maandag 8 december 2014

Geen letter, maar ook geen kerstversiering (1)

Ja, het leven gaat natuurlijk verder, met heel veel dank voor de vele lieve woorden van troost.
De super gaat met verhoogd tempo ook door!
Zoals ik ooit al eens zei, vind op zes december de grote ombouw plaats. Eh, hoe? Nou ja, Sint en Piet gaan en Santa Claus en de rendieren komen, natuurlijk. Ja, supers zijn plekken waar die feesten uitgebreid worden uitgebuit (geen negatief woord, maar een beetje passend in de allitererende tekst). Die drie weken in december zijn de weken dat het 'mot' gebeuren. Dan kan je verdienen en soms een tegenvallend jaar nog goedmaken ook! In die drie weken presenteren supers zich op hun best en op hun fraaist, hoewel? Ik schreef even geleden al dat de overdadige kerstversieringen van een jaar of wat geleden bijna passe zijn, bijna verleden tijd. Ik weet dat we, tot die wat jaren her, de twee of drie containers met al die "nep", lees vorig Blogs, versieringen uit de krochten van de winkel werden gehaald, waar ze bijna vijftig weken per jaar hun eh, nu ja, hun plas staan op te houden, zeg maar. Maar, als die containers binnenkwamen was het "Alle Hens" (voor de niet ingevoerde KM m/v moet ik daar "aan dek" toevoegen) om het werk te klaren. De winkel werd van voor naar achter en van boven tot beneden bedolven onder groen/goud/rood, zijnde slingers/ballen/mutsen en prijs borden. Nu, sinds een jaar of twee, is dat niet meer zo. Er zijn dan nog wel van die opvallende "plafondhangers" en "mobiles" aan de verlaagde plafonds van (in elk geval onze) winkel, maar verder is het momenteel qua Kerst versiering soberheid troef.
Waarom? Tja, ik kan niet in de harten en agenda's van onze opperhoofden in hun glazen torens kijken, maar persoonlijk heb ik het idee dat het alles te maken heeft met het "niet voor de kop willen stoten" van mensen die niet aan Kerst doen als zijnde dagen die, ooit, als "algemeen erkende christelijke feestdag" in de agenda's werden vermeld. Ooit, want in mijn agenda staan die woorden tegenwoordig ook niet meer. Nu heb ik een agenda van een van de grootste warenhuizen van ons land, die bekend staat om hun smakelijke maar vette rookworsten, en ja, die firma was er als de kippen bij om ook de Zwarte Piet af te schaffen, als zijnde "totaal verkeerd". Dat je je als warenhuis dan wel laat beïnvloeden door een heel klein groepje schreeuwers met grote smoelen die geen andere dagtaak hebben dan: demonstreren en ontevreden zijn, deed hen kennelijk niet veel. (Die "beroeps" demonstranten hebben daar alle tijd voor, natuurlijk. Ze worden immers gesponsord door de staat, dan wel het UWV?)
Maar, de directie van De Keten heeft ook hun huik naar de wind gehangen. Ja en weer een (wel heel oud) spreekwoord rijker, hoor. Kennen jullie het nog? Nee?  Het betekent zoiets als zwichten voor de vijand, zeg maar. Zo een huik was een lang kledingstuk, een wijde mantel, met een wijde kap, die je zo kon draaien dat je altijd beschut was tegen de wind. (Zoals de wind waait, waait zijn jasje, betekent hetzelfde, trouwens.)
Goed, wij, nee, niet de mensen op de vloer, maar de directie van ons bedrijf, doet er dus ook aan mee aan dat huiken naar winden hangen. In het geval van de Kerst en de (soms overdadige) versieringen zwicht men nu voor de (heersende) sfeer in het land. Er zijn in ons land, geloof het of niet, mensen met een geloof dat niet is gebaseerd op de in ons land nog steeds heersende, namelijk het christelijke geloof. Die mensen vinden dat wij hun diverse religies moeten respecteren. Grondwettelijk: niets op in te brengen!
Nee, nee, nee, ik ben geen kerkganger, ik kerk helemaal niet en hang geen geloof aan. Maar onze waarden en normen van onze samenleving zijn wel gebaseerd op dat geloof, met al die tafels van steen en geboden en verboden. Waaronder iets als dat "gij zult niet doden" of zo. Waarbij mij dan weer beelden aan mijn geestesoog voorbij gaan van publieke onthoofdingen door aanhangers van een geloof waar een mensen leven niet telt en een dierenleven al helemaal niet, zodat ze schapen en geiten onverdoofd mogen slachten, voor hun rituelen, die wij, zoals gezegd, dan wel moeten respecteren.
Maar, die gelovigen willen niet dat wij aan ons "geloof", nu ja in mijn ogen gewoon rituelen, toegeven, zijnde hen "een doorn in het oog", waarbij ik er weer een oud gezegde ingooi. Maar, wij buigen dus ons hoofd (weer) en laten die mensen hun heilige dagen vieren en hun dieren slachten en vrijaf nemen zonder problemen te maken daar over. Maar: wat geeft die mensen, die gelovigen, het zijn niet alle mensen van dat geloof natuurlijk, het recht om ons te vertellen dat wij niet onze dagen op onze manier mogen vieren of versieren?
Is dit een anti-weet-ik-wie-of-wat-tekst? No way, geen weg. Het is een tekst tegen alle mensen die hun kop laten hangen, hun huig naar de wind laten hangen, zoals je wilt, tegen minderheden die hun wil aan ons gaan opdringen en onze tradities gaan uithollen (Sint/Piet/Kerst)
=later meer, ook over de kop: Geen letter=



Geen opmerkingen:

Een reactie posten