donderdag 1 mei 2014

Eten weggooien? Een doodzonde!

Mensen, wat een mooi plaatje, niet? Om van te watertanden. Ik herken hier bloemkool, sperzie- en snijbonen, tomaat, wortelen, bleekselderie stengels, broccoli en  nog veel meer van die gezond makers. Vol vezels, vol vitaminen en andere nuttige stoffen. Ik ben een groenten liefhebber. Ik lus wel een stukje vlees, hoor, maar ik vind groente heel lekker en heel belangrijk in mijn/ons menu. Helaas, helaas, eten we het te weinig. Nu ja, niet in gekookte vorm dan. Door de week eten we vaak een frisse salade, al dan niet met een gebakken of gekookt piepertje. Maar de echte groenten waar ik echt van houd, zijn vaak zo peperduur! Mijn voorjaar begint pas, heel echt, als er asperges zijn. Nederlandse, dus Limburgse asperges. En nee, niet met zo'n sausje uit een pakje, maar met gesmolten boter, opgerold in een (of twee) plakken goede ham en met stukjes/partjes/schijfjes hardgekookt ei! Een goede aardappel erbij, man, man, een koningsmaal. (Ik tip er altijd wat nootmuskaat over, lekker!)
Maar, asperges, die echte lekkere dus die uit Glimbabwe komen, zijn nog niet te betalen. Momeenteel zijn ze 4,99 euro het pond! Da's een joet aan oude guldens per persoon, ja doei! Asperges doen een pondje per mondje zoals de oude marktmensen altijd zeggen en om nu tweeëntwintig oude pieken, zonder lekkere ham dan ook nog, voor een maaltijd te betalen, nou nee. Dat riekt heel sterk naar van die restaurants met van die Michelin sterren, waar je voor zeventig euro p.p. net zo veel eten naar binnen werkt, dat je blij bent dat de Mac om de hoek nog open is, om daar dan je maag te kunnen gaan vullen.
Tot zover de kookrubriek.
Maar wees eens eerlijk. Ik schrijf dit Blog vanuit mijn kijk op de supers van deze wereld, dat is mijn interessesfeer, nu. Mijn De Keten, verschilt natuurlijk wezenlijk met winkels als Appie, Deka, Deen en Jumbo, maar ook weer helemaal geen ene moer. Vat je hem? Nee, oké, hele kleine cursus. Appie is de grootste en dat laten ze je voelen. Arrogantie. Wij zijn er echt niet voor de klant hoor, die zijn er voor ons. Deka, Deen en Jumbo, zijn scherp geprijsde toko's die allemaal ook nog eens familiebedrijven zijn en waar de families dikke vingers in de pap hebben. De Keten is ook een een dergelijk bedrijf, maar de familie heeft haar afgestaan aan 'de directie' en ja, ik schreef er al over, die zitten in een hoge en vooral ivoren toren ergens ver weg van de werkvloeren en dat is nu ook niet echt bevorderlijk voor de werk sfeer.
Maar, wat alle supers dus samen wel hebben, is dat er een overvloed aan producten moet zijn. De klant moet, zodra hij de winkel binnen stapt, worden overvallen door: 'AANTALLEN', door 'STAPELS'. Het adagio is dat "hopen doet verkopen", en hopen betekent dan dat er heel veel van alles aanwezig is. Momenteel breken wij, van de vloer, onze nekken over de actie aanbiedingen van deze week. Dat zijn kratten bier van het merk "PIEP", uitstallingen zoutjes en nootjes "die zo lekker kraken als ze smaken", wasmiddel poeders en vloeibaar, "die nog veel witter dan wit" wassen en zo en pizza's.
Nou ja, je verkoopt minder pizza's of bier of chips dan je verwacht. No problem, die meuk gaat nog maanden mee. De pizza's stapel ik dan wel in mijn diepvries cel en ja, binnen twee maanden zijn die ook verkocht. De THT data liggen van al die producten ergens in het volgende jaar, als we de Koningsdag in Amstelveen allang weer vergeten zijn. (met een knipoog, voor de insiders) En bier en zo, dat komt allemaal op.
Gevoeliger wordt het met de groente en vleeswarenproducten. Ik laat de vleeswaren even voor wat ze zijn. Groente, en voornamelijk de vaste groente, zoals bloemkool en broccoli en sperziebonen, kun je vrij lang bewaren, nu ja, een kleine week, toch wel. Maar, licht en lucht en temperatuur doen hun 'kwalijke' invloed wel gelden, natuurlijk. (Ja, ja, vrienden, ja, ook bij mij, ik weet het, ik zie er af en toe ook uit als een verlep... vul maar in.)
Dus, je wilt groot uitpakken met je actie aanbiedingen en, als je een grote groente afdeling hebt, als winkelier, wil je die ook groot vol hebben en vullen en dus bestel je kratten en kratten en containers vol van de groentes die in de actie zijn. En, dat elke dag weer! Vijf of zes dagen per lopende actie week. (Nee, dat begrip begrijpen jullie wel, natuurlijk)
Maar: je verkoopt niet alles wat je binnen krijgt, producten die drie keer per dag geleverd worden. Ja, da's raar, ik weet het niet, maar mensen komen niet massaal af op jouw witlof of je bloemkool actie of zo. Dus heb je vaak te veel ingekocht en op afdeling uitgestald. Oh ja, op een fraaie en aantrekkelijke manier hoor, maar ja, het 'loopt' niet, zeg maar.
Dus, worden de groentes minder fraai om te zien. Aan witlof komen bruine plekjes, bij bloemkool wordt het allemaal wat grijs en geel en sperziebonen krijgen zogenaamde roestplekjes. En ja, dat kopen mensen niet. En ja, wat dan? Afprijzen? Nou dat gebeurt wel, maar ja, de huidige mens is er zo van overtuigd geraakt dat groente die ook maar enigzins verkleurd is, ook niet meer te eten is en dan dus meteen bedorven is.
Dus blijft de groente afdeling vaak met kilo's en ik bedoel echt, kilo's, groenten zitten die weg gedonderd worden. Dus: gooi je eten weg. Dus bega je, in mijn ogen een doodzonde. Had je namelijk een mindere volle, in ieder geval optische, winkel willen hebben, had je waarschijnlijk net zoveel verkocht. Maar: je had wel minder weggesodemiete...
Dan hadden er dus ook minder vrachtwagens hoeven te rijden, niet alleen naar jouw winkel, maar ook naar de telers om die groentes, die jij net weggooit te halen, maar, en dat is nog erger, er hadden waarschijnlijk ook minder vliegtuigen  hoeven te vliegen van en naar allerlei landen in tropische gebieden waar groentes worden gekweekt die wij echt als zomer groente zien, en ja, dan was er minder gas verbruikt in allerlei kassen, en dan was er, kortom, minder energie verspild in de wereld. Energie die we, nu ja de generaties na ons, gaan missen.
Maar: dan had ik ook zelf minder energie verspild in het lossen en laden van al die vrachtwagens!
Nee, ik ben niet Groen Links of SP of zo, ik ga het niet hebben over politieke standpunten. Maar: milieu is milieu. Mijn kinderen en kleinkinderen en ook de hunne wil ik een wereld gunnen.
Maar, op deze manier gaat dat niet lukken, ben ik bang voor.

En, oh ja, Gabcollega R. geeft een goed voorbeeld. Hij eet vacuüm pannenkoeken die over datum zijn. Want, en daar heeft hij dus gelijk in: 'Eten weggooien? een doodzonde!'


1 opmerking: