maandag 23 november 2015

Godsdienst is respect?

Een dag of twee geleden kreeg ik, zoals dat vaak gaat, via facebook een berichtje binnen. Facebook is een fraai, snel, gezellig, soms gevaarlijk, soms stomvervelend en soms ergerniswekkende sociaal medium. Vaak worden er enorme boude uitspraken gedaan, worden er mensen enorm afgezeken, wordt er tot haat aangezet, worden er opmerkingen geplaatst die helemaal verkeerd overkomen bij de ontvanger en vaak is er een heleboel BS te lezen. Maar heel vaak kun je ook ongezouten je mening kwijt, zoals nogal eens voorkomt op een site die ik en een heel "exclusief" clubje vrienden hebben.
Ik zie vaak ook hele leuke foto's of filmpjes, vaak met kattenbeesten, ik ben een poezenman, (ja, ha, ha) voorbij komen. Maar in dit geval was het een "post". Er waren twee zoenende mannen op afgebeeld en eronder stond een tekst als: Als je dit deelt zal een homofoob je "unfrienden", zuks dan. Nou heb ik vaker pro HOLEBI en Transgender "posts" gedeeld. En waarom niet? De ooit zo hoopvol begonnen (en terechte) acceptatie van voornoemde groepen, wordt de laatste tijd steeds meer in het nauw gedreven. (Ik weet het: deze zin loopt niet echt lekker, maar je begrijpt wat ik bedoel?) Dat gebeurt vaak door mensen die zich religieus noemen en die een hekel hebben aan de groepen mensen met die, in hun ogen: "abberaties". Want: zeggen ze: zo staat dat nu eenmaal in ons of  heilige boek of onze heilige schriften. Het wegpesten van Homo stellen, nee, niet flauw doen met je m/v, nee je begrijpt wat ik bedoel, uit steden en dorpen of wijken door mensen die geen enkele vorm van empathie of tolerantie tonen, het beschimpen en bespotten of zelfs agressief optreden tegen homo's, neemt hand over hand toe.
Dus ja, ik "sharede", kan FB ook eens NL woorden leveren, met liefde zo een "post." (Voor de goede orde, maar ook dit is zo afgezaagd: homo's zijn mensen zoals jij en ik. Maar waarom ik dit nu weer zeg? Dat lijkt ook wel een stigma te zijn.) Maar, dat is natuurlijk niet mijn enige reden om een zuks ding te doen. Ik verklaar mijn tweede en belangrijkere reden later, verderop. Geduld dus. Ik tikte er nog een zinnetje onder: The less homofobes I know, the more the merrier, woorden van die strekking, (De "post was in het Engels gesteld, inderdaad.) Goed, een zijstapje. Nee, ik ga niet naar de Gay Pride. Ik hou er niet van, ik vind het vals en overdreven, maar: doe wat je niet laten kunt. Ik ga ook niet naar het carnaval: ik hou er niet van, ik vind het vals en overdreven, maar: doe wat je niet laten kunt. Ik ga ook niet naar massa demonstraties tegen of voor wie dan ook: ik hou er niet van, ik vind het vals en overdreven, maar: doe wat je niet laten kunt. Kortom: leef je leven. Wees tolerant en laat mensen in hun waarde.
Tot mijn stomme verbazing kreeg ik vandaag een tegenbericht na en op het plaatsen van de foto, annex mijn opmerking, zie boven. Van een ver een vaag familielid. Ik ga verder geen namen geven, hoor.
De man, hij en zijn gezin zijn zwaar kerks, dat mag natuurlijk, dat respecteer ik. Ik heb hem en zijn gezin ooit eens ontmoet, heel ver weg. Hij was "reverend", zeg maar een soort dominee, zoiets dan, van een kerkgemeenschap die nogal streng was in de leer. Nee, ik ga het gezin NIET bespotten, ik geef alleen een klein inkijkje. Ik respecteer natuurlijk hun manier van leven en hun manier van geloven. In het hele huis was geen boek te vinden dat niet over de bijbel of over de uitleg van dat boek ging. Er was geen Tv. Er waren geen kranten en de radio werd alleen op zondagen aangezet. De (hele jonge) kinderen, werden voor de maaltijd, na een heel lang gebed, ondervraagd over het geloof, nu ja, hun manier van geloven. (Als je zegt dat het over de Catechismus ging: dat kan, ik ben niet thuis in die wereld. Maar ze moesten een angstaanvallend aantal vragen beantwoorden en deden dat heel serieus.) Gelukkig kon ik ontsnappen. Dat klinkt misschien heel onaardig, maar ik werd gebeld door "het schip" dat er wat loos was.

Goed. Ik kreeg dus een antwoord van het verre familielid binnen. Hij nam aanstoot aan de foto, schreef hij. Niet "omdat hij homofoob was, maar omdat 'zijn' God had gezegd dat homoseksualiteit een gruwel was." Ik laat die woorden in het midden en voor wat ze zijn. Ik ken de bijbel niet en vind dat helemaal niet erg. Ik ga ook geen anti-bijbel of anti-gelovigen Blog opstellen. Ik heb respect voor mensen die dingen doen en/of geloven, zonder dat ze mij (of de wereld) daar mee lastig vallen. Hij vroeg ik of ik "merrier" zou zijn, als hij mij "unfriende".  Mijn antwoord, excuseer mijn Steenkolen Engels, was als volgt:

  I can well understand your view on this matter, from your Christian point of view. I do offcourse respect that. My views are different, I hope you will respect that also. There are a few reasons for my posting this. First of all I' m not a religious person. But if there is God, I do not think he looks upon one of His children saying: you are good, or you are bad. Secondly, and in my eyes more important: Not only Jews, Roma's en political opponents were murdered in the hideous third Reich, homoseksuals were victims also. In a world were antisemitism is rearing it's horrible head and homoseksual people are discriminated by my fellow contrymen with a totallly different religious view, I think it to become a dangerous situation, leading to excesses. If you think you must unfriend me, I respect that. But maybe you should think about my motives for stating my opinion.

Dus ja, mijn kopje van het artikel: "Godsdienst is respect?" is geloof ik goed gekozen. Ik geloof er dus geen ene moer van. Van dominees en priesters en imams die zeggen respect te hebben voor andermans ideeen en die meningen overdragen op hun volgelingen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten