donderdag 22 mei 2014

IJS, IJS, in ons bloed!

Ja, dat is een raar kopje. Als je ijs in je bloed hebt ben je dood, natuurlijk. Nee, dat bedoelde ik dus niet, maar ijs, bevroren water, is in het bloed van ons volk. Het KNMI hoeft maar even een nachtvorst te voorspellen of, hup: daar komen in de Friese hoofdstad de zogeheten rayonhoofden' bij elkaar en worden er mensen met prikstokken uitgezonden naar de verste uithoeken van de provincie om de dikte van het ijs te meten in 'far away' plaatsen als Geitenverreveen of Boerenkoolstronkeradeel of zo. Natuurlijk valt er niets te melden, nee, niet na slechts een nachtvorst. Maar: het nieuws haalt wel al de pers en half Nederland begint nerveus te worden. 'Verdikke, waar heb ik mijn schaatsen gelaten? Ze moeten geslepen en al dat soort zaken.' Horen echtgenotes hun mannen panisch roepen. Het Journaal, in de figuur van (ik ben zijn naam kwijt) reist af naar het noorden, neemt zijn intrek in een hotel en woont, opgewonden rapporterend, alle vergaderingen bij, wachtend op het verlossende woord: 'Iet giet oan' of: 'It sel hevve'. De Friestalige lezers van dit Blog mogen mij hun woedende reacties op de manier van schrijven van hun taal toezenden, hoor. Ik werk bij De Keten en kan dus wel wat hebben.
Maar, dat Nederland ijs- en schaatsgek is, is natuurlijk helemaal waar. Het schijnt zo te zijn, dat er geen land ter wereld is waar zoveel uren rondjes draaien op diverse ijsbanen in allerlei landen op de Tv wordt uitgezonden als in ons land. Zelfs de Noren, schaatsland nummer twee, doet er niet al te veel aan. Maar ja, daar is het Langlaufen dan weer een grote sport. (En, geloof het of niet, er worden breimarathons uitgezonden op Tv. Breien, weet je nog? Naalden en wol en zo! Uren lang zenden ze dat uit.)
Maar nu is het voorjaar, sterker, vroeg zomer. Niks te schaatsen: fietsen! (Op de nieuwe fiets van de zaak, inderdaad.) Maar toch. IJs zit in het bloed. Ik had het er al jaren geleden even over dat we 'voorgevroren' ijsblokken verkopen. Nee, dat is een woord dat in mijn geest is ontstaan, maar je begrijpt het? Ik vertelde ook dat de prijs van 1000 liter water rond de euro ligt. 1000 liter! Een kubieke meter, een ton water. Een euro. Hoe vaak kan je je daar mee douchen? Voor die prijs heb je ongeveer 5000 glazen water! Stel je drinkt 10 glazen water per dag. Dat is ongeveer wat een mens zou moeten drinken per dag, een beetje meer dan. Dat is dus zeg maar twee liter. Dan heb je voor die euro ongeveer 500 dagen water te lebberen. Dat is anderhalf jaar!
Maar goed, wij verkopen water dat diepgevroren in leuke vormpjes in fraai bedrukte plastic zakken zit. Die zakken zijn doorzichtig, hebben een fraaie blauwe opdruk en hebben wervende teksten. Het water waar dat ijs van gemaakt is, ja natuurlijk: ambachtelijk en met veel zorg bereid, komt uit de diepe lagen van de Oude Keltische turfstreken van de Engelse Hooglanden en werd speciaal voor U geselecteerd en verpakt in een klimaat neutrale verpakking en ....
'Nou', zei oud chef R. eens tegen mij, 'dat moeten we dus eens proeven.' Er was een zak kapot gescheurd tijdens het vullen, we pakten een grote plastic bak en gooiden de ijsklontjes erin en wachtten af tot ze ontdooid waren. Uren hebben we zitten kijken. Het leek wel alsof je naar een schaatsmarathon wedstrijd keek. Der gebeurde bijna niets. 
Nee, zo dom was R. niet. Hij keek en ik werkte, zeg maar! 
Uiteindelijk hadden we genoeg, gesmolten ijs, water dus, bij elkaar zien smelten om vier koffiebekertjes te vullen. R. deed de smaaktest. Hij pakte nog eens vier bekers en vulde die met kraanwater. Om een eerlijke vergelijking te maken had hij die eerst een behoorlijke tijd in de vriezer gezet, zodat het temperatuurverschil ons niet zou verrassen en verraden. 
Een collega zou dan om en om de verschillende watertjes aan ons geven
Je raadt het al? Niks, nada, niente, nichts, rien, geen ene moer verschil. Water is water. H2O, zuurstof is zuurstof, O2, zout is zout NaChl. Laat je dus niet besodemieteren door al die zogenaamde smaakpapillen ridders. Wees eerlijk en vind lekker wat je zelf lekker vind en ga niet op de meute af!
=De volgende keer even verder over ijs, maar dan in fraaie verpakkingen over FM 1 en 2 en over ruimtelijk inzicht=





Geen opmerkingen:

Een reactie posten