vrijdag 22 juli 2016

Turkije/Erdogan op de rand van de afgrond

Ja, ik weet het wel, jullie hadden natuurlijke mijn strakke en messcherpe analyse van de afgelopen TdF dag verwacht, nietwaar? Nu ja, die komt er nog wel, maar dan pas morgen na de laatste zware etappe. (Even kort, zo ben ik, jullie kennen me, het was vandaag een zwarte dag voor het Nederlandse wielrennen. Dat begon eigenlijk gisteren al, ik had een hele middag penen zitten zweten omdat Tom Dumoulin zo sterk reed en had gehoopt dat hij eerste zou blijven. De ene na de andere coureur beet zijn tanden stuk op het fraaie en sterke nummer van de Maastrichtenaar. Froome, top coureur natuurlijk, verpletterde zijn, maar ook onze droom, op een derde etappe overwinning. Vandaag ging Bauke Mollema hard tegen dek, moest hard achtervolgen en de lachende hyena's voor hem voerden het tempo nog eens heel erg hoog op. Ja, triest.)
Wat natuurlijk veel triester is, is dat zich weer een totalitair en dictatoriaal regime zich aan gaat dienen in de wereld van de 21ste eeuw en weer is het een door moslims bestuurd land. Zoals in al dat soort landen loopt de bevolking weer eens achter een hele 'sterke' leider aan, en ja, net als in het Duitsland van de jaren dertig en veertig en ja, net als in het Rusland van nu en helaas, iets dat ook binnenkort in de USA zal gebeuren. Een fraai rijtje: Assad, Sisi, Erdogan, Poetin, Trump. (En natuurlijk die Saoedi-Arabische koning, Salman bin Abdoel Aziz al-Saoed, zoiets moet het zijn. Het zijn natuurlijk allemaal mannen en allemaal dropveters met een afwijking.)
Turkije is de geschiedenis die zich herhaalt, zoals mijn oude vriend F. het zo fraai formuleerde. Ik heb, in een eerder Blog al mijn visie gegeven over het gebeurde in dat, trouwens helemaal fraaie, geloof me, land. Hitler heeft een goede leerling gevonden in Erdogan of Erdogan heeft goed de geschiedenis gelezen en daar dus zijn manier van geschiedenis maken aan ontleend. Steeds meer wordt de indruk gewekt, bij mij, maar ook in allerlei toonaangevende media, dat de man zelf achter de aanslag zou zitten. Immers, hoe is het te verklaren dat de opstandelingen hem 'zochten' maar dat hij 'net' was afgereisd uit zijn vakantie verblijf? (Denk aan Hitler en de 'zogenaamde' mislukte aanslagen op zijn leven?) Hoe is het te verklaren dat de man, de dag na de aanslag een lijst met 10.000 namen uit de achterzak van zijn pantalon trok, waarop alle namen van verantwoordelijke coup plegers stonden getikt? (Hitler wist al meteen welke mensen er tijdens de 'Nacht van de lange messen' moesten worden geëxecuteerd, nog voor er een coup poging was gedaan?)
Nee, het zit niet Snorrewitsj in Turkije. Het volk loopt (nu nog) als een dwaas achter die nare en rare man aan, hij roept op tot agressieve daden tegen landgenoten in het buitenland, die niet op zijn hand zijn en hij intimideert ook nog eens allerlei buitenlandse regeringen. (He, hoe zat dat toen met Oostenrijk en met Tsjechië, in de jaren dertig?) Wat die dropveter vergeet, is dat het geen 1940 meer is. De mensheid heeft bijna totale vrijheid van informatie, door middel van allerlei sociale media. Zolang er die vrijheid heerst, kun je journalisten het zwijgen op willen leggen, maar het internet heerst hoor. Zo zal ook Noord Korea ooit gaan zwichten voor de wil van het volk. (Ik hoop dat ze die bloempot kop dan uitleveren aan de liga van echte kappers.)
Wat Erdogan ook niet helemaal door heeft is dat hij heel Europa, waar hij zo graag bij wil horen, over zich heen krijgt. Geen lidmaatschap bij onze club, hoor man. Wij zijn nette mensen die de doodstraf, (helaas, soms, persoonlijke opmerking, dit gaat over kindermishandeling of kindermisbruik) al jaren hebben afgeschaft en zo blijft dat ook. En ja, wij gaan onze mensen aanraden om niet naar jouw land op vakantie te gaan en ja, die export van jou? Nu ja, we kunnen ook Shoarma en Kebab uit andere landen krijgen hoor. En nee, we rekenen niet meer af met Euro's met je. Je betaalt maar gewoon wat je ons schuldig bent in Turkse ponden. 
Dus zal zijn economie vertragen en stranden. Daarnaast heeft hij de intelligentsia van zijn land natuurlijk de laan uitgestuurd. Behalve wat stromannetjes en slijmballen, die bereiken natuurlijk vaak het meest weet ik uit ervaring, is de hele top van slimme mensen, ik bedoel hoogleraren, rechters, onderwijzers, journalisten, kortom de niet met van die achterlijke vlaggen zwaaiende Turkse bevolking, in hechtenis genomen of heeft een werk verbod gekregen. (De doodstraf opnieuw invoeren? Man, die gast is, net als Trump, van de nachtspiegel gevallen.)
Nee, het land is aan de rand van de afgrond gebracht. Hopelijk zal hij gauw vallen? Niet zolang het aan de Turkse Nederlanders ligt, die, schijnt, met hem weglopen.
Maar ja, die klagen natuurlijk nog wel steeds dat het zo slecht wonen is in dit land. Dus DENK: doe je best en blijf je landgenoten opjutten en zorg daardoor voor een tweedeling in jullie Turkse kring. Lekker bezig, DENK!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten