zondag 24 juli 2016

Robo coureurs, de ultieme analyse!

Afbeeldingsresultaat voor fortuneo vital concept


Hoe kan dat nu allemaal zo gebeuren? In drie grote rondes na elkaar verliezen drie Nederlandse coureurs de kans op het podium of zelfs op de eind zege. Vorig jaar was dat met Tom Dumoulin, die bijna de Vuelta won, maar in de laatste dagen uit de leiders trui werd gereden. Het drama van Kruijswijk in de afgelopen Giro staat de wieler kijkers nog vers op het netvlies en nu is Mollema letterlijk en figuurlijk uit de top tien gevallen. (Hij stond voor zijn val nog heerlijk nummer twee in het algemeen klassement, maar na de rustdag en na zijn val en na de etappe over die moordende col de Joux Plane is hij naar plaats elf verkast.)
De grap daarbij is dat half Nederland, vooral de media, de genoemde coureurs al als (semi) winnaars in hun wedstrijden zagen, maar dat ze zelf (misschien Nederlandse bescheidenheid of nuchterheid?) zich zelf helemaal niet zo voor deden komen, integendeel, ze bleven bescheiden en rekenden zelf helemaal niet op eind winst.
Tja, wat is dat dan? Toch te veel gewicht op de (smalle) schouders van die mannen, door de aanhoudende druk van de media? Het is nu natuurlijk momenteel wel zogenaamd komkommertijd in de pers en op radio en tv en dan is de neiging om kleinere feiten, sporten is echt een kleiner feit, meer op te blazen dan anders. 
Nu ja, hoewel: is het wel komkommertijd? Noem de gebeurtenissen in Nice, Turkije en München maar komkommertijd. Nee, dus, het is volop pers drukte, maar ja, alle vaderlandse media waren heel erg bezig om de enorme, want dat is het echt nog steeds, prestatie van ons aller Bauke behoorlijk op te blazen. Gek eigenlijk want afgelopen september (2015) was het geen komkommertijd, toen Dumoulin uit de trui werd gereden en de stuurfout van Kruijswijk gebeurde in mei van dit jaar en ook in die maand gebeurde er van alles veel. Tja, ik weet het niet. Ik weet alleen wel dat het Nederlandse hardfietsen weer in de lift zit en dat ik, drie rondes achter elkaar, genoten heb van "onze jongens", ondanks hun falen in de laatste week.
Tja, die Sky ploeg, die van Froome dus. Wat doe je er tegen? Ik gaf al aan dat er poen zat is in dat team en dat ze de beste coureurs van het moment hebben geformeerd rond de overigens heel aimabele renner Chris Froome. Op de fiets zijn die jongens natuurlijk allemaal geprogrammeerd, rijden nooit op het gevoel, maar lezen hun gegevens af op kastjes, maar daarna, na de koers, zijn het allen heerlijke mannen om naar te kijken of naar te luisteren. Wout Poels is een geweldige leuke vent, bijvoorbeeld.
Dus doe je wat tegen de control-freaks van Sky? Niets. De ploeg is dermate rijk dat ze alle goede coureurs van de hele wereld op kunnen kopen en dus weg kunnen kopen van de concurrentie. (Eh, eerlijk is eerlijk, Eddy Merckx begon daar mee, hoor.)  Dus ja, de TdF is momenteel volkomen "saai". 
Wanneer heeft Froome nu eigenlijk de Tour gewonnen? Op het moment dat Contador voor de tweede keer hard op zijn plaat ging. Hij zou de enige man in het peloton geweest zijn om de Keniaan aan te willen en kunnen vallen. Hij zou ook coalities gesloten kunnen hebben met bijvoorbeeld Quintana en diens ploeg, om Froome en zijn ploegmaten, te isoleren. Helaas, hij ging zwaar gehavend naar huis en liet het het over aan de andere kopmannen. 

Quintana kon het niet of durfde het niet. Kelderman kwam in het hele stuk niet voor. Porte werd al op afstand gereden in een van de eerste dagen. TJ van G.? Niet gezien. Roland? Veel dikke pech en valpartijen. Mollema deed zijn stinkende best, maar ja, die laatste week hé? En ja, een enorme schuiver op het nieuwe en gladde asfalt ook nog eens.
Dus had de Sky ploeg de hegemonie weer eens. Zoals dat, en vergeet dat asjeblieft niet, ook de ploegen van Merckx, vijf jaar, de ploegen van Hinault, vijf jaar en de ploegen van Indurain, ook vijf jaar, hadden. Ja, Armstrong ook, goed over tot de orde van de dag. Dus ja, uiteindelijk valt ook de ploeg van Froome uit elkaar. Froome wordt ouder, Poels wil een andere rol, Henao kan kopman worden, noem maar op. Niets gaat altijd door. Nu ja, de Belastingdienst dan. Maar wat doe je er tegen?
Er gaan nu stemmen op om de ploegen te verkleinen. Of dat zal helpen? Nee, want de dure ploegen blijven goede en dus dure renners weg kopen. Sky heeft, ik zei het al, een budget van 32 miljoen. Fortuneo-Vital Concept, zie afbeelding boven, heeft slechts 3,2 miljoen in de knip. Ik hoor dus verontwaardiging opstijgen in kranten en op de tv dat Sky de markt leeg rooft en zo dus alles wint. Ja, da's zo. Maar doen Bayern München, Barcelona, Madrid, Man U, Chelsea en dat soort voetbalploegen dat dan niet? Daar hoor je alleen maar lovende woorden over, over dat scherpe inkoop beleid. Dus wat zeur je dan als sport journalist? Wie betaalt, bepaalt, ook in de sport. Voorlopig blijft de ploeg Sky bestaan, maar alles kan veranderen. Dus ja, de ploeg van Froome zal misschien ook het volgende jaar de TdF winnen. 
Maar, laten we eens zien waar Froome zijn winst heeft behaalt. Ja, die idiote afdaling, natuurlijk, maar die paar seconden waren niet veel. Dus heeft hij het weer in de tijdritten gedaan. "Comme d' habitude", zegt de Fransman. Aangevallen bergop heeft hij niet. Aanklampen. Het is dus niet aan Froome zelf te danken dat hij de Tour won, maar door pech, bij Mollema, Porte, Contador, en angst of onwil, bij Quintana, Roland, Bardet, van de tegenstander om er voor te gaan. 
Ik wil helemaal niets af doen aan de prestatie van Froome/Sky/Poels, maar ja, het was al met al een te gecontroleerde ronde. Maar goed, Pantha Rei, zeiden de oude Germanen al en dat zal ook zo wel weer gebeuren. Merckx komt en gaat, Hinault ook, Indurain natuurlijk, Armstrong maar gauw vergeten en ook Froome wordt ouder en strammer. Dus zeggen we over vijf jaar als Nederlanders: "Verdikkeme, wint die Poels alweer zijn derde Tour."
I cross my fingers?!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten