarom de prestaties van de "super atleten", ik noem ze nog maar eens, onder andere, Epke Zonderland, Yuri van Gelder, Ranomi Kromowidjojo, Daphne Schippers, Jeroen Dubbeldam, (wie? Een man en een paard noemen heet dat), zo achterbleven bij de verwachtingen die "wij", de man in de straat, nu ja, ik bedoel het gezin voor de tv, hadden, zo vreselijk achterbleven bij de verwachtingen, ligt voornamelijk, naar mijn mening dan, aan het opfokken door de media. (Een vreselijke zin, ik geef het toe, maar je kent me.) Kranten, sportbladen, sportprogramma's schreven en interviewden hen al maanden voor de opening van de OS, de hemel in en ja, iedereen was er van overtuigd dat er minstens twintig gouden medailles zouden worden gewonnen en dat ons land die spelen wel eens zouden gaan overheersen. Dus moesten al die atleten, al die sporters, met een enorme psychische bagage naar Rio gaan om aan de door de vaderlandse pers en het Nederlandse volk aan hen opgelegde verwachtingen te gaan voldoen. 
Tja. Dat gaat natuurlijk nooit werken. "Mensen moeten in alle rust hun werk kunnen doen en stijgen dus alleen boven zich zelf uit door zich zelf te overtreffen, door geen druk te voelen van buiten af", schreef mijn oude leermeester, de eerder genoemde wijsgeer Paco Saul altijd en ja, zoals vaak, had hij dit keer weer gelijk. Het bleek dat alle bovengenoemde top mensen, laten we daar duidelijk over zijn, het zijn top sporters! allemaal net aan tekort kwamen voor het zo begeerde goud. (Ik ga verder niet in over de teamsporters, nu. Ook hen werden gouden bergen, nu ja, medailles toegedacht, maar ook vaak: helaas!)
Dus al die mensen die in de minder bekende sporten uitkwamen, Paulis en Head, Ligtlee, Rouwendaal en Weertman, om er maar een paar te noemen, die zonder enige druk naar de spelen waren gegaan hebben enorme prestaties geleverd! Omdat de media hen nooit hebben zien staan! Ik had nog nooit van die bovenstaande mensen gehoord, hoor, als ik heel eerlijk ben. Ik lees regelmatig de sport bijlage van een groot en wat zurig dagblad maar nee, ik heb nog nooit diepte interviews met een van hen gelezen of gezien!
(Ook de sport malloot van het Parool, Henk Spaan, die mislukte "Popi Jopi clown", die zich profileert al sport kenner, heeft hen trouwens niet beschreven.) 
Je kunt het allemaal een beetje vergelijken met de narigheid die in België ontstond nadat Eddy 'baron' Merckx stopte met fietsen. Omdat de zuiderburen na de era van "De Kannibaal" geen enkele overwinning meer behaalden in het fietsen, werden er mensen naar voren geschoven die nauwelijks een pedaaltrap konden geven, hoewel ik nu wel heel sarcastisch ben. Zo waren er: Fons de Wolf, Daniel Willems, de Hoste's, later Frank Vandenbroucke, ze werden allemaal op het schild geheven, maar nee, het was en werd helemaal niets! Maar ze werden beschreven als de nieuwe Eddy, ze zouden alles gaan winnen! Dat post Merckxsisme was ook aan de gang in onze media. Het is ziek om mensen zoveel druk op te leggen voor dat ze hun prestaties moeten gaan doen. De NL schrijvende sportpers,  de vaderlandse sportzenders, maar ook de halve randdebielen van de programma's als Boulevard en hoe heet dat vullis, hebben er toe bijgedragen dat onze sportmensen ver boven hun kunnen zouden moeten hebben gepresteerd en er geen enkele reflectie was over hun prestaties, al dan niet! Doordat de kijker van al dat soort narigheid maar moest worden gepamperd, zodat ze wel naar al die uren sport zouden kijken, allemaal gesponsord door Coca, McD., Pampers, Nuts, weet ik het allemaal!
Want en dat is het erge, sport heeft niets meer met sport te maken! Alle grote toernooien en alle sporters worden gesponsord, sport is poen. Big Bucks. Maar, gvd,de  gvd, laat in hemelsnaam de beoefenaars van die sport hun prestaties in hun concentratie in hun tijd laten doen, op hun manier!

Morgen, of later, ga ik verder over de rol van de vrouwen in de sport! "Onze" vrouwen waren helemaal beter dan de mannen. Dat vind ik een mooi iets! Dus die gozers moeten nog harder aan de bak, denk ik dan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten