dinsdag 18 maart 2014

Over efficient werken gesproken. Part one)

Kijk, dat het met de economie niet geweldig gaat in ons land, is een uitgemaakte zaak en daar lopen we al jaren tegen aan. Dat we, zeggen de politici, langzaam uit het dal krabbelen, dat zal wel zo zijn, maar dat merken we, de werkers, nog niet, met z'n allen. Integendeel, de crisis is ons, werkenden en gepensioneerden, nog niet voorbijgegaan. Onze salarissen zijn bevroren, onze pensioenen worden verminderd en de mensen moeten minder uren 'maken'.
In mijn geval wordt ik dus dubbel gepakt, want mijn "pensioen", wat het niet is, maar een ABP uitkering, die ik zelf heb opgebouwd, is gereduceerd maar ook mijn uren bij De Keten zijn verminderd. (Dat geldt ook voor het pensioen van E. trouwens, dus worden we drie of vier maal genaaid.) Dat is niet leuk. En dat is slechts een eufemisme. Maar goed, "we go with the flow", we bezuinigen hier en daar en al met al komen we deze crisis wel weer door. (Dat hebben we onder Lubbers en Balkenende ook gedaan en ja, we leven nog.)
Goed, maar in Superland is het natuurlijk ook crisis. Ik heb geloof ik al verteld dat iets verderop in de wijk een LIDL is geopend en dat die een beetje een drukje voor onze deur doet. Ook is er een Dirk bijgekomen en binnenkort opent ook nog eens een extra filiaal van onze winkelketen haar deuren. (Zie mijn Blog: Afscheid.)
Dus ja, er moet bezuinigd worden op de uren en op de manier van werken. Minder uren en efficiënter en meer doel gericht is de oekaze en het credo van het hogere management. Zuchtend leg je je daar dan maar weer bij neer, want je hebt, na al die jaren in het vak, zelf wel al bepaald hoe je het meest efficiënt bezig bent. En: dat staat vaak in schrille tegenstelling tot de theorie die de Bovenbazen je opleggen. Maar: die Bovenbazen (met dank aan Marten Toonder) zitten veilig verschanst in hun (al dan niet ivoren) toren op hun Bovenbazen bergplaats en komen een enkele keer in hun (mag ik het zeggen?) "Lease bakken" naar een winkel afzakken en doen daar dan hun kokmeeuw show.
(Nee, ik leg het niet meer uit. Ik schreef er al over! Oh, niet gelezen? Even heel snel dan: Kokmeeuw effect: Binnenvliegen, de zaak opvreten en de zooi onderschij... en dan weer, veel lawaai producerend, de tent verlaten)
Efficiënt zijn betekent doeltreffend zijn. Duidelijk. Dus geen geneuzel er om heen. Je werk en verder niets, begrijp ik. Geen ge oh met je collegae, geen praatjes verkopen met klanten, terwijl je je klauwen niet laat wapperen, als je met drie karren tegelijk kunt sjouwen dan doe je dat niet met een kar, je moet het overzicht behouden en al dat soort zaken. Correct. Maar dat doen we al jaren en daar ontbreekt het bij ons dus niet aan. 
Maar, af en toe wordt je op de niet efficiëntie van andere, niet tot jouw winkel/collegae/groep behorende werklui gedrukt. Het was sowieso toch al een dag met haken en ogen. Zo zijn er verscherpte veiligheidsregels bij onze Keten in werking getreden. (En terecht en goed en juist, geen discussie over, hoor!) Ik ga daar verder ook natuurlijk niet dieper op in, de vijand kan meelezen. Nee echt, ik ga daar serieus niet dieper op in. Volstaat te zeggen dat we, tijdens de openingstijden van de kluis in het filiaal niet meer alleen, nu ja, eigenlijk helemaal niet meer, buiten het pand mogen zijn. Vaak zijn we op dat tijdstip nog druk met de vracht bezig. De vrachtwagen, met chauffeur, inderdaad, staat dan voor ons pand.
"Hoe laat is dat dan?" Nee, slimmerik, dat zeg ik niet. Maar het is een tijdstip. Ja, ergens in de ochtend, dat durf ik dan wel te zeggen. Op het moment dat die kluis geopend wordt, gaan de medewerkers naar binnen, de chauffeur van de vrachtwagen klimt in zijn cabine, nadat hij de laadklep gesloten heeft, doet zijn portieren in het slot en wacht op de dingen die komen gaan. Na een x tijd, gaan de deuren weer open en gaan we verder met het lossen/laden van de vrachtwagen.
En nee, da's niet efficiënt, dat geef ik toe, maar het is voor de veiligheid. Van lijf en leden en have en goed, zeg maar.

=Dan wordt het tien uur ongeveer en dan slaat het noodlot toe en dan zie ik in beeld hoe efficiëntie niet gespeld of gespeeld wordt. Liander en Waternet komen voor de deur! Ambtenaren!=
Morgen meer over die komedie!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten