vrijdag 16 mei 2014

Een goede cursus, deze keer

Dat ik veel opleidingen en zo heb moeten doen, maar ja jullie ook.  En dat de ene beter is dan de andere, ga je lezen.
 
'Dus', zei mijn nieuwe baas, 'we spreken af dat je ook af en toe een cursus moet gaan volgen'.
Zoals ik al eerder schreef wordt je nooit dommer van een cursus of zo. Nu heb je diverse soorten cursussen of is het cursi? Nee, gewoon cursussen, dus. Nee, dat is niet waar, wat ik zeg over die cursussen. Je hebt diverse soorten mensen die die dingen geven. Ik heb zelf een paar jaar in het medisch onderricht geven gezeten en heb daar veel collegae instructeurs ontmoet. Zelf gaf ik les in "medisch rekenen", hoe saai kun je het hebben, maar ik ging dan vanaf acquit met Romeinse cijfers en zo, je weet wel hoeveel is L + L, 2 L, nee niet twee L, maar een C. nu ja, dat soort dingen. Ik legde uit over de Arabische cijfers die we momenteel gebruiken, liet zien hoe die veranderden van een rare kronkel tot een echte drie of zo en maakte grappige rekensommetjes met hen. Die ik overigens uit de lagere schoolboekjes van mijn kids haalde. Nu ja, de klassen hebben zich geamuseerd en ik heb het idee dat ze: "een patiënt krijt 5 IE Insuline, je hebt een flacon van 10 CC, hoeveel krijgt patiënt die ... " Ik zou het niet meer weten, nu. Maar ja, het is dan ook al weer zo veel jaren her en dit is maar een voorbeeld.
Maar, ik kende toen ook collegae die van de meest sappige onderwerpen een treurnis verhaal wisten te maken. Wees eerlijk, we gaven les aan 'veredelde' pubers en daar moet je op in spelen. En dan moet je bij mensen van die leeftijd een les "voortplantingsorganen" geven. Man, dat is toch prachtig? Ik had een klas, een hele goeie klas overigens en ik moest eens invallen voor een zieke collega. Ze kregen een anatomie les en ze waren net aan dat onderwerp toe. Ik had helemaal geen tijd gehad om me voor te bereiden,  de collega die de les moest geven had zich echt net ziek gemeld. Dus, met het boek in de hand tekende ik zo wat van dit en dat en  allerlei zaken, maar voordat ik mijn eigenlijke les kon beginnen, hoorde ik de discussies aal tussen die jonge mensen over seksualiteit. Ik liet ze maar. Die had dit beleefd, die was er nog niet aan toe, die had een vraag aan mij, getrouwde en dus in hun ogen oude man van in de veertig en het was een fantastische les.

Dus ging en ga ik ook geregeld naar cursussen of deelopleidingen van De Keten. Ze waren bijna altijd nuttig of nodig, maar de manier waarop ze werden gegeven! Man, man, man. Hele goede vriend en meelezer en (gelukkig) kritisch mens, F., doet lezingen geven over zijn veteranen verleden aan diverse scholen en opleidingen en zo. Ik lees zijn 'verslagjes' op FB wel eens en hij doet die zaken gewoon goed. Humor, voorbeelden en actualiteit plakt hij allemaal in tijdens zijn 'lezingen'. Bravo Zulu, zeiden ze dan vroeger bij de KM.

Ik had ook van die dagen dat ik naar het hoofdkwartier van De Keten moest. Dat is gevestigd in een slaperige provincie stad, waar ze zowaar zelfs een prof voetbal club hebben. Op een saai, naar uitzichtloos en winderig industrieterrein staat dan die geweldige kantoor- annex distributiecentrum kolos. Sfeerloos is de naam die er bij past, maar dat is een eufemisme. De Oosterbegraafplaats in Mokum is er gezellig bij. Die sfeer heerste er ook bij diverse van de deelopleidingen die (ik) daar volgde. Maar, tot twee keer toe heb ik een "leuke" cursus gevolgd. De eerste was toen ik een BHV vervolg opleiding ging volgen en de instructeur totaal het pad kwijt was voor het Eerste Hulp gebeuren. Een gebeuren, ja, een nare en moderne kreet, weet ik, waar ik toen mijn stempel een beetje op kon drukken. Eigen roem stinkt, weet ik, maar er was een directielid aanwezig en die vroeg later of ik die cursus wilde geven. En dat had ik graag willen doen, maar dat zou dan altijd op een woensdag zijn en nee, de woensdagen passen we op. De kleinkinderen zijn te belangrijk voor E. en mij om dat op te geven.
Een paar dagen terug moest ik, menigeen met me, naar een cursus "Overval preventie" 
Waarom? Dat zal ik je nog vertellen. Morgen moet ik vroeg op. Ik moet een nieuwe racefiets ophalen. Nee, zo rijk ben ik niet. Ik werk bij De Keten weet je nog? Maar, het is een Fiets van de Zaak, zeg maar. Ik zal er over verder gaan. Ook over die cursus, natuurlijk.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten