zondag 13 december 2015

Een Graaf van ooit en een zangeres van ooit!


TYPOGRAFISCH GING ER VAN ALLES MIS. DIT IS NIET MIJN BESTE VERHAAL, MAAR ZEKER NIET HET MEEST VERZORGDE, EXCUUS LEZER! MOGE DE MUZIEK VEEL GOED MAKEN?

Geloof ik het allemaal zelf, die verhalen over Kaspar Hauser en de Graaf van Saint-Germain? Eerlijk? Nee, eigenlijk niet. Geloof ik echt in Ufo's? Tja, ik weet het niet. Ik weet dat alles niet, omdat er nooit daadwerkelijke bewijzen zijn geweest, natuurlijk. Ik weet alleen dat er veel geheimen en mysteries bestaan. Ik geloof wel dat er meer dingen zijn dan waar u van droomt: 
There are more things in heaven and earth, Horatio,
Than are dreamt of in your philosophy.

Shakespeare,Hamlet, act 1.
(Mocht hij al bestaan hebben, die Shakespeare! Die man is ook weer een mysterie)

Ik wil toch dat bizarre verhaal, die mythe, die "urban legend" afmaken, die over de Graaf de St. Germain. Zoals ik al eerder schreef zou de man het geheim om eeuwig te leven hebben uitgevonden. Hij schijnt beweerd te hebben dat hij erbij was toen Jezus water veranderde in wijn. Tja! De man had een huisknecht, ik schrijf nu over de negentiende eeuw, na Napoleon. Iemand heeft ooit die knecht uitgehoord over de ware leeftijd van zijn "baas", maar de knecht beweerde dan dat hij daar weinig over kon zeggen, omdat hij zelf nog maar sinds anderhalve eeuw in dienst van de graaf was!

Maar er zijn nogal wat boeken verschenen en verhalen over de man, ik bedoel de graaf, niet de knecht, verhalen en boeken en schrijvers die menen dat hij ooit bestond en nog bestaat en al zeker sinds meer dan twintig eeuwen rondloopt!


De identiteit en achtergrond van die Saint-Germain zijn gehuld in nogal wat mysteries, wat dan ook heeft geleid tot speculaties over zijn afkomst en voorouders. Volgens ene Duitse prins beweerde Saint-Germain de zoon te zijn van een prins van Transylvanie en van zijn vrouw. Volgens een andere theorie is Saint-Germain dan weer de buitenechtelijke zoon van Maria Anna van Beieren, die de weduwe van Karel II van Spanje was, terwijl weer een andere theorie hem voorstelt als de zoon van de koning van Portugal.

De eerste keer dat Saint-Germain werd gezien, was in 1710 volgens ene Baron de Gleichen, die hem dat jaar in Venetië zou hebben ontmoet. Andere beschreven verschijningen van de graaf vinden plaats in Londen in 1743 en in Edinburgh in 1745, waar hij onder huisarrest geplaatst werd op verdenking van spionage. Hij werd vrijgelaten vanwege gebrek aan bewijs, en kreeg snel daarna de reputatie een groot violist te zijn – volgens sommige bronnen net zo goed als Paganini. In deze tijd ontmoette hij Jean-Jacques Rousseau. In 1746 verdween de graaf van het toneel. 
De graaf verscheen plotseling weer in 1758 in Versailles. Hij beweerde recepten te hebben voor kleurstoffen en kreeg van koning Lodewijk XV een onderkomen aangeboden in het kasteel van Chambord. Saint-Germain bracht veel tijd door met zowel de Franse koning als diens maîtresse, Madame de Pompadour. O la la! Tijdens zijn verblijf in Parijs gaf de graaf veelvuldig diamanten, waarvan hij er veel leek te bezitten, als cadeau. Ene Casanova, een bekende naam, zegt dat hij persoonlijk heeft gezien dat Saint-Germain zilver in goud heeft veranderde, maar denkt zelf dat het een googel truc was.  
Saint-Germain vertelde altijd al dat hij meerdere eeuwen oud was
De graaf reisde ooit via Nederland naar Sint-Petersburg in Rusland, waar hij naar het schijnt aanwezig was bij de staatsgreep en daaropvolgende troonsbestijging van Catharina de Grote. Latere samenzweringstheorieën wijzen hem aan als de veroorzaker. Het jaar erop nam de graaf op de  naam Monsieur de Surmont aan. Hij probeerde zijn kundigheden – het behandelen van hout, leer, olieverf – aan te bieden aan de staat. Maar dat lukte niet. Daarna verdween hij voor elf jaar.
In 1774 dook hij weer op, zich bij een Beierse graaf voordoend als Freiherr Reinhard Gemmingen-Guttenberg, graaf Tsarogy. In 1776 was de graaf in Duitsland, waar hij zich Chevalier Weldon noemde en weer recepten (cosmetica, wijnen, likeuren, behandelingen van been, papier en ivoor) aanbood. Hij werd door de afgezanten van koning Frederik van schuin bekeken door zijn beweringen goud te kunnen maken. De graaf studeerde nu natuurgeneeswijzen en scheikunde om de armen van dienst te zijn. In1784 zou de graaf overleden zijn te Eckernförde, waarschijnlijk als gevolg van een longontsteking. Hij liet vrijwel niets na, werd beweerd.

Maar er gaan zwaarwegende geruchten dat de graaf levend gezien zou zijn in onder andere Parijs in 1835, in Milaan in 1867 en, maar dat is natuurlijk al veel eerder, in Egypte tijdens de veldtocht van Napoleon. Keizer Napoleon III hield een dossier over hem bij, maar dit werd helaas vernietigd tijdens een grote brand in het Hotel de Ville van Parijs in 1871. Ene mevrouw Annie Besant zegt de graaf ontmoet te hebben in 1896. De heer Leadbeater beweert hem te hebben ontmoet in Rome in 1926, en zegt dat Saint-Germain hem een mantel heeft laten zien die ooit het eigendom is geweest van een Romeinse keizer, en dat Saint-Germain hem vertelde dat één van zijn woonplaatsen een kasteel in Transsylvanië was. Theosoof Guy Ballard, een zweverd van het zuiverste water, beweert dat hij de graaf heeft ontmoet op Mount Shasta, een heilige plek, volgens die Ballard,om vervolgens een zeef teven theosofische beweging op te richten die hij "I Am" noemde. Ik ken die IAm ook, het is een Zwitserse wielerploeg die niets te maken heeft met Theosofie, maar alles met geld verdienen, het is een investeringsclub!
Maar goed de de graaf had Ballard in contact gebracht met bezoekers van Venus
Het laatste wat ik hoorde was  dat op 28 januari 1972 de ex-gevangene en oud-minnaar van zangeres Dalida, ene Richard Chanfray, zoiets dan, op de Franse televisie beweerde dat hij de graaf van Saint-Germain was. Hij beweerde ook dat Lodewijk XV nog steeds zou leven.
Dalida kennen we geloof ik allemaal! Tja zover. Allemaal wel en misschien niet interessant. Maar het is een legende, een mysterie, dat nog steeds door "walmt", als je de 

De eerste keer dat Saint-Germain werd gezien, was in 1710 volgens Baron de Gleichen, die hem dat jaar in Venetië plaatst. Andere beschreven verschijningen van de graaf vinden plaats in Londen in 1743 en in Edinburgh in 1745, waar hij onder huisarrest geplaatst werd op verdenking van spionage. Hij werd vrijgelaten vanwege gebrek aan bewijs, en kreeg snel daarna de reputatie een groot violist te zijn – volgens sommige bronnen net zo goed als Paganini. In deze tijd ontmoette hij Jean-Jacques Rousseau. In 1746 verdween de graaf van het toneel. 
De graaf verscheen plotseling weer in 1758 in Versailles. Hij beweerde recepten te hebben voor kleurstoffen en kreeg van koning Lodewijk XV een onderkomen aangeboden in het kasteel van Chambord. Saint-Germain bracht veel tijd door met zowel de Franse koning als diens maîtresse, Madame de Pompadour. O la la! Tijdens zijn verblijf in Parijs gaf de graaf veelvuldig diamanten, waarvan hij er veel leek te bezitten, als cadeau. Ene Casanova, een bekende naam, zegt dat hij persoonlijk heeft gezien dat Saint-Germain zilver in goud heeft veranderde, maar denkt zelf dat het een googel truc was.  
Saint-Germain vertelde altijd al dat hij meerdere eeuwen oud was
Dee graaf via Nederland naar Sint-Petersburg in Rusland, waar hij naar het schijnt aanwezig was bij de staatsgreep en daaropvolgende troonsbestijging van Catharina de Grote. Latere samenzweringstheorieën wijzen hem aan als de veroorzaker. Het jaar erop nam de graaf op de  naam Monsieur de Surmont aan. Hij probeerde zijn kundigheden – het behandelen van hout, leer, olieverf – aan te bieden aan de staat. Maar dat lukte niet. Daarna verdween hij voor elf jaar.
In 1774 dook hij weer op, zich bij een Beierse graaf voordoend als Freiherr Reinhard Gemmingen-Guttenberg, graaf Tsarogy. In 1776 was de graaf in Duitsland, waar hij zich Chevalier Weldon noemde en weer recepten (cosmetica, wijnen, likeuren, behandelingen van been, papier en ivoor) aanbood. Hij werd door de afgezanten van koning Frederik van schuin bekeken door zijn beweringen goud te kunnen maken. De graaf studeerde nu natuurgeneeswijzen en scheikunde om de armen te helpen, zoals hij beweerde.  In 1784 zou de graaf overleden zijn te Eckernförde, waarschijnlijk als gevolg van een longontsteking. Hij liet vrijwel niets na.

Maar er gaan zwaarwegende geruchten dat de graaf levend gezien zou zijn in onder andere Parijs in 1835, in Milaan in 1867 en in Egypte tijdens de veldtocht van Napoleon. Keizer Napoleon III hield een dossier over hem bij, maar dit werd helaas vernietigd tijdens een grote brand in het Hotel de Ville van Parijs in 1871. Ene mewvrouw Annie Besant zegt de graaf ontmoet te hebben in 1896. De heer Leadbeater beweert hem te hebben ontmoet in Rome in 1926, en zegt dat Saint-Germain hem een mantel heeft laten zien die ooit het eigendom is geweest van een Romeinse keizer, en dat Saint-Germain hem vertelde dat één van zijn woonplaatsen een kasteel in Transsylvanië was. Theosoof Guy Ballard beweert dat hij de graaf heeft ontmoet op Mount Shasta, en dat de graaf hem in contact heeft gebracht met bezoekers van Venus
Op 28 januari 1972 verklaarde ex-gevangene en minnaar van zangeres Dalida, Richard Chanfray, op de Franse televisie dat hij de graaf van Saint-Germain was. Hij beweerde ook dat Lodewijk XV nog steeds zou leven.
Voor de ttragische vrouw die Dalida was, dus even dit monumentje!






Geen opmerkingen:

Een reactie posten