zondag 6 december 2015

De waan van de dag (1)

Triest, maar waar. De herinneringen aan de aanslagen in Parijs bestaan in de media bijna niet meer, de terrassen daar zijn (gelukkig) weer open, in Sint Jans Molenbeek in Brussel is het bijna weer stil en ook de BRT heeft het over andere zaken, het is bijna weer het business as usual op de aandelenmarkten vandaag, de klimaattop in Parijs is bijna geweest, zonder een echt akkoord, heb ik vernomen, maar what's new, de FIFA bonzen die net gearresteerd zijn, dat stond ook alweer in de krant van gisteren waarin je net je "Fish and chips" of je verse groente op de markt in hebt gekocht. Zo snel is het nieuws, schijnbaar. Zo snel gaat alles, zo snel zijn "wanen".

Nu ja, ik denk dat ik dus eigenlijk moet zeggen: "de wanen van de dag", want er komen meer en meer van dat soort wanen. (Begrijp me goed: moord en doodslag is geen waan, hoor, dat is heel ernstig, maar het gaat nu even over de snelheden van het nieuws en hoe lang dat nieuws "vers" blijft.) Dat er van dat soort wanen zijn, is ook wel weer begrijpelijk, natuurlijk. Tegenwoordig ligt de wereld namelijk aan je voeten, nu ja, is de wereld op ooghoogte te vinden. Zet je pc aan, je Pad open, start je tablet op en zie wat er gebeurt. Om te beginnen: ik geloof niet dat er een exacte definitie van die kreet "waan van de dag" te vinden is. We worden ook niet geacht dat te weten of te vinden, natuurlijk. Media zijn zelflikkende lolly's. zoals dat heet. Maar over het algemeen is de waan van de dag, zo blijf ik het voorlopig even noemen, een situatie die of een feit dat, als een strovuurtje, door de media trekt, soms zelfs het Journaal bereikt, dat is mijn definitie dan. Daar doen de sociale media heel hard aan mee. Dat is geen verwijt maar een feit.
Ik geef wat voorbeelden, voor ik bij mijn te lange uitleg, ik weet het vrienden, kom: mijn maatje F. is terecht helemaal over de plas en over de piemel, omdat er een collega van hem patiënten gegevens laat slingeren in de openbare ruimte! Maat H., moet stande pede naar NL terug vanuit zijn ver weg tweede thuisland, in verband met een sterfgeval in zijn naaste familie. Maatje R. moet binnenkort geopereerd worden aan een nare en bedreigende ziekte. Ja, allemaal naar maar ook allemaal waar. Deze drie gevallen staan allemaal los van elkaar, behoudens dat het maten van mij en van elkaar en van onze groep vrienden zijn. Deze berichten bereiken ons, de RenP groep, dan wel en doen, het zijn onze gabbers, ons wel wat en meer dan wat!
Deze drie voornoemde voorbeelden gaan niet over BN'ers, natuurlijk. (Nu ja, het zijn in ieder geval geen Bekende Nederlanders, maar misschien wel Beruchte Nederlanders, maar ik doe nu heel flauw, sorry!) Maar stel: stel dat F., H., en R., wel BN'ers waren geweest? Wat zou er dan allemaal geschreven zijn over hen? Laat je fantasie even werken. Ik ga ondertussen van acquit over de huidige wanen van de dag.
Voorbeeld 1:
Zelf ben ik geen "Foodie", zoals dat heet en al helemaal geen kijker naar DWDD, zoals dat popiejopie programma heet, het heet toch zo, geloof ik?  In elk geval, dat DWDD heeft een restaurant, nu ja, een Pop Up restaurant geopend in Mokum en dan ook nog eens in de Wester Gas Fabriek, van ooit. (Nu ja, dat moet je net weten te vinden.) Dat was dus weer eens een waan. Het restaurant opende op de derde van deze maand. (ik geef de datum even, voor later: 3 december 2015) maar sloot haar deuren al weer op de vijfde van die maand, net twee dagen later. Waarom? Door dat twee Foodie recensenten, Van Dinther van de Volkskrant en Versprille van Het Parool, het 'sterrenrestaurant' tot op de grond affakkelen.
Voorbeeld 2:
Later, nu ja eerder, ergens afgelopen woensdag, las ik dat Gordaap, Gruwdon, kom hoe heet die griezel, in elk geval die man met die achterlijke krulletjes en die vreselijke liedjes, niet meer op wilde treden. Want, zei de 'man': "ik voel me niet meer gewaardeerd." Joh, hoe zou dat nu komen? Ik weet niet exact hoe ik daar nu weer bijkwam, ik lees geen Privé en Story, nee ook niet bij de kapper, ik heb helaas geen kapper meer nodig, maar, ik was wel blij dat hij zou stoppen. Maar nee, dus, die griezelbus op twee benen komt weer terug, maakte hij vanavond (zaterdag) ergens bekend! Ene Paul de Leeuw doet dat overigens elke maand of zo. Dan denk je, blij: oké, man, geen baden vol met vanillevla of dozen met frikadellen meer waar mensen in worden gezet, maar nee, hoor: "I'll be back", zoals die grote Oostenrijker zei.
Voorbeeld 3:
Sint is het land uit. Helaas zonder het meenemen van een hoop slechte mensen, die al dat geze.. over Sint en Zwarte Piet hebben aangejaagd en daarin blijven volharden. Deze waan steekt aanstaande september ('16) de kop weer op. 

NIEUWS, dames en heren, lees en zie het! Natuurlijk, joh! Vinden jullie het nieuws, dat over al die Uitvreters die ik hier boven noemde? (Ik jat de kreet uitvreters van Nescio hoor, wees daar niet boos over.) Mannen als mijn maten en veel meer mensen als hen, die hebben pas echt nieuws! Niet omdat ze wel/niet/weet niet op Tv (willen) komen of wel/niet/weet niet, een restaurant op Tv gaan voortzetten, dan wel/niet/weet niet, een helemaal niks voorstellende zang carrière willen verder doen! Nee, die hebben nieuws omdat hun leven en hun bestaan om dingen gaat die over dingen gaan. Een gabber die ziet dat z'n patiënten worden te grabbel gegooid, dat hun gegevens op straat terecht komen, en maat die met spoed moet invliegen omdat een naast familielid overleden is, maar die wel met een enorme PTSS naar het buitenland is vertrokken, zonder enige opvang van zijn chefs en leidinggevenden. Een andere vriend die een nare ziekte heeft maar al een jaar niets van zijn "chefs" of van de medewerkers van zijn laatste werkkring heeft gehoord. Kijk, dat zou nu eens iets zijn voor "Hart van Nederland" of voor "Wakker Nederland" of zelfs voor DWDD. Maar ja, mijn gappie's hebben geen slijmerige CD'tjes aan te prijzen, of hebben geen flauwe boekjes geschreven en de drang om die artikelen aan de man te brengen. Nee, die maten hebben levensverhalen te vertellen.
Maar nee, natuurlijk niet. Die komen niet op het nieuws. Die hebben geen commerciële waarde. Die mensen leven niet in het "sprookjespaleis" die al die vreselijke omroepen van hun erge programma's willen maken. Deze drie voorbeelden, levende mensen, levende maten, houden hun eigen broek op, doen hun eigen ding en redden zich weer. Niet door de media, maar door hun gezin, hun familie, hun vrienden. Tja, da's pas het echte leven toch? 

Over voorbeeld vier kom ik nog te spreken. Het gaat daarin over het feit dat er een groep mensen is, die de massaslachtingen die IS in Beiroet en Frankrijk en de US deed en ook een aanslag op en Russisch vliegtuig pleegde, beschouwt als propaganda van de westerse wereld tegen de zielige mensen die moslim zij

Geen opmerkingen:

Een reactie posten