vrijdag 4 april 2014

De "Paasbeleving", maar dan anders.

 Een wat laat vervolg op het Blog dat ik schreef over wijn en ongein, maar dat genoeg zei over datgene waar velen mee bezig zijn, geloof ik. Snobisme, verhoging van eigenwaarde en verhoging van je status? 
Verdorie! (maar dan anders gezegd)  Ik had net zo een fraai Blog geschreven en door een verkeerde handeling op een of andere knop is die hele meuk kwijt. Ik ga het nu dus saven na elke regel.

Ik had het in een (eerder en ouder Blog) al over wijn en ongein, zoals ik me herinner. Dat was om even te preluderen, ja, fraai woord, vind ik ook, maar om dus even vooruit te kijken op het aanstaande paasfeest, en dat misschien wel over meerdere pagina's. (Ja, zucht, mot dat nou? Nee hoor lezer, ik doe het graag.) Over de Pasen dus en zo en waarom het nu een heel ander festijn is geworden dan ooit bedoeld.
Pasen is een woord dat een afleiding is van het Jiddische woord Pesach. Het Joodse volk vierde ooit de Pesach, na hun bevrijding uit de slavernij van Egypte (het bekende verhaal Exodus, Leon Uris schreef een prachtig boek daarover en dat werd verfilmd, maar ik bedoel het Bijbel boek.) Die Exodus, uittocht, vond plaats na de doeltreffende moord op een groot gedeelte van het Joodse volk door de Egyptenaren! He. ik herken dat? Ja, dat is dus een bekend verhaal, de moord op Joden, hoor, kwam (en komt) heel vaak voor. Ik heb zelf nog enkele Joodse bloeddruppels of genen in mijn lijf. Maar ik geloof dat elke Nederlander dat wel een beetje heeft. Dus ja, ik voel me wel wat verwant aan het Joodse volk, in elk geval heb ik een soort sympathie voor hen, maar dat heeft de doorsnee NL'er ook, met dat volk. Joden zijn overigens niet allemaal voetballers en wonen ook niet met z'n allen in de Ajax Arena, hoor. En, nee ze hebben niets met die vorm van het Smurfenlied te maken!
(Nee, ik weet ook dat Israël er af en toe een puinhoop van maakt in de bezette gebieden, maar hun tegenstanders, de Palestijnen doen daar ook dapper aan mee en nee, ik doe niet aan politiek en dat soort gedoe en zal geen pro of contra standpunt innemen of uitdragen. Het enige wat ik kan zeggen dat antisemitisme een afgrijselijk iets is.)
Wij vieren ook Pasen, maar of dat nu wel een gebeurtenis om te vieren is? Herdenken zou beter zijn, als je de geschiedenis leest. Want, weten we nog wel waarom we Pasen vieren? Nee? Nou ik moest het ook even na gaan, want zo Bijbelvast ben ik niet en kerkbezoek is niet een onderdeel van mijn zondagse programma. Niet dat ik die twee zaken veroordeel, hoor. Een ieder moet en mag doen wat hij/zij en hem/haar uitkomt, zolang het een ander geen overlast bezorgd of stoort in de mening van diegene of die een mening wil opdringen.
Maar goed, Pasen gaat dus over de opstanding van Jezus, ons allemaal wel bekend, neem ik aan. Volgens de een een zoon van God, volgens de ander een opstandige Joodse rebellenleider, volgens derden iemand die een nooit bestaande figuur was. Hoe dan ook, in het Boek, bijbel betekent gewoon vertaald Boek. Het komt dan weer van byblos, (Grieks, maar heel oud), dat dan ook papyrus (een soort plant waar ze, ja, dat hejje goed begrepen, een soort papier van maakten. Dat spul werd dan weer doorverhandeld in de Phoenisische (nu Libanon) stad Byblos, dus en zo en verder, begrijp je?) Kijk en zo word je koning van de bijzin (of onzin).
Volgens dat boek, de Bijbel, werd Jezus op, wat nu Witte donderdag heet, verraden door ene Judas Iskariot, overigens een van zijn nauwste co-werkers en medeaandeelhouder in het gezelschap dat zich Apostelen noemde. Voor dertig zilverlingen, overigens. Ik zeg het nu allemaal een beetje cynisch, maar ja, zo kennen jullie me, maar het is een feit dat Judas voornoemd, wel de bankier was van die Apostelen. Hij had mot met Jezus gekregen omdat die gratis iets weggaf wat volgens die Judas dan, wel eens driehonderd schellingen had kunnen opleveren. Die Judas had overigens een gedeelte van die poen voor zichzelf gereserveerd. Nou, we zijn weer terug in onze tijd, nietwaar? Jezus was een goed mens die zomaar wat weggaf, een hypotheek nam zeg maar, en die Judas was dus een echte bankier, want die jatte dus van een ander! (Ik weet niet of het bonus systeem toen al bestond, overigens.) Maar wat die boef wel deed was zichzelf de volgende dag verhangen. Kijk en daar hadden de huidige bankiers nu eens een voorbeeld aan ... (Nee, geen politiek, nee, niet doen!)
Dat was dus op donderdag. De dag daarop kwam hij voor het gerecht, werd beschuldigd en meteen ter plekke veroordeeld, dat ging toen iets vlotter dan tegenwoordig, want ze hadden nog geen advocaten van 400 euro per uur die zaken alleen maar vertraagden toen en ook nog geen vormfouten en zo, en hij werd de dag erop dan maar gekruisigd. Toen was het dus Goede vrijdag. Een dag waar wij, vroeger, vrij voor kregen. Echt. Ik heb dat zelf nog meegemaakt, in mijn jongere jaren. Ik zal jullie de mond snoeren: ja, da's heel lang geleden. Op die Goede vrijdag herdenkt men ook het lijden van Jezus, trouwens. Nou, op zaterdag was het een rustdag voor het peloton zou ik haast zeggen, nee, het was de Sabbat, de traditionele rustdag voor het Joodse volk, maar op Zondag stond de zoon van God dan weer op uit de dood. Ja, ik begrijp het, ja, je moet er in geloven om het geloven. Rond het jaar 310 stond het Paasfeest in de agenda's van het gewone volk en werd het een officiële feestdag.
Maar! (Ja, natuurlijk, er zijn altijd maren in verhalen en geschiedenissen.) Maar, hoe toevallig kan het zijn! Hoe toevallig kan het zijn, dat de twee meest belangrijke christelijke feesten, Kerstmis en Pasen, samenhangen met twee belangrijke wendingen in de natuur. Kerstmis, ik schreef er al over, is de terugkeer van het licht en en het lengen der dagen. Bij Pasen heeft de teruggekeerde zon de aarde dermate verwarmd en ontdooit zodat de gewassen kunnen worden gepoot of geplant of gezaaid? De eerste lammeren die worden geboren en zo? En ja, er bestaat natuurlijk een soort pre Pasen. Gevierd door de oude Germanen en Batavieren en zo. Paasvuren? Eieren? De meiboom? De Paashaas? Allemaal al eeuwen in gebruik voor dat de paus en zijn metgezellen er een paasfeest voor de gelovigen van maakte. Enkel en alleen om heidense gebruiken maar de kop in te drukken. Maar dat zal van alle eeuwen zijn en blijven, ben ik bang voor. Mensen die streng in de leer zijn, gunnen die, die het niet zijn, hen die mening niet.
'Aha, maar nu heb ik je, hoor ik B. en H., zoals gezegd, strenge medelezers en critici, al zeggen. Pinksteren, maatje, je vergeet Pinksteren. Nou ja, een beetje wel, of niet. Ik heb dit overigens helemaal zelf uitgevogeld, zonder hulp van Google of Wiki of zo. Pinksteren komt van Pentecoste, wat 50 betekent en Pinksteren wordt dan ook vijftig dagen na Pasen gevierd. 50 is zeven keer zeven ofwel zeven weken later. Ik stel me voor, maar ik zal de rest van de avond naarstig speuren, dat na zeven weken de eerste oogst, gezaaid rond net heidense feest wat nu Pasen is, de kop op stak of geoogst kon worden. Maar ik ga dat checken!
Maar, dit is de geschiedenis. Ik ga de volgende keer terugkomen over het 'vreetfeest', dat Pasen nu is geworden, net als grote broer Kerst. Over choco Bunny's, over boter lammeren en all that.

=Jezus goes to heaven day, zoals de marine Hemelvaartsdag noemt, moet ik ook nog bespreken, trouwens=


Geen opmerkingen:

Een reactie posten