dinsdag 22 april 2014

Koningsdag werpt zijn schaduwen vooruit (2)


Rembrandweg winter 2013, foto Dion Commandeur.

=korte herhaling van het voorafgaande:
Op 2604 van dit jaar, ik moet aan de kleinkinderen denken, dus ik zeg er bij 2014, komen de koning, de koningin en prinses Beatrix, de voormalige koningin, met een hoop gevolg, natuurlijk, hun belofte aan het (prachtige) stadje De Rijp en aan mijn (nog fraaiere stad) stad Amstelveen, na. Het vorige jaar ging Koninginnedag niet door vanwege de abdicatie, maar dit jaar bezoeken ze beide plaatsen. Dit is die Rembrandweg in de winter, overigens=

Zoals ik als schreef, heeft ons filiaal van De Keten een behoorlijke plaats bij de 'winkelwedstrijd' behaald. Dat was eigenlijk een beetje vreemd, maar dan ook weer niet zo vreemd, dus. Want, onze FM's, onze sectorchefs en wij, het voetvolk, hadden besloten om der geen ene overdreven re.. aan te doen. We hadden, zonder afspraken of toejuichingen of zonder 'pep-talks' gewoon gedaan wat we altijd doen. We hebben er gewoon een goede en nette en gewoon een gevulde winkel neer te zetten, net als anders, net als het hoort en geen verdere poeha en geen overdreven poespas. Dus: geen nare lege plekken waar de artikelen niet aanwezig waren, maar ook geen overdreven stands met allemaal veel en veel te opgeblazen zaken en zo, die we normaal ook niet zouden verkopen.
(We hadden ook geen 'dansende FM's, zoals in een ander filiaal wel werd gedaan. Ik zou me, mijn FM ook denkelijk, doodschamen. Gewoon, we waren ons filiaal zoals het hoort te zijn, gewoon, doe ff normaal, onze winkel, ons werk.
Dat gabbertje A.'s afdeling en de mijne werden samengevoegd, de zuivel en de diepvries en dat wij van alle zestig filialen op numero duo van alle filialen eindigden, deed wel heel erg deugd. Nogmaals, A. en ik hadden gewoon ons werk gedaan, normaal onze afdelingen gevuld en netjes gemaakt, 'as usual'.) Dit was even een nagekomen bericht, overigens, maar ik moest het even plaatsen.

Maar goed, even terug naar "Koningsdag", zoals ik al schreef, want dat gedoe geeft heel wat reuring. Zoals dat natuurlijk bij alle grote dingen is. Dat was vroeger al zo, toen, je weet het, ooit in mijn vorige leven. "De" admiraal, maar daar hadden we bergen van, of "De" generaal (van het korps) en daar hadden we, toen, maar een van, kwamen je schip of je kazerne bezoeken en man, man wat een gedoe was dat! Je was dagen bezig om het schip/kazerne op orde te brengen in de standaard die (men dacht dat) de admiraal graag zag. (Over het algemeen was die man ook gewoon een oudere en doorgewinterde zeeman/marinier die graag even een marine rijsttafeltje kwam eten en een goedkoop, want belastingvrij, borreltje kwam drinken en een beetje kwam ouwehoe..., met de mensen van de varende marine of vaan het operationele korps. Vaak kenden zij dan ook de halve bemanning van het schip of de kazerne van 'vroeger'.

Maar, de dagen rond de bezoeken van het Koningspaar, want daar gaat het nu even om, doen me wel heel erg herinneren aan de tijd dat ik nog (toen nog een beetje) onder de indruk kwam van admiralen en generalen. (ik weet, het woord is generaals, maar generalen bekt beter bij admiralen.)
Ook in onze stad gaat er een hoop op de schep. Onze straat, nu ja, onze weg, is hartstikke netjes aangelegd. We hebben een rijweg, met aan beide zijden een breed trottoir, ook een vrijliggend fietspad, en tussen die beiden een verhoogde strook waarop de ondergrondse vuil-, glas, AGF containers staan geplant en tevens staan daar de de parkeerautomaten. (Nu ja, kijk de foto's maar.)
Ja, we lijken een beetje op een grote stad. Een stad als Mokum en zo, onze grote en een beetje vervelende broer en arrogante en dievende broer. Die 'grote' en dievende broer heeft misschien wel de helft van ons oppervalk van de gemeente gestolen! Daar, in de stad waar de hoofd voetbal club verliest van een semi amateur club, kost een uurtje parkeren overigens een euro of zeven ongeveer. Bij ons in de stad nu nog maar slechts twee euro per uur, maar ja, het is ook wel aan de prijs, vind je niet? Ik bedoel: je auto staat er alleen maar. Ze passen er niet op, ze wassen hem niet, ze checken geen oliepijl of zo, pompen je banden niet op, weet je. Ik bedoel: je huurt een stukje steen van twee bij twee meter, voor twee euro per uur. In mijn (stukje) straat, kijk maar aanstaande zaterdag naar de reportage, het wordt prachtig, want dan zijn we breed in beeld, zijn er ongeveer 50 van die plekken, 25 aan elke kant, dus. Die plekken zijn door we week, 6/7, en tegenwoordig bijna 7/7, altijd bezet. Het tarief geldt van 9-21 en dat is twaalf uur. Goed, ik ben geen wiskundige of een rekenwonder. Maar: 50 maal twee = 100 euro per uur. Dat is maal negen dus 900 euro per dag. Dat keer zes (ik reken dag 7 even niet mee) is dus 5400 euro per week, dat keer vier maak een dikke 21.000 euro in de maand.
Je auto staat daar dus, zoals gezegd, alleen maar te staan. Tel daarbij dan de jaarvergunningen op, a 100 euro per jaar voor de zogenaamde 'P gebieden', zoal het wordt genoemd in het parkeer jargon om dar te  parkeren, en dat is, nu doe ik een wilde gok, maar dat is ook nog eens, naar beneden toegeschat, een dikke tweeduizend voertuigen per jaar die daarvoor dokken en ja, dat maakt het allemaal een heel aardig bedrag voor ons stadsbestuur. Zeg maar, vierhonderd en vijftig duizend euro per jaar, geschat en dat alleen maar voor onze wijk. Omdat je alleen maar een auto ergens neerzet, om dan geld uit te geven in de stad. Nee, ik begrijp het wel, een gemeente moet aan zijn centen komen en in Mokum is dat bedrag, van wat wij in Amstelveen betalen, een meervoud hoor.

Maar hoe dan ook: de voorbereidingen gaan door voor de "Blijde Incomste" zoals men dat vroeger noemde. Oh mijn heer, hoe kom ik hier nu weer op? Ik haal er weer van alles bij en ik blijf maar schrijven. Nou ja, die Blijde Inkomst, Koning Filip en Koningin Matilde, van de Belgen dan, hebben het ook meerdere malen gedaan. Nee, geinponem, die Inkomst dus. Het was een, ooit, dat is nu een dikke zevenhonderd jaar geleden alweer, gemaakte afspraak tussen allerlei graven van Vlaanderen en hertogen van Brabant en dat soort mannen, mannen, ja mannen, (vrouwen waren toen nog niet echt in tel, althans niet in de openlijke politiek. Maar ik kan jullie staaltjes vertellen! Welke man niet? Vrouwen en macht! Ga het bij je thuis maar eens na, wie eigenlijk de echte baas is?) dat een vorst niet in zijn eentje een oorlog aan ging of kon verklaren of zo, of belastingen konden verhogen, weet je wel, of zo en nu zeg ik dat dan allemaal heel simpel en eenvoudig. (Men doet nog jaarlijks aan die traditie van die blijde inkomst in Nijmegen en nog wat Vlaamse stede en zo, maar het is nu natuurlijk allemaal symbolisch.)

Maar de blijde intrede in onze stad wordt ook grootscheeps gevierd. De straat is sinds een jaar of, zeven of zo, opgesierd met heel fraai straat meubilair. Van die mooie design fietsen rekken, van die idem bankjes en dito prullenbakken. Om de zoveel meter staan grote en fraaie en hoge zwarte plantenbakken. Met van die planten die altijd mooi zijn, zomer en winter. Maar mannen van de gemeente haalden ze weg. Koningsdag gaat komen namelijk, en alle mogelijke plekken waar bommen en granaten verborgen zouden kunnen gaan liggen worden weggehaald.

=gemeenteambtenaren gaan dingen doen, ik doe dat soort zaken in mijn uppie, maar ja, ik ben geen ambtenaar, meer, maar dat is voor morgen=


Geen opmerkingen:

Een reactie posten