dinsdag 21 januari 2014

Waar blijven de paaseieren?

'Voorwerken'.
(Voor de nieuwsgierige en soms verwonderde lezertjes is er een klein woordenlijstje toegevoegd)
Zo noemden (en noemen ze het misschien nog) wij van de marine het. Dingen doen, of werkzaamheden uitvoeren/verrichten, voordat die echt nodig zijn of waren. Een beetje "control freaken" zeg maar. Ik geef een voorbeeld. Je weet dat de 'ouwe', je commandant, om 1400 ZH* zijn inspectie ronde komt maken. Als je er dan voor zorgt dat je al om elf uur die ochtend lekker aan het SS'en, (nee, nee, dat niet, nooit, nee niet die context, Schoon Schippen betekent en betekende dat bij ons), bent, dan win je al een uurtje of zo. Of: je compagnie gaat per twee januari naar Noorwegen voor een winter training.
Gelukkig stelt de leiding van het Korps, (er is maar een Korps en altijd in hoofdletters, toch?) je in de gelegenheid om voor te werken en dus ga je al half december een weekje met een Klu vliegtuigje naar Noord Noorwegen om een eventuele lokatie voor je ziekenboeg te zoeken. Je komt in een hoog gelegen  plaatsje in Noorwegen uit waar een kazerne is, die in de wintermaanden gesloten is.Noren vinden het namelijk onzin om in de winter buiten te zijn. Het is volgens hen, terecht, veel te koud, dan. Maar je komt in het stadje en vindt de kazerne en een moederlijke en stevige Noorse zuster zegt dat de hele "Sykestua*" gedurende januari tot april tot je vervoeging staat. Geregeld dus en aardig voorgewerkt.

Je mannen en vrouwen zorgen er dan voor dat voor het winterverlof de zaken allemaal al bijna gereed zijn, dat alles is ingepakt in grote 20 voet containers die dan op een schip worden geladen, naar Noorwegen worden verzonden, zodat ze alleen maar wat details moeten regelen, zo vlak voor vertrek, zodat je met een gerust hart op het vliegtuig kunt stappen en ergens boven de poolcirkel je basiskamp kunt betrekken, om daar de containers te ontvangen en om dan te merken dat men in Nederland vergeten is om de sleutels van de hele stevige hangsloten, waar die containers mee afgesloten zijn, mee te zenden of aan iemand mee te geven die dus ook op dit moment bij jou in de buurt rondhangt. Er volgt een uurtje bellen met het thuisland, maar ja, het is avond, dus iedereen die er wat van moet weten zit al lekker thuis en je gaat eens op bezoek bij de OOMUN*. Ja, dat is zeg maar de man die over alle voorraden gaat. Die heeft het heel druk en heel veel sleutels, maar niet dat stel die jij moet hebben.
Dus dan zit je een uur of twee lang, op je knieƫn in een halve meter sneeuw, met je in een Amerikaanse PX* store aangeschafte Leatherman*, dat is zoiets als een Zwitsers legermes maar dan beter en met veel meer gadgets, die solide hangsloten door te zagen. Wachten op de sleutels die pas aanstaande week verzonden zullen gaan worden, heeft geen zin, want de voorraad geneeskundige zooi ligt in die container en je moet morgen operationeel zijn!Met doffe klauwen van de kou en met zeiknatte kleding en een lichaamstemperatuur die naar onderkoeling toegaat, maar met een geestesgesteldheid die het absolute kookpunt (iets van plus 273 graden Reaumur, maar nu ben ik het pad kwijt), benaderd, heb je dus, rond middernacht het hangslot doorgezaagd, je klauwen zijn versteend en bloeden, je lijf is je lijf niet meer en ja hoor dan blijkt dat het jouw container... (nee niet flauw nu, het is wel je container) is en dat je eindelijk kunt beginnen om je (tijdelijke) ziekenboeg/noodhospitaal in te gaan richten. Dus komt op dat moment dan de assistent van de OOMUN aanlopen en zegt: 'Adjudant, we hebben de sleutels die U wilde, gevonden hoor. Sorry, maar ze hadden Uw naam verkeerd gespeld, maf niet? De Greve is toch een veel voorkomende naam, toch?'
Je zegt iets als &8$5#^^&* en zo en nodigt de man uit voor een flesje vitriool op zijn gezondheid en jouw kosten en zegt nog wat onaardige dingen over zijn chef en over het functioneren van de afdeling waar hij toe behoord, maar, door het geraas van het vallen van een meter sneeuw in enorme vlokken, hoort hij je niet en verdwijnt dus stilletjes in de halve sneeuwstorm die nu op 3 januari Noorwegen treft.
De volgende dag, je hebt drie verplegers bij je en een hele goede club mariniers, ben je  om 0800 operationeel. Laat de wintertraining nu maar beginnen, laat de eerste gewonden en zieken maar komen. Dan komt de commandant van het bataljon waar je mee op stap bent even langs en vertelt, langs zijn neus weg, dat de training een weekje wordt uitgesteld. Op je vraag waarom, blijkt dat er te weinig sneeuw ligt. Je bedankt de majoor voor zijn mededeling en kijkt even naar buiten, vanuit je bureau. Dat is moeilijk, want er ligt zeker een halve meter sneeuw voor je raam. En jouw bureau is op twee hoog van de Sykestua, zoals de Noorse benaming van een ziekenverblijf is. Maar, voor de Mariniers is dat, schijnbaar, niet genoeg.

Dus ja, voorwerken is nuttig. Supers, nu ja, FM's, werken voor. Continue. Je moet wel, denk ik. Zo zag ik op de laatste dag van augustus de eerste pepernoten in de winkel verschijnen. Ik weet die datum nog heel goed, want een van de kinderen was jarig.

PX: Post Exchange, een op iedere Yankee legerbasis voorkomende 'super', waar ze echt alles hebben.
LEATHERMAN: een fraai stuk Amerikaans 'heb altijd bij' dingetje. De NASA schroeft er hun raketten mee in elkaar.
ZH: Zulu Hour. De marine is "in sync" met de rest van de Nato. ZH is Nederlandse zomertijd, Alpha Hour, is onze wintertijd.
OOMUN: Onderofficier van munitie, de magazijnmeester bij een compagnie van de mariniers
&8$5#^^&: CENSUUR/CENSUUR/CENSUUR
SYKESTUA: Ziekenboeg, ziekenverblijf, (denk aan Stube)

= Er gaat nog wel meer geschreven worden, ben ik (voor jullie) bang voor=

1 opmerking:

  1. Goh Lucas jong heb je flash backs of heb je gedronken. Man man wat een verhaal. Maar de paaseieren komen denk ik ?

    BeantwoordenVerwijderen