zondag 6 april 2014

"Paasbeleving". Over eten en drinken en zo.

Na het lesje geschiedenis, zeg maar gewoon Bijbelse historie, zoals wij, generatiegenoten ook, dat vroeger, als verplicht vak op de MULO school kregen, dat ik net heb afgeleverd, wil ik nog even wat heel anders opmerken. Over die vervelende "Cookies". En niet over 'koekies', maar over die pop-up reclames, die je steeds meer ziet als je inlogt op het net, of op Fb, of die je ziet als je mijn Blog leest of die ik, heel vervelend, tegenover de lezer dan, zie als ik zelf mijn Blog op het net zet.
Ik heb daar niet om gevraagd overigens, ik vind het net zo vreselijk als jullie, het ziet er niet uit en ik verdien er ook nog eens geen ene rooie rotcent aan. (Iets wat ik natuurlijk ook niet zou willen overigens, want dan wordt het werken en ja, daar heb ik rot hekel een hekel aan, zoals jullie weten.)
Die woorden of zoektermen, die op Cookies reageren, of waar die effing Cookies dan op reageren, worden dus dubbel afgedrukt op het scherm. Dan staat er ook nog eens zo een een raar pijltje of zo boven. Ik heb die die pijltjes allemaal maar eens aangeklikt, om te kijken of ik niet eens van dat nare fenomeen verlost kon worden, maar toen kwam ik op allerlei pagina's uit, waar ik binnen vijf minuten "rijk" kon worden of binnen een uur een "nieuwe bruid" kon ontmoeten of binnen een dag "stinkend gelukkig" kon worden.
Nogmaals, mijn excuses daarvoor en ik hoop niet dat jullie je het teveel aantrekken. Ik kijk of ik er een afdoend antwoord, of verdediging, op kan vinden.

Maar goed, de Paasdrukte breekt weer aan. Tot een jaar of wat geleden was Pasen voor de Supers van het land een sein om extra eieren, (afbak) croissants en luxe broodartikelen in te slaan. Vroeger was Pasen een intiem gezinsfeest. De nadruk werd gelegd op het ontbijt. Een ei is geen ei een half ei is.., nu ja er was ooit zo een rijmpje, ik ben het nu kwijt, maar de laatste jaren is dat feest allemaal en allen maar veel groter geworden. Vroeger, niet eens zo lang her, had je dan het Paasontbijt, de moeder/moeke/ma/ mamma, mocht een uurtje blijven liggen en de rest van het gezin deed heel goedbedoelde, maar vreselijk onhandige, pogingen om gekookte eieren en jus d' Orange en een paar gesmeerde broodjes op een wankel dienblad, met daar dan een vrolijk theedoekje op, aan de ma/ etc.  te serveren. De ma/moe/moeder/moeke was (deed) heel verrast en dankbaar, maar wist dat ze zelf de hele ter.... zooi in de keuken wel zelf moest opruimen, want dat hadden pa en de kinderen niet in het programma boekje staan.
Maar, zoals geschreven, dat simpele moment van het ontbijt met ei en sap is definitief voorbij. (Pa had dan de avond ervoor allemaal eieren beschilderd en in de tuin of in de woning verstopt. Hij kon dan zijn echtgenote ook nog eens een verassing bezorgen als de kinderen uit de weg waren?)

Het is nu een hele "Paasbelevenis" geworden. Mensen moeten nu genieten van een: "Brunch met selectieve brood- en hoenderproducten. Deze worden begeleid door exquise producten uit de hogeschool van de Kazenmakerijen van ons land, maar ook uit de rest van de Kaasmakende wereld en van de overheerlijke producten van de beste Confituur producenten van de wereld. Daarnaast zijn de beste inkopers van de meest vooraanstaande firma's van de koffiebonen en theebladen verwerkende industrie op zoek gegaan naar nog betere melanges en hebben die voor U geselecteerd en brengen die nu voor een prijs die U niet mag versmaden. Onze chef inkoop eieren is er in geslaagd om producten voor U te vinden die ....."
En zo gaat dat dan nog door. Over kippen die met onbesneden kapucijners worden gevoerd, of over vissen die nog met hun eigen handen zwemmen, nou ja, dat gezwam, dus!

Maar, dan zijn we er nog niet, want naast die Brunch, waar ik al twee dagen van vol zou zitten, zijn er dus ook nog eens, verspreid over de dag, verwen momenten. Die verwen momenten zijn, nee ik ga nu niet meer allerlei folder gedoe aanhalen, maar die gaan dus over chocolade paashazen uit de diepvries met een heerlijke vulling, over lammeren van de beste roomboter die het Nederlandse weideland kan creƫren en ook nog over hele exclusieve hand geschilde aardappelen die, apart voor U, in hele dunne plakjes zijn gesneden en gefrituurd en dan ook nog eens met de hand met zeezout zijn bestrooid, na die vreselijke daad van het koken in hete olie!

Ik zeg er niets over, hoor. Ik werk natuurlijk bij De Keten en de mensen kopen, al dan niet aangetrokken door de teksten in de folders, die zooi en ja, ik moet binnenkort een nieuwe buitenband kopen voor een van mijn fietsen en ja, dat kan ik doen doordat De Keten me betaalt. Bij de Appie en de C1000, bij Deen en Deka , Hoogvliet, bij Poiesz en Vomar en al dat soort zaken gebeurt allemaal hetzelfde.
Ik moest even terug komen op de marine term voor Hemelvaartsdag, maar dat komt nog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten