vrijdag 17 januari 2014

Gij zult niet ..

Iedereen heeft wel eens gehoord van de Tien geboden, denk ik. Dat zijn de regels die de Bijbel, dat boek, dat ooit, eeuwen geleden, eens is samengeteld en waar de christenen nu nog steeds naar moeten leven, heeft doorgegeven door al die eeuwen heen. Ik ga heel eerlijk zeggen dat ik niet zo Bijbelvast of kerks of gelovig ben, dat is gewoon zo. Ik erken elk geloof en hoop dat mensen er gelukkig mee en in zijn, maar ik doe er niet aan, ik ben niet zo in 'Joop', zoals men dat in de jaren tachtig zei. Het is niet dat ik er niets van weet, hoor, begrijp me goed. In mijn jeugd, ja, ja, heel veel jaren her, kregen we, op de openbare lagere - (en later op de openbare MULO) school, gewoon een maal in de week zogenaamde Godsdienstlessen. Die werden gegeven door de plaatselijke dominee. De man was van Protestants christelijke huize en sprak dus alleen over zijn kant van het verhaal. (Ok, over de islam wist hij weinig, maar over de katholieken des te meer te vertellen: Papen, niet te vertrouwen en alleen maar zondig en schuldig, met de Paus en de nonnen en de kloosters voorop)
Van huis uit is mij de religie ook niet echt meegegeven, als ik eerlijk ben. Mijn ouders hadden het niet zo meer op de kerk. Laat ik het anders zeggen: mijn grootouders van moeders zijde kregen ooit een kindje dat doodgeboren werd en de dominee wilde het niet de zegen geven of zo, omdat het kind niet gedoopt was. Dat was voor mijn opa en oma die ik, helaas, nooit heb gekend, het teken om de kerkgemeenschap te verlaten en het is in hun en ons gezin nooit meer goed gekomen.
Maar toch heb ik van de Godsdienstlessen wel iets mee gekregen, blijkt. Nee, ik ga geen praatjes of vergelijkingen over allerlei geloven houden want, in mijn ogen, deugen ze geen van allen. Geen enkel geloof, bedoel ik. Als je als mens je hoop stelt in een 'opperwezen' of in een 'almacht' die je alles vergeeft of die alles wel voor je recht zal breien, dan schuif je alle verantwoordelijkheid van je af en ontloop je de eigen verantwoordelijkheid en dat gaat niet. Ieder mens is verantwoordelijk voor de eigen daden, vind ik. En je mag je al helemaal niet verschuilen achter het opblazen van mensen met bommen en zeggen dat dat opperwezen er nu voor zorgt dat jij in de hemel komt.
Gvd, loop ik toch weer over het geloof te oh'en.
Maar, enfin, over dat ene gebod: Gij zult niet stelen. Dat gebod is over ons gekomen in en door de 'stenen tafelen' van Mozes. In de officiƫle Statenvertaling was het: 'gij zult niet stelen' de 15e regel en in de Joodse boeken de zevende en bij de katholieken de achtste of net andersom, nou ja, soit.
In ieder geval, veel van die gedragsregels houden tot de dag van vandaag stand en veel van die begrippen zijn vertaald in diverse wetboeken. (Gelukkig staan er geen regels in als: Ge zult niet (te veel) fietsen of lezen, schrijven of roken of zulks, want anders was ik een enorme zondaar.) Maar, natuurlijk is diefstal niet en in mijn ogen nooit goed te praten. Iemand heeft al dan niet hard gewerkt om iets van waarde aan te kunnen schaffen, ik zeg het nu simpel, en dan is er een of andere zweetl.., die denkt daar meer recht op te hebben door het simpel af te pakken? No way, nee, zo werkt het niet, natuurlijk.
Ik trap een deur in, weer eens, als ik zeg dat er in supers veel gestolen wordt. Vaak door het eigen personeel, ik schreef er al een tijd geleden over, maar natuurlijk voornamelijk door de klanten. 'Door de jeugdigen, natuurlijk', hoor ik jullie zeggen. Ja, ook. Veelal door scholieren, maar, tegenwoordig is de trend veranderd. We, supermensen, zien helaas dat de weegschaal kantelt, dat de trend anders wordt. Tegenwoordig, ik spreek over een periode van een paar maanden, zien we steeds meer 'ouderen' die, laat ik het zeggen, 'vergeten' om duurdere aankopen af te rekenen. Met 'duurdere' aankopen bedoel ik onder andere: vlees en dat soort producten, koffie, wijn en zo. Met ouderen bedoel ik dan de 'gepensioneerde' mens. Mijn generatie, ik behoor pas over een jaar of drie en een half en nog zoveel dagen tot die groep, (helaas) hebben vaak en veel gewerkt. We hebben soms meerdere en andere banen gehad en hebben altijd gezorgd voor een pensioen opbouw. (Hoewel wij, de generatie waar zo tegen aangeschopt wordt, de 'grijze golf' het ook allemaal zelf moesten doen, zonder of geen studiefinanciering en nog zes dagen in de week werken/school)
Maar goed, ik wauwel weer door. Vandaag werd er dus weer eens een senior aangehouden vanwege diefstal. Een keurige dame, rond de zeventig, iets erover. Een kassamedewerkster betrapte haar op het niet afrekenen van twee pakken koffie en zij, F., belde, terecht, de FM2. Die kwam, nam de dame mee naar het kantoor en belde, volgens de procedure, de politie. Die kwam, maakte een PV op, nam de dame mee en ik zag het gebeuren, omdat ik me net stond om te kleden voor een wel verdiend vrij weekend.
De mevrouw werd, voor de hele winkel zichtbaar, door de agenten mee genomen en in de politieauto gestopt die pontificaal voor de deur stond en ik dacht: ik weet niet wat ik dacht. Ik dacht: moet dat nu zo? Waarom nu even niet via de zijdeur? Maar, dacht ik, een jongeling die steelt wordt ook meegenomen door de winkel heen, dus ja, mevrouw heeft ook gestolen dus ze heeft recht op die behandeling?!
Maar, het zat en zit me niet lekker. Waarom is er die kanteling naar oudere mensen die winkeldiefstallen plegen?
= morgen meer=

Geen opmerkingen:

Een reactie posten