woensdag 27 november 2013

Plaatsen van herinnering. (Rosenmoller enOsma doen even mee)

=Het is 9/11 geweest. En de schrijver gaat maar door en door en door=
En de complot theorieën zweefden weer rond 9/11. Vele moeilijke en vele vreselijke domme. Ik heb wat na lopen snuffelen in oude kranten en dagboeken van mezelf, om wat helderheid te brengen in de zaak, maar ik werd er een beetje "miesj" van, eerlijk gezegd. Zoveel mensen, zoveel complotten. De hele wereld werd weer genoemd, (ik geloof dat wij Nederlanders te sloom werden bevonden om het te doen en ook de Luxemburgers werden niet voor vol aangezien), maar uiteindelijk sloot het net zich rond ene Osama Bin Laden. Een onverkwikkelijke, bebaarde en jurken dragende en een naar, dom, maar fanatiek uitziend islamitisch heerschap die ergens uit de vage bergen van een vaag Verwiggistanland kwam, maar wel de veilige poen van een vader/miljonair uit Saudi Arabië, achter zich had. Zoiets als die afgrijselijke man Rosenmöller, die linkse  PSP of is het nu al SP, of Groene, taal verspreid maar dan wel netjes een ton of vijf per jaar aan inkomsten van de rente van zijn pa's voormalige kapitaal trekt.  Om maar te zwijgen van de poen die hij krijgt van zijn Tv programma's.
Mijn oude vader had altijd een uitspraak: Bethesda. Tot zo ver heeft de heer ons gebracht, zei hij dan. En hij had de 'School met den Bijbel' doorlopen, dus hij zal het wel geweten hebben.  Maar hoe dan ook, het heeft die galbak van een Bin Laden en zijn veertig (en meer) rovers uiteindelijk niets geholpen en die baardaap zelfs een eenzaam watergraf opgeleverd, als we Hank de Yank mogen geloven. Maar ik zie ze er voor aan om hem gemummificeerd of in plastic gegoten ergens in een archief te hebben gestopt.Ik zou het wel een teken van echte journalistiek hebben gevonden als CNN met de Navy Seals was meegereisd en live verslag hadden gedaan hoe die nare mijnheer aan zijn eind was gekomen.
Niet kies? Hoezo, niet kies! Het doen doorboren van een aantal hoge kantoorgebouwen en daarbij duizenden slachtoffers (en wie weet hoeveel mensen met een PTST achterlatend) en dat op Tv uitzenden is wel kies?

Maar, ons volk, althans het Nederlands lievende deel, was wel verdeeld geraakt, zowel in de samengestelde  Marokkaanse als Nederlandse delen. Ik geloof dat Wim Kok nog de baas was in ons land. Hij hield de zaak samen, maar het werd moeilijker en moeilijker. Opeens zagen wij, oorspronkelijke bewoners van het land, dat er zoveel mannen met jurken met baarden en op slippers door onze straten liepen, opeens zagen we zoveel vrouwen met hoofddoeken en gezichtsbedekking op, opeens merkten we dat onze buren steeds minder duidelijk Nederlands spraken en zich meer en meer afzijdig hielden van hun buren en opeens merkten we dat, wat de politie al eerder had opgemerkt, er zoveel criminaliteit was, onder de uit niet Nederlandse ouders geboren jeugd en wij, Nederlanders, wisten niet hoe dat nu helemaal zat. Maar, zoals we dat al eeuwen doen, polderden we dan maar weer en namen aan, dat die Osama en zo, ver weg waren en buiten ons beeld stonden. Zo sukkelden we door. We ademden in, zagen dat )sommige/vele) van onze Marokkaanse vrienden, buren en collegae er toch ook wel mee in zaten en we ondergingen de oorlogen in het verre buitenland, waar velen stierven en later dus ook 'onze' jongens. 
De nieuwe eeuw was al aangebroken en opeens, ik stond een maandje of wat voor mijn pensioen, was daar de politieke moord op 0605 op Pim Fortuyn. Niet alleen ons land was totaal verbijsterd, maar ook de hele wereld stond stomverbaasd te kijken wat in het Nederland, dat tolerante Nederland gebeurde. Nauwelijks bekomen van die vreselijke complotten: "De kogel kwam van links", was er de afgrijselijke slachtpartij op Theo van Gogh. Ik geloof dat we langzaam murw werden, dat we langzaam onze hoofden in onze schoten legden en dachten dat we het wel allemaal gezien hadden. Dat we ons gelukkig konden prijzen dat we niet in die US of A leefden, waar schutters die onschuldige mensen doodde, eerder regel waren dan uitzondering. En ja, goed, een rechtse politicus: ja, die vraagt er toch wel een beetje om, niet? En ja, een linkse cineast die altijd maar kritiek had op de islam, nou ja, wij Nederlanders wisten wel al dat we onze bekken moesten houden, toch? Althans zo sprak links en dus (volgens hen) weldenkend Nederland.
En ja, toen op zaterdag 9 april 2011 een geflipte puber met een wapen in het plaatsje Alphen aan de Rijn in een winkelcentrum zomaar willekeurig mensen doodschoot, toen wisten we het ook allemaal niet meer.
Bij die laatste herinnering zat ik weer eens op de fiets.
Bij thuiskomst trof ik een totaal verbijsterde E. aan en een journaal dat het nog de hele dag uitzong met dat bericht.
Nou ja, de moordaanslag op de Koninklijke familie toen in Apeldoorn, heb ik ook niet live gezien. Ik zat op de, goh je raadt het. Maar de Damschreeuwer wel op Tv. En, blijkt, die komt geregeld nog in onze Super. Hij schreeuwt dan niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten