donderdag 28 juli 2016

Televisie terreur! Stuitende omroepen!

Afbeeldingsresultaat voor tv studio hilversum




Nee hoor, dit gaat niet over de beelden van allerlei terreur aanslagen die we de afgelopen maanden/weken/jaren voor onze kiezen hebben gekregen. Integendeel. Dit gaat over de terreur die Hilversum, je weet wel, het dorp waar alle publieke omroepen zetelen en van waaruit ze je bedienen met de beelden die je krijgt op je televisie en ook over de terreur die Aalsmeer, je weet wel, het dorp waar alle commerciële omroepen zetelen en waaruit je ook bediend wordt met beelden die je krijgt op je tv.
In beide dorpen denken mannen, vooral hooghartige mannen denk ik, dat Nederland vanaf mei in lockdown gaat tot begin oktober. Want, vanaf mei krijg je op de tv de meest flauwe troep gepresenteerd die er maar bestaat, vooral laffe herhalingen van al lang ter ziele gegane programma's die het nooit gered zouden kunnen hebben als er geen vakantie periode was... Stop. Dit moet korter!
Goed. We hebben twee soorten tv in Nederland. De publieke omroep, waar je vroeger voor moest betalen, dat heette ooit: 'kijk- en luistergeld' en je hebt, sinds de jaren tachtig, de commerciële omroepen die het moeten hebben van low-budget producties en van de reclame gelden.
Ik probeer ze te ontleden: de publieke omroepen zenden ook reclame uit, maar tussen twee blokken in. Dus: na het journaal en voor een ander programma. De commerciëlen doen dat uitzenden van reclame ook, maar zenden die reclame ook gewoon uit tijdens de programma's. Dus je kijkt naar een of andere docu, zeg maar een groep debielen die opgesloten zitten in een kamp dat dan Utopia genoemd wordt. (Eh, Utopia was een boek van een geleerde Engelse mijnheer, ene Thomas More, De Optimo Reipublicae Statu deque Nova Insula Utopia die zich voorstelde hoe de "gelukkige en de goede" wereld er uit zou moeten zien, maar ja, ik, af en toe pik je, ongewild, een stukkie van dat meer dan low budget programma mee en dan merk je dat het in het gelijknamige programma helemaal niet gaat over een ideale wereld, ben ik achter gekomen.) Maar stel dat je, van mij mag je hoor, wel het wel en wee van al die achterlijke zieltjes wilt volgen en je zit min of meer in een heerlijke rel, dan wordt je wreed onderbroken door: Duyvis, 'omdat er nu even geen fuif is', door Jumbo, 'we doen niet meer aan kiloknallers', of door diverse reclames voor producten die je alleen al niet zou aanschaffen door de knulligheid van die reclame.
Maar ook de mannen die wel door ons belasting geld betaald worden, de publieke Harry's zeg maar, kunnen niet veel beter doen dan slappe herhalingen te presenteren. Ik telde er, in de tv-gids, voor vanavond alleen al, op de drie zenders, vanaf twintig uur, (voor niet KM personeel, vanaf acht uur vanavond) twintig! 20! herhalingen van programma's. Dus: hoor ik je brullen, je zit de hele avond televisie te kijken en ja, het antwoord is nee. Ik geef toe, ik heb veel middagen besteed aan het bekijken van de GdI en de TdF. Sommige wieler klassiekers heb ik natuurlijk gevolgd, allemaal in de middagen maar veel tv kijken, no thanks. Er is, ik geef dat nederig toe, een Belgische soap serie die de geliefde van al die dertig jaren lang, en ik volgen. Thuis. Zo heet dat programma. En ja, voordat programma blijven we, of komen we thuis. Het is namelijk een kwaliteit programma. Ik zeg dat niet licht, want over het algemeen kijk ik, zei ik al, geen tv. Aangezien thuis der mee gestopt is voor het seizoen, moet ik wat anders omhanden hebben. Overigens is 'onze' soap pas gestopt in het midden van juni en gaat, na nog geen twee maanden, in augustus weer beginnen, heel anders dan de 'echte' programma's uit Hilversum of Aalsmeer dus, die eind april stoppen en pas weer beginnen in november of zo.

Zoals gezegd: ik heb andere dingen die me interesseren. Ik lees. Veel en vaak en ja, ik lees ook vaak 'herhalingen'. Dat klinkt maf, natuurlijk, gelezen het bovenstaande, maar goede boeken herlees je graag, is mijn persoonlijke ervaring. Ik heb, om maar wat te zeggen, The Lord of the Rings, je kent de trilogie wel, geloof ik, al achttien keer gelezen en elke keer is het haast weer alsof ik het boek, helemaal beduimeld en bijna uit elkaar pleurend, boor het eerst weer lees. Maar, de TdF is over, de televisie is een bundel van narigheid dus ik lees. ("Alsof je anders nooit las", meent de vrouw van mijn leven op te merken, terwijl ze heel schetsmatig deze woorden meekrijgt omdat ze de kat gevoerd heeft en dus even achter me langs moet lopen en slechts een vluchtige blik op het scherm werpt.)
Nee, ja, ze heeft gelijk, maar nu, dit soort avonden, nee, nu is het tijd voor lezen. De manier waarop de televisie bonzen menen lak te mogen hebben aan hun kijkers is werkelijk stuitend. De Jonny's en Linda's en al die superrijke non mensen lachen zich de ziekte om de niet-in-het-buitenland-hangende Nederlander en gaan gewoon door met al die ether vervuilende herhaling bende!
Goed. Een leestip. Ik las, ik heb het boek net beëindigd, het boek van Bill Bryson: A summer in America: 1927.  Twee vrienden van me, B. en F. hebben allebei nogal wat ervaringen opgedaan in dat land, de US of A. De ene vriend haat het land, hij heeft er enkele jaren gewoond, de andere is helemaal gek van het land, hij is er samen met zijn echtgenote enkele malen (vakantiegewijs) geweest en ze gaan nog maar weer eens. Ik wil beide vrienden aanraden om dat boek te gaan lezen, het geeft een verhelderende blik op dat land. Het is een geschiedenis van de USA in 1927, het jaar dat Lindbergh naar Parijs vloog, het jaar dat de Mississippi enorm uit haar oevers trad, het jaar dat Chigaco misdaad hoofdstad van de wereld werd, dat er in Amerika boekverbrandingen plaats vonden, het jaar dat de toenmalige president, Coolidge, ongeveer vier uur per dag werkte. Koop, leen, download dat boek, B. en F. Er gaat en wereld voor jullie open! Heel veel zal er niet veranderd zijn?

Zelf: ik ken de States vrij aardig, ik ben er vrij vaak geweest. Mijn mening over Hank the Yank is dat hij lui, overweight, theatraal, oppervlakkig en op uiterlijk is. Showy, zeg maar. Ik ben geen Yank fan, hoor. Ik heb liever de Butsen, maar ja, daar zal ik wel heel wat gedoe over horen. Ook de manier waarop ze hun politiek bedrijven, intern en extern, is niet mijn idee van het brengen van de wereld vrede. Daar en tegen zijn ze natuurlijk enorm hard getroffen door 9/11 en zijn ze wel de mensen die tegen de islam in (kunnen) gaan. 

Trouwens, gepensioneerde amigo Hans, ben je nu eindelijk klaar met dat Olympische dorp in Rio?




Geen opmerkingen:

Een reactie posten