maandag 17 maart 2014

En ik snap het verhaal nog niet, deel 2

= maar ik werd dus voor oetl.. en racist uitgemaakt en, erger: voor auwe sjagrijn =


'Wat een vaag Blog heb je nu weer geschreven, zeg!', zei collega S. vanmorgen tegen me, terwijl we, tijdens het lossen en laden, druk allerlei karren naar binnen en buiten reden. 'Ik snapte er helemaal niets van.' 'Nou', zei ik, 'dat komt, ik snapte er zelf ook niets van, maar let op, de volgende keer is het hopelijk duidelijker.'
Dus, Sas, hierbij hopelijk een verduidelijking!


Maar goed, die mevrouw, nu ja, dat mens eigenlijk, bleef maar door toeteren over die twee Somalische collega van me. (lees het vorige Blog.) Ik weet wel dat er (ooit) een (1) Somalische jongen werkt(e) bij ons, althans ik heb dat ooit gehoord. Ik heb de man geloof ik ook een of twee maal gezien, tijdens de drukke verbouwing van een jaar terug, waarbij Alle Hens werd opgeroepen, maar we werken geloof ik alle twee zulke verschillende uren en hebben zulke verschillende diensten, dat ik me zijn naam niet kan herinneren en dat ik niet geloof dat zijn gezicht me bekend zal voorkomen. Maar, dat er twee Somaliërs tegelijk bij ons zouden werken, zou ik in ieder geval wel eens in de gangen en (winkel) paden gehoord hebben, ducht me. En zeker zou ik het gehoord hebben als er twee van die mannen met die afkomst, en dan ook nog eens collegae, in een scooter of brommerongeval verongelukt zouden zijn, of erger, dood waren gekomen. Dat zijn van die berichten die je niet ontgaan, toch? Ik bedoel, ik praat met veel collegae in de winkel en op de vloer en ik hoor het nodige van de vele chauffeurs die meerdere kerend daags langs komen met de vracht en chauffeurs zijn nogal knappe informatiebronnen. (Om niet te zeggen de roddeltantes van De Keten) Die gasten komen namelijk langs alle (ondertussen aal meer dan zestig) filialen en pikken overal het nodige nieuws en de nodige nieuwtjes op en mee. Maar ook van hen, nee, niets, geen woord, geen enkel gerucht over een (1), maar al helemaal niet over twee, Somalische (oud/ex) medewerkers die het leven hadden gelaten. Niet alleen niet van ons filiaal maar van geen enkel filiaal, werd een overlijden gemeld, al dan niet gruwelijk. Want: die chauffeurs, die eigenlijk niet in dienst zijn van De Keten, maar van diverse transportbedrijven die een transport contract met De Keten hebben, hebben een voorkeur voor allerlei sterke verhalen, waar je overigens een goede 60.000 korrels zout op moet leggen.
Ik ken(de), zoals gezegd, wel die ene Somalische medewerker, althans, ik had ooit eens een collega gezien die aan een Somalische beschrijving voldeed, (hetgeen niets met ras of racisme te maken heeft, maar gewoon omdat men het me vertelde) maar dat was alweer een jaar geleden, toen onze winkel werd omgebouwd. Dat heb ik  uitgebreid beschreven. Wel weet ik dat we ooit een "collega" hebben gehad, ook behoorlijk donker van kleur, maar meer een man uit Ethiopië, of zo, die enkele malen per dag, in de rookruimte van de kantine, een matje uitrolde en dat haar precies in de richting van Mekka legde en vervolgens, gedurende meerdere minuten, in gebed ging. Dat zoiets, in elk geval, de tijd die hij nam voor die gebeden en niet het feit dat hij bad, niet helemaal accordeerde (fraai oud woord, ja ik begin er weer aan, aan dat oude Nederland, ik vind het wel fraai) met zijn CPU, dat is het aantal Collie dat je Per Uur wegwerkt, noem het gewoon maar zijn werk, was uiteindelijk de oorzaak dat de toenmalige FM's afscheid van hem namen. Tijdens al dat bidden verzocht die man ons dan ook nog eens om die, openbare, (rook)ruimte te verlaten zodat hij in alle eenzaamheid en zonder gehinderd te worden naar zijn Heer, dioe hij anders noemde, overigens, bad. Wat we natuurlijk meteen deden. Je kent me, toch? (Is dit cynisch genoeg of moet ik nog vertellen dat ik hem en zijn matje in een vuil container heb gegooid? Hem erbij smijten was dan wel mijn streven, maar hij was net weg, helaas!)
Tja, godsdienstvrijheid is in de grondwet opgenomen, gelukkig, maar je kan het overdrijven, zoals, tjee, lezers en lezeressen, ik zit weer op de bekende praatstoel, maar zoals die maffe dominee, die beweerde dat (oud- en helaas overleden) minister Els Borst door een goddelijke straf gedood was. Want: ze had meegewerkt aan wetten op euthanasie en abortus en zo. Achterlijk! Die dooie dominee dan, niet de minister. Verbieden zulke streng gelovige mensen. Zo een dwaze verkondiger van het geloof is net zo erg als een Imam die beweert dat je vrouwen mag slaan of dat vrouwen gesluierd moeten lopen of als dominees die beweren dat vrouwen niet mogen stemmen. Ik ben nu nog heel mild, hoor in mijn meningen.

Maar goed, Sas, ze, die mevrouw, hield voet bij stuk. Nee, die jongens, die Somalische knullen, ze zwakte het woord schatjes al wat af, waren inderdaad dood. Zei ze. En: zei ze, ze stierven voor (en door) De Keten. Sterker, zei ze, ze stierven omdat ze niet meer bij De Keten mochten werken! Dat ze, impliceerde ze, uiteindelijk gestorven waren omdat ze hier niet meer mochten werken.
(Ik licht een tipje van mijn sluier op. Ik ben gek op complotten en op complot theorieën. Ik vind het heerlijk om over de JFK zaak te lezen. (JFK, voor de jeugdige lezers was een president van de USA, John F. Kennedy. Hij werd vermoord in Dallas, Texas, op 221163.Nu, vijftig jaar na zijn dood, is het onderzoek naar zijn dood eigenlijk nog steeds niet afgesloten en ik smul van al de verhalen die er nog steeds over gaan. Net zo als ik met rooie oren lees ober de vlucht van dat Maleisische vliegtuig dat een dikke week geleden totaal, maar dan echt helemaal, verdwenen is en waarover nu de fraaiste geruchten gaan. (Ja, ik vind het erg en triest, ik meesmuil, oud woord weer, niet, nee echt niet)
Maar, van de Somalische jongens en hun dood en De Keten? Ik heb geen idee!

'Goed mevrouw', zei ik tegen de steeds vervelender wordende en doordrammende dame, 'ik heb geen idee waar U het over heeft. Echt hoor, ik heb gewoon geen enkel, maar dan ook absoluut geen enkel idee'. Mevrouw was vast besloten om haar gelijk te halen. 'Ja, maar jullie winkels, jullie keten, jullie kapitalisten, jullie groot geld graaiers, jullie zijn asociale werkgevers en gaan over de ruggen van de vluchtelingen! Wacht maar tot de ... (ik mag geen negatieve reclame maken, maar ze noemde de naam van een politieke partij die mij helemaal niet gezind is, maar het woord tomaat kleeft er wel aan) .. aan de macht komt, dan zal de wereld pas ten gunste van ons, de echte werkers veranderen! (Mevrouw was overigens iemand die een uitkering genoot, had ze me ooit eens verteld)
Je bent dienaar van het kapitaal (Ik hoorde wat publiciteit van de tomaten en de kabouter partijen hierin)  en je bent een vreselijke oetl.. en een enorme racist en een vieze auwe sjagrijn. Je zit trouwens alleen maar naar me tiete te loeren, ik heb je wel door, vuile smerige viezerik dat je der bent.'

Haar 'tie..' (mocht ze die al hebben) waren overigens niet zichtbaar door de zeven lagen kleding die ze droeg. Bovendien was de ontsierende vlek in de nogal aanwezige snor op haar lip, boven dan, nogal Libido verminderend!

Ik heb haar nu al twee dagen niet gezien. Hopelijk blijft dat zo!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten