vrijdag 27 november 2015

Kaspar Hauser. (Ofwel: er is meer tussen hemel en aarde) I

Kaspar hauser.jpg 


Dit is een (mogelijke) afbeelding van ene "Kaspar Hauser". Ik neem aan dat jullie die naam wel eens gehoord hebben? Hij was en is een van de meest geheimzinnige mensen in die 19e eeuw. Een eeuw die toch al zo vol was met allerlei geheimzinnige mensen en namen en romantische figuren?? Ik noem alleen maar "De man met het IJzeren masker" van Alexandre Dumas (pere), moet je er dan wel bijschrijven. Maar ook "De klokkenluider van de Notre Dame, Ivanhoe en de Drie Musketiers en zo, stammen uit die jaren.
Kaspar Hauser was overigens een heel echt raadsel. Het was een echt mysterie. Tot op de dag van vandaag is dat zo gebleven. Na zijn leven, dat helaas heel kort was en nooit echt opgehelderd werd, was er dan ook een hausse aan Kaspar Hauser beelden, boeken en "verschijningen". Nee, geen films of operettes of, iets waar men tegenwoordig helemaal maf van is, die afgrijselijke Musicals, die vreselijk verfoeibare vorm van "kunst", waar tweede en derde rang zangers en zangeressen zich in laten zien en daardoor bij allerlei, misschien nog meer verfoeibare programma's als "Pauw", "DWDD", laat staan "Ron, hoe-heet-die-nog-maar-weer, gesprek-met-kok-op-de-achtergrond", terecht komen. Maar ja, ik begrijp het wel, je moet wel, als BN'er. Je moet je talent hoereren, zeg maar. Je moet verschijnen in de programma's van de mensen die dat maken, programma's van die absolute no brainers.

De meest erge van die shows? Goh, ik heb lang na moeten denken. Ik wilde eerst iets over mensen en shows schrijven, maar ik bedacht dat Goor en Geer in dat soort programma's optraden en ik wil die twee namen niet verbinden aan de menselijke intelligentie verbinden, in ieder geval niet aan het DENKENDE en menselijke deel van onze natie.

Maar even over Kaspar Hauser, daar ging het namelijk over. Man, als ik zijn geschiedenis zou willen lezen en dan ook nog eens bestuderen en ook nog eens beschrijven, dan had ik wel veertig of vijftig dikke boeken nodig. Ik heb wel veel over hem gelezen en ben er, na al die studie, al die vele en tegenstrijdige boeken, nog steeds niet uit. Ik gaf eerder al een kleine samenvatting, die zal ik nu nog even herhalen. (FF in het Engels, dan)

On 26 May 1828, a teenage boy appeared in the streets of Nuremberg, Germany. He carried a letter with him addressed to the captain of the 4th squadron of the 6th cavalry regiment, Captain von Wessenig. Its heading read: Von der Bäierischen Gränz / daß Orte ist unbenant / 1828 ("From the Bavarian border / The place is unnamed [sic] / 1828"). The anonymous author said that the boy was given into his custody as an infant on 7 October 1812 and that he instructed him in reading, writing and the Christian religion, but never let him "take a single step out of my house". The letter stated that the boy would now like to be a cavalryman "as his father was" and invited the captain either to take him in or to hang him.

Ja, dat is maf. Er was nog een briefje overigens en daar stond in dat hij op de 30ste april 1812 was geboren en dat zijn naam Kaspar was. Zijn vader zou een officier van een cavalerie regiment zijn, die was gesneuveld in de strijd (tegen Napoleon?) Hoe dan ook, er was een handelsman die hem onder zijn vleugels nam, en meenam naar het huis van die "Hauptman Von Wessenig". De knul werd ondervraagd en kon alleen maar uitbrengen dat hij "een cavalerist wilde worden, net als mijn pa." Verder zei hij alleen maar, in slecht verstaanbaar Duits: "Pferd, Pferd."  Hij werd naar een politiebureau gebracht en kon, maf eigenlijk, wel zijn naam schrijven: "Kaspar Hauser". Hij had, ook zo raar, wel verstand van geld. Hij bleef voornamelijk het woord "Pferd" herhalen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten