zaterdag 12 december 2015

"Brothers in arms" (Voor het Korps en mijn maten)


Ja, wie kent dat album, die LP/CD met die titel eigenlijk niet? Het is van Dire Straits, een band die Mark Knopfler ooit oprichtte en die in 1985, ja, zo lang geleden alweer, "we worden ouder papa, geef het maar toe", haar grootste succes had met het nummer "Brothers in arms". Dat betekent: "Wapenbroeders", in goed Nederlands vertaald, als ik het wel heb. Waar de song echt over ging is me nooit helemaal duidelijk geworden, als ik eerlijk mag zijn. Ik ben wel een romanticus en hoop dat het over "romantische" tijden gaat. (Oorlogen zijn nooit romantisch natuurlijk, denk hier bij aan al die de "frische und fröhliche Kriegen", die Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk ooit begonnen en die, van '14 - '18, vier jaar lang een loopgraven oorlog zou brengen, maar die wel aan het begin van de WO I zo werd voorgesteld.)  
Het zou natuurlijk best kunnen dat de tekst van het lied gaat over de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865). Of misschien wel over de Vietnam oorlog (1955- 1975) net als Billy Joels: Goodbye Saigon. Of over de Yanks tijdens de verovering van Gualdacanal (1942) Of over het Bois de Belleau (1917), waar First Sergeant of Marines, Dan Daly, (The US Marine of all times, heet hij te zijn) zijn compagnie het strijdtoneel op joeg onder het uitroepen van de woorden: "You Marines, do you want to live forever?" Maar misschien gaat die tekst ook wel over Mark's collega bandleden of over mensen die, samen met hem, een groente tuin gingen bebouwen of, samen met de zanger, naar de AA gingen of van de drugs af wilden raken. Bands en popmusici kennende, (ik kwam vaak bij de C+B over huis waar ene Herman Brood nog speelde) denk ik het laatste. Maar soit! Dits is allemaal speculatie mijnerzijds en ik heb de hoop dat veel mensen me gaan uitleggen waar de TXT echt overgaat. Waarvoor al bij voorbaat dank!) Mailadres: Lucedith@gmail.com

Vanmiddag keek ik naar de viering van "Korps Mariniers 350 jaar." Dat waren echt allemaal van die wapenbroeders. Ik vertelde, in het vorige Blog, dat ik gediend heb met en onder hun. Dat ik zelfs leiding gaf aan een bepaalde compagnie en dat was een periode waar ik met heel veel trots en plezier op terug kijk. Bij "torren" weet je waar je aan toe bent. Geen gel.., gebak van Krul, zeg maar. Bij de vloot ligt het wat gecompliceerder, allemaal. Hoe zeg ik dat nu netjes? Eh, bij de vloot spelen meerdere belangen mee, die de vlootmens, (ja, hoor, komt 'ie weer, ja, M/V), iets meer moet laten nadenken over de consequenties van de acties die hij/zij onderneemt en met wie hij/zij die onderneemt. De vloot mens moet dat, maar kan dat ook. Nee, nee, ik schop niet tegen benen. Het korps is gestructureerd in haar bevelvoering. Het is een piramide. MARN 3 tot Generaal, ze weten exact waar ze staan. De vloot heeft voornamelijk individualisten. Een Ziekenpa aan boord, een Bottelier, een Stoker, een Konstabel, een Kwartiermeester, een Telegrafist, een Naut, een Monteur nu ja, noem maar op, het zijn allemaal specialisten die allemaal hun agenda's op elkaar moeten afstemmen en vaak geen gelegenheid hebben om op collegae terug te vallen. Vaak waren ze ook nog eens de enige in hun vak aan/in boord van de schepen/kazernes/BME/bivak, wat dan ook, waar ze ook vaak met het korps moesten dienen.

Dat fameuze Korps, met die enorme historie, viert haar verjaardag en ja, ik feliciteerde hen al eerder. De minister maakte, overigens een irritante fout tijdens haar rede. Het Korps zou het oudste wapen zijn van ons land. Tja, maar de Marine bestaat al sinds 1580 of zo, dus al bijna 150 jaar eerder dan het Korps, dat, overigens en natuurlijk, nog steeds een deel is van de marine. Nooit vergeten , mannen! Jullie zijn best wel goed, we zijn trots op jullie, maar jelui bent wel een onderdeel van de vloot, hoor!
Ik mag een beetje plagen! Dat mag op "feesies", toch?

Maar, ik heb ook diezelfde wapenbroeders, mijn "brothers in arms". Daar is ook een "Sister" bij. Een geweldige zus. Een Vlaming zo zeggen: "Van moest ik een verhaal over haar collegialiteit en kennis en kunde en zo moeten schrijven? Amaai, ik had er maanden werk aan!" Dus, lieve "liefdezuster" I., vanaf nu ben je getransformeerd tot "brother" in arms. (Nee, nee, geen lichamelijke ingrepen laten doen, hoor! Absoluut niet! Your body is perfect! Vooral de wapens die je in de strijd werpt!)
Wij hebben een club van die broers en zo. We komen elkaar een paar maal per jaar tegen. Ik voel me dan helemaal "senang", zou ouwe strijdmakker Bintang zeggen. Tja, da's dus zo. Met mijn wapenbroeders van ooit ben ik helemaal in mijn sas. 
Niets meer aan toe voegen nu, denk ik!
Allen: tot de volgende?

1 opmerking: