donderdag 22 januari 2015

Het derde opstel over Veteranen

Ja, dit is het derde verhaal over V. En, ik geloof dat ik nu eindelijk mijn doel ga bereiken. (De mop over de overeenkomst met een HALF voetbalveld en Het Korps? Een half voetbalveld heeft een doel. Ja, flauw, goed, vergeet hem. De mop over Circus Renz en de Koninklijke Marine? Bij Circus Renz hebben ze grotere tenten, maar de Marine heeft veel meer clowns? Niet? Ook oké.)

De V. ging dus in dienst, helemaal vrijwillig en kreeg daar de consequenties van mee. "ter land, ter zee en in de lucht, overal in het koninkrijk of", zoals bij de Torren, "QPO". Nee, dat heb ik uitgelegd, niet zeuren, eerst eerdere Blogs lezen. (Nee, ik ben niet pissig, helemaal niet, maar gewoon effe lezen, toch?
(Dan had je maar geen militair moeten worden, zeggen de anti lezers van dit stukkie nu. Tja.) Dus toog je, als V. naar daar waar men je opdroeg om te gaan, vaak in een grote, soms in een kleine groep, vaak ook alleen, als waarnemer of liaison mens. Maar je ging, hoe dan ook. Dat was je opdracht. Ondertussen, terwijl de V. de democratie bewaakten, (en, ik schreef het al, dat nog steeds doen) ging de toenmalige jeugd, zich verder onbedreigd voelend door welk gevaar dan ook, naar school, door naar het middelbaar onderwijs, verder naar de hogere scholingen en rolden ze, via hoge school of universiteit, het bedrijfsleven in en zo kwamen ze op hogere posten. Bij banken, bij verzekeringsmaatschappijen, in het MKB, maar ook in multinationals, die zaken deden/doen met die landen waarvan defensie had verklaard dat ze veilig waren om zaken mee te doen, omdat de V. daarvoor had gezorgd.
Die mensen, (ook m/v, natuurlijk,) verdienden al vrij jong veel geld, kregen allerlei jeukende ambities en gingen vaak de politiek in, of kwamen op hoge posten in de maatschappijen die ik net noemde terecht. Ze sloten zich nog al vaak aan bij politiek partijen die, soms, hun (toen nog jonge-mensen) idealen nastreefden. Zo was er ooit eens een MP in ons land, die een werkmensen-, dus een socialistische partij, nu ja dat was het ooit dan, leidde. Die partij was ondertussen een Yuppen partij geworden, vooral gemeengoed onder de Amsterdamse grachtengordeldieren. De man werd, na zijn politiek uitstapje, bankier en deed denk ik, mee aan het verkwanselen van onze economie, maar omdat hij, net als zijn tegenvoeter, de Engelsman Blair, nogal uitstraling had, werd heel hip en rijk en jong Mokum/Rotjeknor/GADO GADO*, lid van die club. (Ondertussen is die partij een soort patiënt geworden die wacht op reanimatie of euthanasie, omdat ze de echte stemmers, de echte "arrebeiers", zo ver van hun vervreemd hebben, onder andere door hun standpunt over niet Nederlandse Nederlanders, zeg maar, dat de partij voor de gewone werkman niet geloofwaardig meer is.) 
Maar: ook de liberale en confessionele partijen kwamen in handen van de Young Urban Professionals. En ja, ook in het bedrijfsleven, natuurlijk. De M/V's, werden allen snel of strak gekleed, fraai blik berijdend, mooi wonend, veel verdienende en dikke Bonussen verdienende mensen. Mensen die vaak totaal niet bekend zijn met de situatie op de werkvloer, hetgeen dan weer aan ons, werkslaven, ligt. Ze worden Het Hogere Kader genoemd, HHK, genoemd.
Wees diep in je hart eerlijk: je chef zegt tegen je dat de directie,HHK, komt en ja, je werkplek, waar je dan ook werkt, moet er verzorgd uitzien. Dus: daar zorg je voor en de HHK komt en ziet dat het keurig is en dat er nauwelijks te kort is aan werkkrachten, zeg maar en ziet de noodzaak van extra arbeids-volk niet in.
Maar goed, HHK, ziet aan het eind van hun jaar dat hun Boni (is dat het meervoud van Bonus?) zwaar verminderd zijn. Oeps, de nieuwe "Porsche tweetakt met radiaal ballen", die vierde vakantie op de Malediven en dat derde zomerhuis in Roemenië, ja dat loopt behoorlijk gevaar. Maar het HHK weten hoe je daar tegen op treed. "We moeten gaan bezuinigen", kraaien ze in koor. Dus ja, bezuinigen. 
Dus hebben ze contact met Den Haag, waar de vroeger studiemaatjes zitten. En ja, der mot bezuinigd worden, da's duidelijk. Want: als er niet bezuinigd wordt, dan komen lucratieve baantjes, zoals commissariaten en adviseur banen, in het geding voor deze bevlogen en straks ex-politici.
Bezuinigen! luidt het op het advies van het HHK. "Op wie dan?", vraagt politicus nummer 1. "Nou ja, hoe dom kan je zijn?", vraagt de tweede. "Op wie kun je straffeloos bezuinigen, zonder dat men in het geweer kan of mag komen?" doet de derde verbaasd. "Nou, op de ouwetjes van onze maatschappij", schatert de vierde. "Die hebben toch geen poot meer om op te staan!" Nummer vijf, een no iemand van Groen/SP/Linkse signatuur zegt: "En wat dacht je van V.? Die hebben hun tijd gehad, die kunnen wel wat inleveren hoor. Dat soort figuren hebben mijn "pacifistische**/Krakers**/Communistische**/Anti-maatschappij**" hart altijd al pijn gedaan met dat gelu. over het verdedigen van menselijke en democratische waarden."
Men lacht, schudt handen, men drinkt een glas, men maakt afspraken, meldt aan de Bonus figuren van het HKK dat het allemaal goed gaat komen, vraagt aan hen of hun plekkie nog warm word gehouden voor straks, na de politieke carrière en zo begint de aftakeling van de pensioenen van de oudere mensen die de wederopbouw hebben mogelijk gemaakt en zij die die wederopbouw hebben mogelijk gemaakt, omdat ZIJ het land, de lucht en de zee bewaakten omdat zij, die nu klagen over hun bonussen, hen nu kunnen korten op van alles. Ook de V., dus. Op van alles waarvoor ze gewerkt en gespaard hebben en waarvan zij dachten recht op te hebben. Pensioen op hun 65ste, een beetje dankbaarheid van het vaderland en zo.
Een weer werden we bedrogen. Hoe lang nog?


*GADO GADO: is ADO Den Haag, dus geen aanval op Indische mensen. Voordat ik een mes in mijn rug krijg van de anti Michiel de R. groepering.
**: doorhalen wat je niet van toepassing vindt.

En: IK MEEN DAT HET ZO GEGAAN IS. IK WIL GEEN ADVOCAAT OP MIJN STOEP DIE ME VAN SMAAD BESCHULDIGD. BEGRIJP JE?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten