vrijdag 12 mei 2017

The Donald, De nieuwe Nixon? Watergate 2?

Ok, eerlijk, ik heb geen ene moer te verbergen, nee, echt serieus, ik ben een "no no mannetje". Ik heb helegaar niets gedaan in het verleden dat me ongerust zou kunnen maken, mocht ik al kandidaat zijn voor het premierschap van ons land. Nu ja, ik rijdt wel eens te hard (de laatste maal was 4 (vier) kilometer te hard en dat is dan 36 euro, overigens, negen euro per K. Daar kwam ik achter omdat ik, een maandje of zo her, in Maastricht ben geflitst! Negen euro per kilometer! Da's wel veel hé?) Ik heb ook wel eens fout geparkeerd, natuurlijk, ik heb ook wel eens bij een marine commandant gestaan voor een dingetje, maar ik ben eigenlijk een heel braaf menneke.
Dus mocht de FBI/CIA/NSA/MARID/ABWEHR/MI5 of welke instantie dan ook, een onderzoek na mij instellen, dan komen ze bedrogen uit, als het om mij gaat. Nogmaals, ik heb niets te verbergen. Ik kan niets verbergen, alles over mijn leven staat wel ergens in een digitaal archief of zo. Ik heb natuurlijk ook de macht niet om een dergelijk onderzoek te verdoezelen of te verhinderen, zoals het nare en idiote mannetje aan de overkant van de grote plas, ja, ik bedoel die gek mat dat rare haar en dat nare mondje en dat vreemde duimpje op de wijsvinger, ja ik bedoel natuurlijk Trumpetje.
De man heeft weer eens een nederlaag geleden, of beter gezegd, is weer eens op zijn muil gegaan. Na alle rellen die hij al had met het door hem, in dienst van de staat, ingezworen personeel van een hoog gehalte, heeft hij nu de baas van de FBI, ontslagen, door middel van een kort en onduidelijk briefje! Pourqoi dan wel? Nu ja, die chef van de FBI wilde het onderzoek naar de betrokkenheid van "Rusland/Poetin/KGB", niet loslaten. Hij onderzocht eerst de connecties van H. Clinton met Russische banden, maar vond niets. Hij, ene James Comey, vond wel dat er banden waren tussen medewerkers van Trump en "Russia without love". Comey was/is overigens een advocaat, maar goed, die moeten er ook zijn.
Zijn 'opvolger', nu ja, ooit zijn tweede man, McCabe, zegt dat het onderzoek naar de banden van Rusland en Trump gewoon doorgaan. Kijk en dat is dus eerlijk en to the point. Deze man laat zich, net als Comey, niet onder druk zetten en gaat dus gewoon door met het onderzoek.
Het geheel riekt vreselijk naar Watergate, de zaak die de enige president die tot nu toe moest aftreden, de Republikein (!) Richard Nixon, de nek om draaide. Heel in het kort voor de te jonge lezertjes: 

In de nacht van 17 juni 1972 werden vijf mannen gearresteerd tijdens een inbraak in het hoofdkantoor van de Democratische Partij, in het Watergatecomplex te Washington. Doel van de inbraak was waarschijnlijk het plaatsen van afluisterapparatuur, al werd ook gespeculeerd dat de inbraak was bedoeld om belastende papieren in handen te krijgen over betalingen van ene Howard Hughes aan die maffe Nixon, en om zo de Democraten met Hughes in verband te brengen. Larry O'Brien, de voorzitter van het campagneteam van de Democraten in wiens kantoor werd ingebroken, was sinds 1968 een betaalde lobbyist voor Hughes. Later zou blijken dat de inbrekers op 28 mei 1972 hun eerste bezoek brachten aan het hoofdkantoor. Daarbij werden documenten gefotografeerd en er werd afluisterapparatuur geplaatst. Directeur John Mitchell van het Republikeinse comité voor herverkiezing van de president (Committee to Re-elect the President; CREEP!) was niet tevreden met de resultaten en liet de inbrekers nogmaals een bezoek brengen, waarbij het doel was beter materiaal in handen te krijgen. Uiteindelijk werden er allerlei aanwijzingen en bewijzen gevonden en moest Tricky Dicky aftreden.

Iets dergelijks staat nu ook te gebeuren, denk ik. Ik heb de hoop dat die Trump zijn "tour of office" niet afmaakt. De man is gevaarlijk en een leugenaar en een vreselijke megalomaan, nog erger dan een bepaalde jonker annex KM officier die ik heb gekend. Dat Trump meer megalomaan is dan dat figuur wil wat zeggen. Die magoggel stuurde in elk geval niet op oorlog aan. (Nu ik dit schrijf komen er wel allemaal rare en nare herinneringen aan hem bij me boven, maar daar later weer eens over. Hij, de jonker, werd niets voor niets de kapitein genoemd.) Nee, hij maakte geen oorlog, maar hij vernederde wel zijn personeel, en, nog veel erger, zijn patiënten. Zoiets als dat wat Trump doet met de minderheden in zijn land, zeg maar. 

Goed, Trump heeft zijn (net) aangetreden hoofd van de FBI dus de laan uitgestuurd en heeft hem op de tv behoorlijk belasterd. De man,Comey. diende sinds 2013 als hoofd van de FBI, trad af na de verkiezingen en werd door de Trump opnieuw aangesteld en man, wat was dat rare ventje blij dat hij Comey kon strikken. Toen het hoofd van de FBI dan maar bij zijn standpunt bleef en op zijn been stijf hield om de connecties tussen Donald en Vladimir te blijven onderzoeken, was het met de liefde gedaan en ja, de man mag weer een eigen praktijk beginnen.Trump wil natuurlijk niet dat zijn ontslagen hoofd van de FBI zijn verhaal gaat vertellen, het ware verhaal, vermoedelijk en verbood hem om naar de pers te stappen. (Ja, DUH!) Hij vertelde op tv, dat zijn (voormalig) hoofd ambtenaar een "aansteller en een showman" was. (Je had de jonker moeten kennen, dat was pas... Ik aborteer al weer, merk ik.)
Goed. De lief en ik hebben vier kinderen opgevoed en passen wekelijks op twee kleinkinderen op. Dus ja, wij weten iets van het gedrag van kleuters. Er was een tijdje terug een hele leuke serie op tv dat heette: "over het geheime leven van een vierjarige." Daar zag je in hoe peuters, op weg naar pubertijd, zich ontwikkelden. Hoe ze opeens dikke vrinden waren met dat ene kind en een moment later dat ene kind verrieden aan een ander kind, waar ze dan weer dikke maten mee werden. Omdat het ene of het andere kind met hun stepje in de poep reden of een pop stal/leende, nu ja, dat soort dingen die voor vier jarigen gewoon heel belangrijk zijn. Nu ja, allemaal heel belangrijk natuurlijk, als je vier bent.
Maar: het wordt minder natuurlijk als je president bent van de grootste staat van de wereld, dan verwacht je dat gedrag toch niet meer? Maar da's krek wat er nu gebeurd in de wereld. Een man, met de mentaliteit van een verwende vierjarige, staat aan het hoofd van die staat. En dat maakt me bang. Bang voor deze wereld, bang voor het Amerika zoals wij dat kenden. Zijn gedrag geeft me ook hoop. Hoop dat de Yanks zijn gedrag herkennen en een procedure beginnen waarmee hij uit zijn presidentschap gegooid gaat worden.
Hij heeft de pers al helemaal tegen zich, natuurlijk.Hoe luidt het spreekwoord nog maar weer? Oh ja: 'De pen is machtiger dan het zwaard!', zei  Edward Bulwer-Lytton ooit!
Na de laffe, door misselijke, achterlijke en vieze moslims veroorzaakte, aanslag op Charlie Hebdo was dat ook een van de eerste koppen die werden geschreven in het eerste nummer na de moorden.
En ja, zo is het!

1 opmerking: